Mens europæisk fodbold bliver mere lukrativt, kræver det en omgang seriøs inkompetence eller uhensigtsmæssighed at sende et hold fra mesterskab til nedrykning. Selv Manchester Uniteds periode med dårlige resultater siden Alex Ferguson, er den værste placering en 7. plads, som ikke engang er så katastrofal igen. Der er hold, der savner de gyldne dage hvor de lå i toppen, og de har er faldet ned gennem divisionerne efter, at de oplevede masser af succes. Disse hold er beviset på, at en stor historie ikke altid rækker så langt.

Fra Europæiske titler til Championship

888sport

Denne sektion bør starte med en kort linje om, at ingen hold automatisk har en ret til at skulle være i den bedste række. Champinship er blevet bogført med roterende døre i de seneste år, hvor Ipswich Town for evigt har været lige i midten. Det nuværende Championship indeholder kendte navne som, Leeds United, Nottingham Forest og Aston Villa, der alle har en stor historie, men som ikke er sprudlende på banen i disse dage.

Der er intet at komme efter den støtte, som Leeds har fået siden de rykkede ud af Premier League tilbage i 2004 både i kvalitet og kvantitet. Det har dog ikke hjulpet dem tilbage. Disse fans har været vidne til League One, hvor de den ene uge kunne stå med 40.000 mand på Elland Road og ugen efter i Hartlepool med blot 8.000 pladser på Victoria Park.

Den store opbakning som Leeds har fået i løbet af årene, er en god indikator på, hvor dårligt klubben har været drevet. Et stadion der genererer så stor en indkomst, burde havde fået klubben rykket direkte op fra den tredjebedste række i England, men klubben endte alligevel med at spille hele tre sæsoner i League One. Da klubben blev sat under administration i 2007, var det resultatet af en uforsvarlig ledelse. Massimo Cellinos regentperiode af vanvid mellem 2014-2017 involverede en ansættelse af Dave Hockaday, en træner der havde fejlet hos Forest Green i den femtebedste række.

Leeds var blevet tildelt en dårlig hånd, hvis man kigger på ejere. Det ændrede sig dog i form af Marcelo Bielsa som manager. Man hyrede træneren, der var inspirationen for Pep Guardiola, og det er ikke nogen lille præstation for en klub i den næstbedste række, og det vække noget af den romance, som mange Leeds fans stadig har gemt i sig. Bielsas' ikoniske spillestil har bragt de gode dage tilbage. De er ikke ligeså gode, som da holdet nåede til Europa Cup finalen i 1975, men giv Bielsa lidt tid. Leeds er andenfavoritter til at vinde Championship til odds 5.10, og de er endelig på vej i den rigtige retning.

Aston Villa og Nottingham Forest har i øjeblikket mindre fremgang. Villa fans er ved at være trætte af Steve Bruces taktik, som er den komplette modsætning af Bielsas' Forest har adopteret Wolves politikken med at hente portugisiske spillere, men ingen af dem er spillere som Ruben Neves. Ud af engelske fodboldklubber, der har vundet en europæisk turnering, er der kun fire af disse der ikke spiller i den bedste række. Villa og Forest har begge vundet Europa Cup, mens Bobby Robsons legendariske Ipswich Town vandt UEFA Cup titlen. Leeds vandt Inter-Cities Fairs Cup, hvilket lyder som en turnering der kommer direkte fra et Pro Evolution fodboldspil.

Fans der har levet længe nok til at husk disse triumfer, vil finde livet i de næstbedste rækker foruroligende, mens de yngre fans kun kender til middelmådighed. Disse sovende giganter er meget vel blandt de største engelske klubber, hvis man måler på respekt, men du skal ikke lade nogen fortælle dig, at de har retten til at spille i Premier League, blot fordi de har en større hjemmebane end Bournemouth. Leeds ligner en klub, der endelig er ved at afgøre hvorvidt Premier League er bedre med eller uden traditionsklubben. Uanset om du er enig eller ej, så ligger Bielsas mandskab rigtig godt til og de er på vej mod oprykning.

Serie A's Renæssance mænd

Serie A i 2018 føles lidt som en genoplivnings-tour arrangeret for fans, der voksede up med Football Italia. Dette år spiller de alle de store hits, Inter og AC Milan ligner at være konkurrencedygtige igen, og med Parma tilbage kan fodboldromantikerne gå helt amok. Parmas storhedsdage står godt overens med Football Italia tiden. Football Italia var et populært program på Channel 4 i Engalnd melem 1992 og 2002, hvor fans kunne se Parma vinde hele otte trofæer i en periode med hidtil uset succes.

Leeds fans vil sympatisere med Parmas skæbne, da den italienske klub blev sat under administration fra 2004 - 2007.  Resultatet af de økonomiske problemer sendte Parma til nedrykning i 208, men Francesco Guidolin (Swansea City fans kan måske huske ham) fik dem direkte tilbage igen. Det værste så ud til at være bag Parma, men det rigtige mareridt ventede lige om hjørnet. Konkurs i 2015 gjorde, at Parma skulle starte på ny i den fjerdebedste række.

Som en Phoenix der steg op fra ilden, fik flere oprykninger i træk Parma tilbage til Serie A. Klubben har ikke længere nogle af de store navne, der fik fans til at falde for klubben, men navnet Parma rokker stadig til de romantiske følelser. 1999 holdet der vandt UEFA Cuppen havde nogle utrolige navne: Gigi Buffon, Fabio Cannavaro, Lilian Thuram og Hernan Crespo. Alle sammen brugte Parma som et springbræt til at blive verdensstjerner. Parmas stjernenavne er i dag Bruno Alves og Gervinho. Det er anderledes tider for Parma, hvor kun Frosinone har dårligere odds i markedet til at skulle slutte i top 4 i Serie A. Parma fans og Football Italia fans vil dog ikke have noget i mod det. Efter et par helvedes-år for denne højt elskede klub, er det bare en stor bedrift at være tilbage i det fine selskab.

Deportivos afvisning

Deportivo La Coruna kvalificerer sig måske ikke som fodboldgiganter på et globalt plan, men deres transformation over de seneste to årtier fra et storhold i Europa til nu at være den spanske udgave af West Bromwich Albions er ligeså hjerteskærende som det lyder. I ganske få måneder af det 21. århundrede tilhørte Spanien til Deportivo, da det Galiciske mandskab vandt deres første ligatitel i 1999/00 sæsonen. I denne sæson rykkede Sevilla, Real Betis og Atletico Madrid ned i den næstbedste række, mens det markerede den første ud af fem sæsoner hvor Barcelona ikke vandt en titel. Dette giver vist et godt billede af, hvor længe siden år 2000 egentlig er.

Med Roy Makaay og Diego Tristan der fandt deres topform på vej mod titlen, var scenen langt for Deportivo dominans. De vandt den 100. udgave af Copa del Rey finalen i 2002 mod Real Madrids Galacticos. To år senere præsterede de fortsat på den allerstørste scener, da de slog de forsvarende Champions League mestre AC Milan ud af turneringen.

Det alene var imponerende, men det var måden de sejrede på, der var utrolig. Det legendariske AC Milan hold havde vundet den første kvartfinale med 4-1, før Deportivo hentede en 4-0 sejr ud af det blå. Albert Luque scorede for holdet, der endte med at tabe til de kommende vindere Porto i semi-finalen. Det portugisiske hold blev trænet af ingen ringere end Jose Mourinho. For Deportivo og Luque tog fremtiden desværre en ærgerlig drejning. De efterfølgende sæsoner var Deportivo et midterhold, inden de rykkede ud i 2011, hvor Luque skiftede til Newcastle.

Deportivo rykkede dog hurtigt tilbage efter nedrykningen, men på trods af det gode arbejde rykkede de hurtigt ned igen. Atter engang rykkede Deportivo direkte op i La Liga igen. Tre dårlige sæsoner i La Liga blev efterfulgt af en nedrykning forrige sæson. Deportivo forsøger at vende tilbage med det samme igen, og de er 4. favoritter til at vinde La Liga 2 titlen til odds 9.00. I det mindste vil mange fans havde gode minder, som de kan beskæftige sig med i den næstbedste række.

Læs også
Manchester United vs. Manchester City

Manchester United vs. Manchester City

Superliga: Runde 31

Superliga: Runde 31

Premier League: Runde 35

Premier League: Runde 35

Tre fodboldtræner, som ændrede lykken for holdet

Tre fodboldtræner, som ændrede lykken for holdet

CHL: Hvem skal i semifinalerne?

CHL: Hvem skal i semifinalerne?