7 af 35.000 brøndbygensere spiller fodbold i superligaen, og dermed kan Brøndby Kommune bryste sig af at være bedst-i-test til at lave fodboldspillere, når der korrigeres for indbyggertal. 

I Furesø Kommune, hvor FC Nordsjælland holder til, er succesraten næsten lige så høj. Det ser altså ud til, at ungdomsakademierne på Vestegnen og i Nordsjælland fungerer efter hensigten. 

banner

Ser man bort fra kommuner med en superligaklub, er Hvidovre bedst placeret på en 3. plads af landets 98 kommuner. Top 3-kommunerne er i øvrigt tilsammen repræsenteret i 9 af 14 ligatrupper.

 

Jyske kommuner kan også

Derfra udgøres resten af top-10 stort set af jyske kommuner - med Varde som topscorer. Seks spillere kommer fra den sydvestjyske kommune med 50.000 indbyggere. Efter Varde kommer Herning, Silkeborg, Vejle, Jammerbugt og Ikast-Brande, inden Lyngby-Taarbæk runder top-10 af.

I hårde tal leverer landets mest folkerige kommune flest spillere, nemlig 26, men når der korrigeres for indbyggertal, rutsjer hovedstaden ned som nummer 37 på listen. Men værre for københavnerne er nok, at Aarhus ligger bedre placeret som nummer 29. 

Flere jyske spillere i ligaen

Thomas Enevoldsen, Pione Sisto, Morten 'Duncan' Rasmussen og Kasper Kusk er alle dygtige fodboldspillere. Derudover har de også det tilfælles, at deres allerførste mål i karrieren blev sat ind for en jysk klub - og det er måske ikke noget tilfælde. 

Foruden 100 udlændinge består Superligaen i denne sæson af 231 danske spillere, og mere end halvdelen af disse homegrowns er vokset op på den jyske grænse af Lillebæltsbroen. 
Helt præcist er 119 af de danske superligaspillere fra Jylland, mens 99 er fra Sjælland og øerne. 13 er fra Fyn.

Billedet kan ændre sig på én sæson

I dag bor der dog så mange eksiljyder i København, at billedet meget vel kan ændre sig i fremtiden. I 1990erne førte Jylland i indbyggertal, men nu bor der flere danskere på Sjælland og øerne omkring.
Mindre end en folkevandring kan dog også ændre på, hvor i landet fodboldspillerne udklækkes. I denne sæson er hele ni jyske superligaklubber repræsenteret i den bedste række, mens der kun er fire sjællandske.

Et dyk ned i statistikken viser en så tydelig sammenhæng mellem klubbernes og spillernes oprindelse, at en enkelt jysk nedrykning kombineret med en sjællandsk oprykning fra 1. division vil sende "føringen" på den anden side af Storebælt.

Mens fynboerne gerne drager i fodboldeksil, spiller tre af fire jyder i Jylland og lige så mange sjællændere på Sjælland.
Det er kun i AC Horsens, at de tilsyneladende ikke tyer til spillernes oprindelse, før de tilbyder en kontrakt - her er fordelingen ret jævn. Til gengæld er 20 af 21 danske AaB-spillere fra fastlandet, og hele 17 af dem fra Region Nordjylland. FC Nordsjælland har til gengæld 0 (!) jyder i truppen, og langt de fleste af deres sjællandske spillere er fra Region Hovedstaden.

Stadionpølsen og arketypen

En tur på stadion indeholder for mange også en pausepølse med to brød. Gennem mange år har rygterne svirret fra Grenen til Gedser om den legendariske stadionpølse, der serveres på Lyngby Stadion.

Men forstadsklubben kan også lokke med at have 10 arketyper på en dansk fodboldspiller indlemmet i truppen. Den typiske spiller har sin fodboldopdragelse i Københavns Kommune, hvilket 10 af Lyngbys spillere har.

Det er især de blå-hvides bagerste kæde, der nyder godt af talentarbejdet i hovedstaden, hvilket hænger fint sammen med, at 70 procent af københavnerne er forsvarsspillere.

Denne artikel og infografik er baseret på data indhentet i samarbejde med alle superligaklubber samt hjemmesider med statistik om dansk fodbold. Informationerne er indsamlet i perioden op til starten af superligasæsonen 2016/17.

Dette er den første i en serie af researchprojekter fra 888sport.dk.

Læs også

Hvad vil vi huske VM 2022 for?

Statistikker VM 2022 – afrunding

Nye VM-rekordholdere 2022

Optakt - VM-finalen 2022

Danskere på All Star-hold til slutrunder