Det land, der har formået at vinde fleste præmiepenge i esport, burde i princippet kunne kalde sig verdens bedste esportsland. Det er i hvert fald dét, vi har taget udgangspunkt i.

De fem bedste esportslande frem til 2021:

1. USA

2. Kina

3. Korea

4. Sverige

5. Danmark

 

1. USA

Ikke nok med at USA allerede er en af de største og bedste sportsnationer i verden, har de utroligt nok allerede også sat sig på esportstronen, selvom esport er en relativ ny sportsgren.

Frem mod 2021 er der registreret ca. 19000 professionelle esportsspillere i USA, der samlet har vundet ca. 970 mio. kr. Det er det højeste præmiebeløb, en nation samlet har vundet. Det høje præmiebeløb skyldes dog, at USA har markant flere professionelle esportsspillere end de andre nationer. Det kan blandt andet være en af forklaringerne på, hvorfor amerikanske esportsspillere samlet snart har rundet 1 mia. i præmiepenge.

Der er nærmest ingen esportstyper, som USA er dårlig til. De rammer indenfor hele skiven. De er førende i Fortnite, Dota 2, Counter Strike, Halo, Call of Duty – you name it! De kan det hele! 

 

2. Kina

Den næstbedste esportsnation er Kina. Sammen med USA er de en af frontløberne i esport, og det er til trods for, at Kina har ca. 60% færre esportsspillere end mægtige USA. Kina har i skrivende stund ca. 5000 professionelle esportspillere.

Samlet har de 5000 kinesiske esportsspillere sikret et præmiebeløb på ca. 700 mio. kr. Med så mange færre esportsspillere end USA er det imponerende, at Kina har formået at sikre sig en så stor præmiesum. Hvis Kina havde samme antal esportsspillere som USA, havde de formentlig overgået dem ift. summen præmiepenge.

Kina har i modsætning til USA valgt at fokusere på enkelte esportsgrene i stedet for hele paletten. 35 af de kinesiske esportsspillere, der har vundet flest præmiepenge, spiller alle Dota 2. Dota 2 er Kinas national-esport. Derefter kommer League of Legends, som dog ikke er i nærheden af Dota 2’s popularitet. 

Odds live på esport

 

3. Korea

På tredjepladsen skal vi forbi endnu et land fra Asien. Korea har længe været en stærk nation i forhold til udviklingen af professionel esport. Korea er nok det land i verden, hvor esport er mest anerkendt. Efter sigende skulle Korea være esportens hjem. Korea skulle nemlig have været det første land i verden, som introducerede et professionelt setup i esport.

I skrivende stund skulle Korea have i omegnen af 4000 professionelle esportsspillere, som lever af at game computerspil – og selvfølgelig også andre konsolspil.

Disse 4000 koreanske esportsspillere er nogle af de mest vindende i verden. Samlet har de frem mod 2021 vundet intet mindre end 600 mio. kr. De koreanske esportsspillere har især kastet deres gaming-kærlighed over League of Legends, Starcraft, PUBG og Dota 2. I disse esportsgrene, har de nogle af de bedste spillere i verden.

Korea er en de største fisk i esportsfødekæden, og det bliver de ved med at være.

4. Sverige

Sverige har sammenlignet med de tre forrige esportsnationer et betydeligt mindre befolkningstal, hvilket i princippet betyder, at der er færre esportsspillere at tage af – de har i omegnen af 2600 professionelle esportsspillere. Med så betydelige færre spillere er det imponerende, at de svenske esportsspillere ligger på fjerdepladsen ift. at have vundet flest præmiepenge gennem tiden.

Samlet er Sveriges præmiebeløb ikke i nærheden af, hvad USA, Kina eller Korea har vundet. Sveriges samlede præmiesum forlyder på ca. 240 mio. kr.

Sverige har dog nogle helt særlige skills inden for nogle bestemte esportsgrene – bl.a. inden for Dota 2 og Counter Strike har de nogle af tungeste flagskibe i verden.

 

5. Danmark

På femtepladsen finder vi ingen ringere end de professionelle esportsspillere fra Danmark, der på flotteste vis og med de samme forudsætninger som Sverige har formået blive en af de mest vindende nationer i esports verden.

Hatten af for det! Danmark har nemlig kun sølle 1600 professionelle esportsspillere. Alligevel har de ca. 1600 danske esportspillere indtil videre vundet en samlet præmiesum på ca. 230 mio. kr. Danmark er den nation i top-10 over indtjente præmiepenge, som har næstlaveste antal esportsspillere. Finland har det laveste antal professionelle esportsspillere frem mod 2021 – 1550 professionelle gamere er fra Finland.

Grunden til Danmarks succes skyldes udelukkende de yderst kompetente gamere inden for Dota 2 og især Counter Strike. I Counter Strike har Danmark over en lang årrække haft det ubestridte mest vindende og bedste CS-hold i verden – nemlig Astralis.

Samtlige af de spillere, som har ageret fraggere for Astralis, har reddet på en bølge af succes. Den succes har i den grad været med til at placere Danmark øverst på rangstigen.

På vej mod 2021 kan Danmark også prale med, at den mest vindende esportsspillere målt i præmiepenge, er dansk. N0tail sidder indtil videre på tronen med en samlet præmiesum på ca. 43 mio. kr.

 

De resterende i top-10 over de bedste og mest vindende esportslande er:

6. Frankrig – ca. 4000 professionelle gamere, som samlet har vundet ca. 190 mio. kr.

7. Canada – ca. 3000 professionelle esportsspillere, som i alt har vundet ca. 180 mio. kr.

8. Rusland – ca. 3800 professionelle gamere, som samlet har vundet præmier for ca. 179 mio. kr.

9. Tyskland – ca. 4500 professionelle esportsspillere og et samlet præmiebeløb på ca. 172 mio. kr.

10. Finland – ca. 1550 professionelle gamere og en samlet præmiesum, som indtil videre lyder på ca. 160 mio. kr.

 

I det næste årti forventer vi, at flere nationer kommer til at byde sig til. Nationer som Danmark, Sverige og Finland kan i den periode meget vel blive overhalet, hvis ikke de altså fortsætter med at udvikle nogle af de bedste esportsspillere i verden. Esport betting regner i hvert fald stadig med de skandivaniske lande.

 

*Credits: artiklens billede tilhører Associated Press/ Mark J. Terrill

Først publiceret: d. 12. december 2020

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Finn Karrigan Andersen - legende i Counter Strike

Esport | Hvad er HLTV? | Counter Strike

Astralis Esport

Dupreeh – Peter Rasmussen

Nicolai Reedtz - dev1ce