Vinterpauser i fodbold er blevet normen i løbet af de to seneste årtier. På tværs over Tyskland, Spanien og andre ledende europæiske lande, holder de pause efter festligheder sidst på året. Grundet populariteten og de potentielle fordele, har det engelske fodboldforbund (FA) annonceret, at de vil følge trop med de andre europæiske lande.

Under de aftalte vilkår, vil vinterpausen falde fra 2019/2020 sæsonen, og den finder sted mellem januar og februar. For at sikre sig, at fodboldflowet ikke dør helt ud i løbet af den måned, så bliver det i stedet med to pauser fordelt ud på to perioder af to uger. I løbet af den første pause, vil 10 hold sidde udenfor. I løbet af den sidste pause vil de resterende 10 hold sidde ude. I forbindelse med den nye aftale, kaldte FA det for et stort øjeblik, der vil give store fordele til både klubber og landet. Men er pauser i fodbold en god ting? Selvom det er udbredt på tværs af Europa, så er der argumenter for og imod at trykke på pauseknappen i midten af en sæson.

888sport banner

Spiller spillerne for mange kampe?

Ifølge en undersøgelse foretaget af Fifpro har 90 % af spillerne i Europa brug for en pause midt i sæsonen. Dette er baseret på vurderinger fra 543 spillere fra de ledende klubber i Spanien, Tyskland, Italien, England og andre europæiske klubber. Fifpro fandt yderligere ud af, at næsten 50 % af spillerne mente, at der er "for mange" kampe. Premier Legaue er et åbenlyst eksempel på dette. Hvis du kigger igennem kamplisten på vores fodbold-bettingside, så er kalenderen helt fyldt. Naturligvis skaber det hver uge flere tusinde forskellige bettingmuligheder. Men for dem der skal arbejde, er det hårdt for både sind og krop.

Selvfølgelig vil nogle argumentere for, at fodboldspillere er atleter, der bliver kompenseret mere end rigeligt for den tid, som de bruger på kampe og træning. Der er dog beviser, der antyder, at vinterpausen i europæisk fodbold kan have store fordele, selvom det blot skulle være en enkelt uges pause. Tag eksempelvis et kig på Bayern Münchens resultater i 2017/2018. Der vil du se, at holdet har den længste række af vundne kampe, da de kom tilbage efter den tyske vinterpause.

Bundesligapause betaler udbyttet

Tager man et kig på Bundesligaen, så får holdene pause fra den 20. december til den 12. januar. Følger man resultaterne for Bayern, så gik klubben på en seks-kamps win-streak fra 12. januar 2018, hvor de scorede 18 mål, før stimen blev brudt med en 0-0 uafgjort mod Hertha Berlin den 24. februar. Kigger man dybere i den analyse, så gik Bayern München hen og ødelagde Besiktas med 5-0 i deres første kamp i 1/16-finalen af Champions League. Selvom den spillermæssige kvalitet havde stor betydning, så gav den 25 dags lange pause uden tvivl det tyske hold en ekstra fordel. Hvis du sammenligner med, hvordan de engelske hold klarede det i samme runde, så var det en blandet fornøjelse.

Selvom Manchester City og Liverpool imponerede, så kunne Manchester United og Tottenham kun præstere uafgjort mod Sevilla og Juventus. Kunne en vis grad af udmattelse være skyld i, at de to engelske tophold ikke formåede at slå modstandere, der kunne ses som dårligere modstandere? Selvfølgelig er der mange faktorer på spil. Alligevel er der et argument for, at Premier League spillere bare er mere trætte end deres europæiske konkurrenter. Faktisk bakker statistikken i Champions League den påstand op.

Engelske hold falder mod velrestituerende hold

Jose Mourinho har sagt, at den manglende pause gjorde skade på de engelske klubbers resultater i de prestigefyldte turneringer, og statistikken ser ud til at bakke den påstand op. Hvis du ser på 2018/2019 sæsonen af Champions League odds, så er fire ud af de fem favoritter ikke engelske. Ja. Manchester City var blandt favoritterne i slutningen af oktober. Barcelona, Juventus og Bayern får dog alle en pause over vinterperioden, så det er aldrig nogen garanti, at City bliver i toppen. Ser man bort fra betting, så har engelske klubber kun vundet Champions League 12 gange siden 1955. Hvad mere interessant er, at der i de seneste 10 år, kun har været to engelske vindere. Til sammenligning har Real Madrid vundet trofæet 13 gange på egen hånd (pr. 2017/2018 sæsonen) Faktisk når du søger gennem tidligere udgave af turneringen, så tror oddserne typisk på Real Madrid.

Taget de mange beviser i betragtning, virker det logisk, at pausen ikke blot er god for helbredet af spillerne, men også for præstationerne hos de enkelte hold. Der er dog nogle der mener, at mange kampe ikke nødvendigvis er en dårlig ting. Den tidligere professionelle fodboldspiller, Robbie Savage skrev for the Mirror tilbage i 2016, at det var manglende disciplin, der var årsagen til, at spillerne ikke præsterede under pres. Da han svarede på fan tweets, skrev waliseren, at han "skammede" sig over spillere, der ikke havde et ønske om at holde sig i ordentlig form. Da han blev udfordret af en læser, der mente, at forskere havde bevist, at for meget stress kan have en påvirkning på ens præstation, sagde Savage "Forskning har aldrig sendt en bold op i krydset eller vundet Champions League"

Pauser kan tage spilleren ud af zonen

Mens hans anden pointe var fascistisk, så er der alligevel en pointe. En spiller der hungrer efter succes, ville hellere have muligheden for at score det afgørende mål i stedet for en uge på sidelinjen. Under en Ted Talk talte psykolog Mihaly Csikszetmihalyi om en faktor i sport: at være i zonen. Det er beskrevet som et "flow" i ens mindset, der giver folk et forøget fokus og hvor de laver færre fejl. For at sige det på en anden måde, så er atleter i zonen et stærkt sted. Via en kombination af uendelige gentagelser og fokus kan atleterne stort set lave øvelserne pr. automatik. Fodboldspillere er ikke anderledes, og derfor kunne en pause blive et problem. Selvom det kun er i en kort periode, så kan det, at få atleterne ud af zonen blive negativt.

Tænk på spillernes præstationer, når de kommer tilbage fra deres sommerpause. Mens formen kan være et problem, så er kan deres timing og fokus også være lidt væk. Selvom sommerpausen er en del længere, så kan enhver tid væk fra bolden have en effekt. Derfor er det ikke altid positivt med en uges pause, for de ultra-konkurrencedygtige spillere. Faktisk er det via de høj-spændte perioder, at de leverer deres bedste øjeblikke. Mens andre er ved at falde sammen, så er det her, at de allerbedste spillere finder et ekstra niveau frem. Når det er sagt, så vil de største spillere måske argumentere for, at en pause vil ødelægge deres chancer for succes. Vi får dog først beviset, når de engelske klubber får deres vinterpause fra 2019/2020 sæsonen.

Læs også

Hvad vil vi huske VM 2022 for?

Statistikker VM 2022 – afrunding

Nye VM-rekordholdere 2022

Optakt - VM-finalen 2022

Danskere på All Star-hold til slutrunder