Sportsbetting bruges helt naturligt i dag som underholdning i mange menneskers fritidsliv. I forbindelse med at vi følger vores yndlingshold eller yndlingsspillere, er det sjovt at se, om vi også lige kan forudsige kampens udfald, eller hvem der bliver første målscorer.

Der er lidt uenighed blandt historikerne om, hvornår sportsbetting helt præcist fandt sted første gang. Helt tilbage i det gamle Rom indgik folk væddemål om, hvem der ville vinde gladiatorkampene, og grækerne indgik også væddemål på kæmperne under de først Olympiske Lege for flere tusinde år siden.

Populært med sportsbetting

I dag finder de fleste sportsvæddemål sted på sider med online sportsbetting, men det er ikke blevet mindre populært. Ifølge Spillemyndighedens årsrapport for 2018 udgør sportsvæddemål 26 procent af det danske spillemarked målt i markedsandele. Heraf er fodbold klart den mest populære sportsgren, selvom langt de fleste bookmakere også tilbyder spil på en lang række andre sportsgrene, herunder hestevæddeløb, håndbold, ishockey, tennis, esport og mange andre.

Landsholdstræner Åge Hareide snakker om 2019, og hvordan han fik landsholdet med kvalifikationen til EM-slutrunden

Kilde; YouTube

Der findes mange forskellige måder, hvorpå man kan placere sit bet, og en af dem, som man ofte ser, men måske ikke helt kender alle fordelene ved er liveoddsbetting. I det følgende vil vi derfor fortælle lidt mere om, hvad fænomenet går ud på og hvilke former der findes, samt give dig nogle tips til liveodds.

 

Tips til livebetting: hvad er liveodds-betting?

Engang var det kun muligt at placere et væddemål på en sportsbegivenhed, før den gik i gang. I det øjeblik dommeren fløjtede kampen i gang eller på anden måde signalerede, at den var startet, blev væddemålene låst, og du ville ikke kunne indgå et væddemål før næste kamp. Men bookmakerne indså efterhånden, at mange spil blev mere underholdende for dem, der havde spillet på dem, hvis man også fik mulighed for at indgå væddemål undervejs i kampen.

Hvem har ikke prøvet at spille på, at ens favorithold løber af med sejren, og så er de bagud 2-0 efter fem minutter?! Væk er spænding og underholdning ved både kampen og væddemålet. Sådan er det heldigvis ikke i dag, for nu kan du indgå væddemål efter kampstart med oddset live.

Udviklingen har skabt muligheder

Nogle gange kan du indgå bets mellem halvlege eller perioder, og andre gange har du mulighed for at spille efter hver eneste serv eller drive. Men kort sagt giver livebettingodds mulighed for at indgå en bred vifte af væddemål, som gør spillene meget mere underholdende, end de var i sportbettingens tidlige dage.

En af årsagerne til, at man har kunnet åbne op for liveodds-betting i så stort et omfang, hænger naturligvis sammen med internettets udbredelse, den digitale udvikling og de tekniske muligheder, det har åbnet op for. I dag kan man sidde som tilskuer live ved kampen og via sin smartphone få tips til liveodds og se liveoddsene ændre sig, efterhånden som kampen spiller sig ud for øjnene af en. 

premier league mål

*Credits: ovenstående billede tilhører Kirsty Wigglesworth/Associated Press

Tips til liveodds: former for livebets

De former for livebets, som bookmakerne tilbyder, varierer fra sport til sport, samt hvor du lægger dine indsatser. Livebets kræver både mere arbejdskraft og avanceret teknologi, fordi man i modsætning til de normale væddemål ikke kan forberede liveodds uger eller dage i forvejen. Så selvom du måske kan støde på en masse forskellige former for livebets, vil vi her nøjes med at se på nogle af de almindelige former, og give dig nogle betting tips til disse. 

Traditionelle former for livebetting

I livebetting kan du indgå de samme væddemål under kampen, som også eksisterede, inden den begyndte. Den eneste forskel er, at oddsene har ændret sig. Lad os tage et liveoddstip som eksempel:


Du har i begyndelsen af kampen satset på, at favoritterne FCK på hjemmebane vinder over FCM. Men i løbet af kampen bliver en af FCK´s bedste spillere vist ud, og i den forbindelse scorer FC Midtjylland på et tildelt straffespark. Det betyder selvfølgelig, at FCK ikke er favoritter længere, men rent faktisk ligger til at tabe kampen. De er allerede bagud med et mål, og en af deres stjerner er ude af kampen. Det ville være ret tosset, hvis man spillede på de samme odds som ved kampens begyndelse.

Men ved liveodds ændrer oddsene sig heldigvis undervejs, så de afspejler kampen undervejs. Du kan altså stadig spille på, at FCK vinder kampen - hvis du tror på det, men oddsene vil være ændret, så du potentielt kan få mere ud af det, hvis du vinder på dit sats. 

Liveodds på Champions League kampe er et andet godt og spændende tips, da vi ved at de bedste hold i verden vil kæmpe deres yderste for at vinde kampene og vi har flere gange set helt ekseptionelt hvordan et hold kommer tilbage i kampen. Som da Barcelona spillede 4-4 mod Roma i 2018 efter at være baggud 3-0.

Tips til Live-sidebetting

De forskellige former for sidebets, som er tilgængelige i almindelig sportsbetting, har du også adgang til i livebetting, hvis det er muligt for bookmakeren at holde dem opdateret. Du kan for eksempel spille på, hvor mange mål en spiller scorer i en kamp, eller hvem der laver det første touchdown.

På samme måde som ved de traditionelle former for betting, ændrer liveoddsene sig for sidebets sig også efterhånden, som kampen skrider frem. Et tips er for eksempel at gætte på hvor mange mål topscoren i Premier league 2019, Sergio Agüero (Manchester City), scorer i en kamp på trods af at holdet ikke fører ligaen.   

Tips til multi-livebetting

Multi-livebetting giver nogle gange mulighed for at ændre enkeltbets til multibets. Det kan for eksempel være, at du har spillet på, at Rungsted Seier Capital slår Frederikshavn White Hawks i en ishockeykamp. Undervejs scorer TJ Moore fra Rungsted tre mål, så pludselig giver det mening at placere et væddemål oven i dit eksisterende væddemål på, at han bliver kampens topscorer. Ved at foretage et væddemål får underholdningen en helt ny dimension, og gør det meget sjovere at følge med i.

Og kigger vi på ishockey er ikke are den danske liga interessant for multi-livebetting men vores tips er også at kigge på NHL, hvor Philidelphia og Vegas er de mest populære.

Highlights fra kampen mellem Frederikshavn White Hawks og Rungsted Ishockey 18.12.15

Kilde; YouTube

 

Bedste liveodds-tips til sportsgrene

Liveodds egner sig godt til stort set alle sportsgrene, som for eksempel tennis, fodbold, esport, boksning, basketball og væddeløb. Liveodds handler nemlig om at gennemskue, hvordan en kamp kan blive påvirket af små faktorer, når den er gået i gang.

De bedste tips til liveodds går for eksempel ud på at holde øje med skader, udvisninger, og hvordan et hold spiller i første halvleg, så man kan forudsige, at kampen ændrer sig på en måde, der giver spilleren fordele af liveodds, som andre - og særligt bookmakeren – ikke havde forudset. I følgende afsnit kommer vi med nogle specifikke livebettingtips til, hvordan du kan forberede din livebetting. 

 

Tips til livebetting: fordele ved liveodds

Men hvad er så egentlig fordelen ved livebetting i forhold til den traditionelle måde at placere væddemål? I denne del giver vi nogle tips til, hvordan du får mest muligt ud af din livebetting.

Grundlæggende bruger bookmakerne meget tid på at sætte odds, så de afspejler virkeligheden bedst muligt. Det betyder, at man i ugerne og dagene op til kampene følger nøje med i, hvordan holdenes øvrige resultater spiller sig ud, om der er nøglespillere, der bliver skadet, og hvad der ellers kan påvirke oddsene for en kamp.

Disse oplysninger bliver behandlet af computersystemer, der sætter de perfekte og korrekte odds for en kamp. Så nemt er det ikke, når det gælder liveodds. 

bonus

Bedste tips til livebetting: tænk hurtigere end computeren

Teknisk set skal oddsene på alle væddemål altid være korrekte eller nøjagtige i forhold til det, du satser på. Bookmakerne bruger masser af tid og penge på at ansætte fagfolk eller opsætte computersystemer for at hjælpe dem med at sætte de perfekte odds på et spil.

Hvis de tilfældigvis indstiller en linje forkert, står de til at miste en masse penge, hvis spillerne kan hoppe på den, inden de fanger den. Dette bliver ret nemt og ligetil for bookmakerne, når de har uger og dage til at forberede og undersøge deres linjer forud. Det er langt sværere at ændre odds i realtid, og det kan være en fordel for dig, der indgår væddemålet.

Brug din viden

Et af vores bedste liveoddstips er, at du som spiller kan udnytte, at du måske observerer ting hurtigere end den computer, der beregner oddsene. Enten på baggrund af den viden, du måske allerede har om sporten, eller ved at sætte dig godt ind i tingene, kan du regne ud, hvad en skadet spiller for eksempel betyder, inden computeren når at ændre på oddsene.

Et godt livebetingtips er at bette på NBA, da det er et hurtigt spil men også en af de sportsgrene, der er flest skader så en kamp kan hurtigt ændrer sig. Det betyder selvfølgelig på ingen måde, at du er garanteret en gevinst, men liveoddset giver dig mulighed for selv at påvirke sandsynligheden for, at du gør.

Udnyt livebettingtips

På samme måde kan du også udnytte aktuelle livebettingtips, som går ud på, at odds bliver påvirket af andre folks væddemål. Mange mennesker har tendens til at indgå væddemål baseret på følelser, i stedet for at følge en strategi gennem hovedet. Det påvirker oddsene, så et hold måske får bedre odds, end de reelt er værd, fordi de har en større fanbase.

Der kan også ske ting i løbet af kampen – heldige scoringer, småskader osv. – som fansene ikke normalt tænker mere over, men som du kan drage fordel af. Det kan for eksempel være en første halvdel, hvor et hold har været rigtigt uheldige på trods af et godt spil, og derfor har oddsene rykket sig i modstanderens favør.

Halvlegen kan være et rigtigt godt tidspunkt at placere et væddemål på det ”uheldige” hold. For oddsene er blevet højere, og måske har de som det bedst spillende hold også heldet med sig i anden halvleg, så de ender med at vinde kampen. 

nbs

*Credits: ovenstående billede tilhører David J. Phillip/Associated Press

Tips til liveodds: konklusion 

Liveodds er en underholdende form for sportsbetting, der giver nogle helt andre og sjove muligheder end den traditionelle type væddemål. Fordi liveoddsene ændrer sig undervejs, og du selv kan nå at spotte ting, der kan påvirke oddsene, kan du indgå og vinde væddemål, som ellers ikke var mulige.

Livebet på Champions League, hvor verdens bedste hold yder deres bedste, multi-livebet på NHL hvor et ekstra bet på topscoren kan være interessant eller måske livebet på NBA hvor skader hurtigt kan ændre en kamp.    

 

*Credits: artiklens billede tilhører Peter Morrison/Associated Press

Læs også
Viktor Axelsen løn og formue

Viktor Axelsen løn og formue

De 10 mest populære NBA-spillere på Instagram

De 10 mest populære NBA-spillere på Instagram

NFL: Super Bowl 2021 - optakt

NFL: Super Bowl 2021 - optakt

Solskjærs, Nadals og andre sportsstjerners kælenavne – del 2

Solskjærs, Nadals og andre sportsstjerners kælenavne – del 2

Bendtner, Kessler og andre danske ikoniske kælenavne – del 2

Bendtner, Kessler og andre danske ikoniske kælenavne – del 2