Transfermarkedet i fodbold indeholder mange regler. Her får du en guide, der forklarer de vigtigste begreber og viser, hvordan de milliontunge kontrakter hænger sammen.

 

Alt hvad du bør vide om transfermarkedet

Transfervinduet

Solidaritetspenge

Videresalgsklausuler

Agenter og mellemmænd

Kontrakter

 

Transfervinduet

Klubberne kan registrere nye spillere to gange om året. Om vinteren og om sommeren. De eksakte datoer varierer fra land til land og gælder for den liga, hvor den købende klub hører hjemme.

Transfervinduet i Danmark og de største europæiske ligaer

 

En spiller må godt handles uden for et transfervindue. Det afgørende er, at en spiller ikke kan registreres og starte arbejdet hos sin nye arbejdsgiver uden for vinduet. Det gælder dog ikke kontraktløse spillere. Står man uden kontrakt, kan man skifte til en klub på alle tidspunkter af året.

DK Banner

Solidaritetspenge

Når en transfer går igennem, er det ofte en god forretning for mange andre end de to handlende klubber. Spørg bare ledelsen i Serie-klubben Lund, som igennem en årrække har tjent godt tre millioner kroner på landsholdsanføreren Simon Kjærs nomadetilværelse rundt i europæiske storklubber.

Det skyldes de såkaldte solidaritetspenge, som FIFA har dikteret regler for. Det betyder, at en købende klub skal betale en træningskompensation til den klub, der har uddannet og opfostret spilleren. Kompensationen er en procentsats af transfersumme og udbetales hver gang, spilleren skifter klub. Barndomsklubben får 0,25% af transfersummen for hvert år spilleren har spillet i alderen 12-15 år. Når spilleren fylder 16 år, stiger satsen til 0,5 procent for hvert år til og med spillerens 23 års fødselsdag.

Ved hver spillerhandel får børne- og ungdomsklubben en lille procentdel af transfersummen.

 

Hvis vi bruger landsholdets yngstemand, Kasper Dolberg, som eksempel, vil pengestrømmen i forbindelse med en trecifret millionhandel fordeles til tre klubber. Kasper Dolberg spillede i Voel, indtil han var 12 år gammel, inden han skiftede til Silkeborg. Som 17-årig blev han solgt til Ajax Amsterdam.

Hvis Ajax Amsterdam sælger Kasper Dolberg for 200 millioner kroner, vil regnestykket se ud som følger:

Kompensation til Silkeborg: 1,75% (træningskompensation fra alderen 12-17 år) af 200 millioner kroner = 3,5 millioner kroner.

Kompensation til Voel: 0,25% (træningskompensation for alderen 12 år) af 200 millioner kroner = 500.000 kroner.

Videresalgsklausuler

Når en klub sælger en spirende stjerne forsøger de ofte at få indskrevet en videresalgsklausul i kontrakten. Disse klausuler kan sikre en procentdel af gevinsten ved et fremtidigt salg. Typisk mellem 10 og 20 procent. I tilfældet Thomas Delaney modtager FC København et tocifret millionbeløb på grund af den videresalgsklausul, de fik indskrevet, da de solgte landsholdsprofilen til Werder Bremen i 2016.

Agenter og mellemmænd

Bag de store handler står fodboldens agenter og mellemmænd. Disse købmænd formidler kontakten mellem spiller og klub og forhandler kontrakterne. Er en agent fast tilknyttet en spiller, aflønnes vedkommende typisk med mellem 5 og 10 procent af spillerens månedsløn.

Agenter får indtægter fra både spillere og klubber

 

Dertil kommer en andel af spillerens ’sign on fee’ i forbindelse med en handel. Blandt de internationale superagenter finder vi Cristiano Ronaldos agent, Jorge Mendes, og Zlatan Ibrahimovic’ agent Mino Raiola. Fra vores egen andedam har den tidligere landsholdsangriber Mikkel Beck tjent adskillige millioner på at repræsentere blandt andre landsholdsanføreren Simon Kjær.

Kontrakter

Både spilleren og klubben kan til en hver tid blive enige om at ophæve en kontrakt. Klubben kan dog også fyre spilleren i tilfælde af væsentlig misligholdelse af kontrakten. I november 2017 blev den franske venstreback Patrice Evra fyret af Olympique Marseille for at sparke en fan i hovedet. En fyring kan også være berettiget, hvis spilleren nægter at stille sig til rådighed i træning og kamp, eller hvis spilleren bliver taget i doping eller gambling på egne kampe.

de mest almindelige klausuler i spillerkontrakter

 

Spilleren kan også selv kræve at få ophævet sin kontrakt. Det gjorde flere Lyngby-spillere i vinteren 2017, da de konkurstruede storkøbenhavnere ikke udbetalte løn i tide. Det var misligholdelse af kontrakten. Senest har en række spillere fra den portugisiske storklub Sporting Lissabon krævet ophævelse af deres kontrakter på grund af massiv uro mellem præsident, fans og spillere. Her skal en kommission fastslå, om det er nok til at annullere kontrakterne.

 

*Credits: artiklens billede tilhører Associated Press/Michel Euler

Først publiceret: d. 04. juli 2018

Læs også

Hvad vil vi huske VM 2022 for?

Statistikker VM 2022 – afrunding

Nye VM-rekordholdere 2022

Optakt - VM-finalen 2022

Danskere på All Star-hold til slutrunder