Hestevæddeløb har oplevet nogle helt fantastiske konkurrenter på banen, som har overgået dem selv og deres jævnaldrende.

Både galop- og forhindringsløb (Steeplechase) kan prale af en række stjerner, selvom den lange levetid på en karriere i forhindringsløb har givet hestene mulighed for at etablere et bedre eftermæle. 

En karriere i galopløb er som regel kort og hård, og den varer to-tre sæsoner. Derfor er det vigtigt for ejerne, trænerne og konkurrenterne at sikre, at de er i stand til at maksimere deres tid på banen.

Deres modparter på forhindringsbanen har mulighed for at udvikle deres evner, så de kan forbedre sig over tid. 

Der er en række faktorer såsom alder og arv, der kan bidrage til hestenes succes inden for begge discipliner, men vigtigst af alt er talent. Gener kan tage dig til et vist punkt, men ligesom med mennesker, er børn ikke altid i stand til at leve op til deres forældres sportstalent.

Vi ser nu på nøgleelementerne, som de største vindere i historien har haft i forhold til deres konkurrenter, samt hvad man skal være på vagt over for i forhold til fremtidens konkurrenceudøvere, når man kigger på et hestevæddeløbsbet. 

 

Arv

Det kan være en enorm mulighed inden for sportsverdenen at have berømte slægtninge. Forventningerne er altid høje, når en konkurrenceudøver har en berømt forfader eller en slægtning længere nede i stamtræet, som var en stjerne i væddeløbsverdenen.

Et stamtræ er dog ikke altid en garanti for succes med et antal heste, som er blevet opdrættet fra en enestående stamtavle, men som har været magtesløse i deres respektive karrierer. Der er undtagelser til reglen – ingen mere end Galileo og hans utallige afkom. 

I løbet af hans første sæson inden for galopløb, var Aidan O’Brien dominerende. Galileo vandt Derbyet og det irske derby med pæn afstand før han triumferede på Royal Ascot i King George VI & Queen Elizabeth Diamond Stakes, hvor han slog Fantastic Light.

Hans rival mistede kontrollen i en spændende konkurrence ved Irish Champion Stakes i Leopardstown, hvor han tabte på målstregen. Galileos karriere sluttede med en skuffende 6.plads ved Breeders Cup Classic, før han gik på pension for at avle den næste generation af konkurrenceudøvere.

Galileo selv kom fra en fantastisk bestand, som stammer fra den canadisk avlede hest Northern Dancer, som vandt Kentucky Derby og Preakness Stakes i 1964. 

888sport banner

Galileo er blevet en af de mest succesfulde avlshingste i væddeløbshistorien. En af de uden diskussion mest fantastiske galopheste nogensinde – Frankel – stammer direkte fra hans slægt.

Found, Highland Reel, Gleneagles, Australia, og Minding er også avlet direkte fra den irske hest. Hans talent finder man endda i anden generation.

Nathanial var allerede en talentfuld hest, der havde vundet King George VI & Queen Elizabeth Stakes og Eclipse i løbet af sin karriere.

Efter at han var gået på pension, avlede han Enable, som er trådt i Frankels fodsport ved at vinde Prix de l'Arc de Triomphe flere på hinanden følgende år.

Slægtslinje er udbredt i galopdisciplinen i større grad end i forhindringsløb, selvom Sadlers Wells, som avlede Galileo, også opdrættede High Chapperel, der til gengæld avlede den fantastiske Altior, som har været en stjerne inden for forhindringsløb i de seneste fire år.

Hvis der er en slægtslinje, man gerne vil være en del af, er det Northern Dancer-slægten. Altior er en af dem, man skal se efter i Cheltenham betting odds , og han er ikke alene i dynastiet.

 

Alder

Inden for galopløb forhindrer aldersbegrænsninger heste, som er yngre end tre år i at konkurrere i eliteløb. Særlige stævner er begrænset kun til treårige såsom 2.000 Guineas, Derbyet, Irish Guineas og det irske derby.

Triple Crown væddeløb –Kentucky Derby, Preakness Stakes og Belmont Stakes – i USA er det også begrænset til treårige. Sprinternes karriere kan være kort, og det bedste år er anden sæson inden for sporten.

Enable vandt hovedparten af sine førstepladser i sit treårige forløb, og selvom hun sloges med skader i sin fire år lange karriere, gjorde John Gosdens lederskab det muligt for hende at finde melodien til at sejre ved l’Arc og Breeders' Cup Turf. 

Frankel nødt godt af den samme succes i sin tre år lange karriere, hvor han vandt Guineas, St James’s Palace Stakes, Sussex Stakes, og Queen Elizabeth II Stakes.

Han fordoblede sine Sussex Stakes-kroner i den følgende sæson, før han tilføjede International og Sprint Stakes-kronerne til sin samling. For heste i den kategori er den bedste alder mellem tre og fire år, selvom der har været tilfælde, hvor fire- og endda seksårige har sejret. Til galopløb med længere distancer kan ældre heste få succes, selvom de yngre generationer er begyndt at dominere. 

forhindringsløb

I forhindringsløb tager det tid for heste at udvikle sig til springere. I en alder af fem kommer de virkelig dygtige konkurrenceudøvere til deres ret efter at have kæmpet sig igennem begyndervanskelighederne.

Vinderne i Cheltenham Gold Cup er som regel mellem syv og ni år. De sidste syv mestre har været i denne kategori, selvom Nicky Hendersons Long Run på enestående vis vandt begivenheden som seksårig.

Vindere i Grand National Winners er som regel ældre end deres Gold Cup-modstykker. Red Rum var 12, da han sidste gang triumfere og havde førhen vundet løbet som otte- og niårig.

Der har været tendens til at vinderne bliver yngre i Gold Cup, eftersom skader hurtigt kan forkorte karrieren, jo ældre hesten er.

De sidste fire vindere har været under 10 år, hvilket antyder at fart fremfor udholdenhed er ved at blive en vigtigere del af begivenheden. Otte synes at være den ideelle alder, når man skal se på vindere til racing betting i National Hunt.

 

Fart i opløbet

Det vigtigste aspekt af løbet er hestens fart i opløbet – de sidste metre er der, hvor man finder mestrene. Den mest spændende del af stævnet, som får tilskuerne op ad sæderne, er opløbet, hvor hestene med fart og udholdenhed kommer over mållinjen og kan indgravere deres plads i historiebøgerne.

Red Rum var uden tvivl den bedste hest i opløbet i Grand Nationals historie. Hans krone var et vidnesbyrd om hans evner. Efter 30 opslidende hop, fandt han kræfterne til at slå Crisp og vinde for første gang på Aintree.

Ginger McCains lederskab havde stamtavlen til at give L’Escargot sin anden triumf til begivenheden for en rekordsættende tredje gang i 1977.

Gold Cup har også haft en god andel af tætte opløb. Senest i 2014 hvor Lord Windermere havde en fordel frem for sine konkurrenter til at sikre kronen på målstregen foran en af sine egne.

Jim Cullotys hest var en 20/1 outsider i stævnet, men fandt kræfterne frem, da det gjaldt for at få sejren i hus. Hesten behøver ikke være fejlfri over forhindringerne eller på galopbanen, men den er nødt til at have fart og udholdenhed i opløbet for at sikre sig præmier.

Der har været kvalitetsheste på banen, som har været favoritter, men som aldrig har været i stand til at vinde ved store stævner. Toppen af favoritterne griber chancen og sikrer sig, at de kommer først over mållinjen. 

Læs også
Del 1: Rekordholderne i seks af de største NBA-klubber

Del 1: Rekordholderne i seks af de største NBA-klubber

Flashback: hvilken NBA-kamp ville du gerne have set live?

Flashback: hvilken NBA-kamp ville du gerne have set live?

Del 2: De største spiller- og holdmareridt

Del 2: De største spiller- og holdmareridt

Undervurderede NBA-spillere i 90’erne

Undervurderede NBA-spillere i 90’erne

Sådan better du med oddssystemer: den ultimative guide

Bet med oddssystemer: den ultimative guide