Hjemlige pokalturneringer som FA-cuppen, Coupé de France og Copa Del Rey synes at have eksisteret siden tidernes morgen.

De mangeårige konkurrencer er ofte blevet beskrevet som magiske og har gjort det muligt for mindre gode hold at give sig i kast mod kampens favoritter.

Men med mange flere penge på spil i europæiske ligaer og i Champions League, virker det som om, at trænerne fokuserer mindre på disse mindre turneringer.

Med disse større konkurrencer, som i dag overskygger hjemlige turneringer, har disse klassiske pokaler mistet deres appel?

 

Pokalens magi

Hjemlige pokalturneringer har længe været anset som særlige begivenheder med talemåder som “pokalens magi”, der ofte er brugt til at beskrive mindeværdige kampe.

FA-cuppen er faktisk den ældste nationale fodboldturnering i verden, som har eksisteret siden sæsonen i 1871-72.

Coupe de France er blevet spillet i over hundrede år - siden 1917, og Spaniens Copa Del Rey blev første gang spillet i 1903, hvilket gør det til landets ældste fodboldkonkurrence. 

Alle disse tre turneringer er åbne for alle de hold, som spiller i de respektive lande, hvilket betyder at hold, som ikke spiller i den bedste liga, har en chance for at kvalificere sig til de sidste runder.

Af samme grund er disse turneringer klart en magisk begivenhed for de hold, som ikke får en chance for regelmæssigt at spille mod eliteklubberne.

Neutrale fans elsker at se disse kæmpe overraskelser, når hold fra lavere divisioner tager en skalp på en af landets topklubber. Det kan også føre til spændende muligheder for online betting, når de undertippede har lange odds.

888sport banner

Disse lejligheder er stadig magiske, og der har været mange overraskelser i nyere tid. For eksempel slog Newport Town fra 2. Division for nyligt Middlesbrough i turneringen og fik en uafgjort mod Manchester City, hjemme i 5. Runde af FA-Cuppen.

Coupe de France er måske den bedste turnering for mindre kendte klubber at have en chance i. Pokalturneringen er designet på en måde, så dårligere rangerede hold altid får en lille fordel i forhold til dem, der ligger i en højere division.

Reglerne siger, at klubber som er placeret højere, er tvunget til at spille ude hos lavere rangerende konkurrenter, hvis de spiller to ligaer under.

Det giver mindre hold en chance til at kæmpe mod giganterne på deres egen grønsvær, og det kan også være en gave til klubbens fans at få lov til se nogle af de bedste spillere i landet.

Sidste år spillede en amatørklub sig hele vejen til finalen. Les Herbiers VF spillede på Stade de France, men blev til sidst slået af 2-0 af Paris Saint-Germain. Hvis den lille franske klub havde vundet, ville det være en af de største overraskelser i fodboldbettings historie.

 

Pengene i Champions League

Selvom der stadig er en form for magi, der omgiver de hjemlige turneringer, kan man diskutere, om de er ved at miste noget af deres popularitet, simpelthen fordi de større klubber ikke er så interesserede i dem som de mindre klubber.

I eliteklubbernes øjne giver det mere mening at gå efter de større summer, som følger med at vinde den hjemlige liga og Champions League. 

Champions League er den mest prestigefyldte pokalturnering i verden. Turneringen, som vi kender den nu, blev etableret i 1992 og udvidede den tidligere europæiske Champions Clubs-turnering, så det inkluderede et gruppespil og tillod flere deltagere fra bestemte lande.

Klubber, som deltager i konkurrencen, men som bliver slået ud i gruppespillet modtager €230,000, mens dem som går hele vejen og vinder trofæet, kan putte forbløffende €19 millioner i lommen.

Disse penge giver ikke kun klubberne penge til at stå stærkere på transfermarkedet, men en konstant udstilling i den altafgørende turnering hjælper også med at tiltrække de bedste spillere. 

Hvis et hold spiller sig hele vejen til finalen i Champions League, spiller det i alt 13 ekstra kampe i hele sæsonen. Kampene finder sted mellem den hjemlige liga og pokalturneringerne og gør trupperne godt slidte.

Det betyder, at managerne, som vil have en chance for at spille sig til de senere kampe i den europæiske turnering, er nødt til at spare deres nøglespillere i andre kampe for at sikre sig, at de er klar til kamp.

Alligevel har Barcelona vundet de seneste fire Copa Del Rey-titler. Den spanske storklub har de bedste La Liga odds til at få endnu en ligatitel i år, og eftersom deres hold er så stort, har de sandsynligvis det, som det kræver for at levere i kampene på alle fronter. 

 

Mulighed for managere til at bruge spillere i truppen

For de spillere, som ikke får chancen for at spille regelmæssigt på førsteholdet, er hjemlige pokalturneringer en fantastisk måde at få spilletid.

Nogle klubber konkurrerer i fire forskellige turneringer i store dele af sæsonen, så for at undgå, at spillerne bliver trætte, prøver trænerne at bruge spillerne på skift, når det er muligt.

Fordi der er så mange penge på spil i Premier League, La Liga, Ligue 1 og i Champions League, er der mange af trænerne på topholdene i disse ligaer, som prioriterer pokalturneringerne meget lavt på deres liste. 

Fans vil se deres hold gøre det godt i de største turneringer, men de vil også gerne se dem løfte nogle pokaler. Det kan ofte føre til frustrationer, når trænere sætter andenholdsspillere på banen og ender med at tabe kampe.

Da José Mourinhos Manchester United slog Tottenham Hotspur i semifinalen i 2018, udtalte De Røde Djævles chef, at pokalturneringen ”ikke var noget særligt”.

Mauricio Pochettino udtalte også for nyligt, at han betragtede en placering i top fire i den engelske liga højere end sølv i pokalturneringen, hvilket giver mening fra et finansielt synspunkt. Men klubbens fans ønsker også at se spillerne forsøge at vinde så mange medaljer som muligt. 

Når tilhængerne betaler penge for en billet for at se deres hold spille, ønsker de også, at se de bedste spillere på banen. De ønsker ikke at tage hele vejen til stadionet for at se træneren sætte et amputeret hold på banen, som ryger ud af pokalturneringen, fordi han simpelthen ønsker at spare de bedste spillere til en større konkurrence.

Problemet er, at det virker som om, det er den vej tingene går lige nu. Det er en måde at holde spillerne skadefri og give dem en chance for at bevise, at de er klar til at komme op på 1. holdet. Men det gør til gengæld pokalturneringerne mindre prestigefyldte. 

For klubber uden for den europæiske elite, som ikke har Champions League at kæmpe med, er der stadig masser af magi forbundet med de hjemlige pokalturneringer.

Problemet er, at når nogle hold ser de mindre turneringer som ligegyldige, tager det noget af anerkendelsen væk, som de små klubber fortjener for at vinde kampene. De større hold bør respektere disse gamle pokalturneringer og sørge for at give fansene værdi for pengene. 

Læs også

Hvad vil vi huske VM 2022 for?

Statistikker VM 2022 – afrunding

Nye VM-rekordholdere 2022

Optakt - VM-finalen 2022

Danskere på All Star-hold til slutrunder