Dommerne bliver ofte gjort til syndebukke, hvis nogle af holdene føler sig uretfærdigt behandlet. I visse tilfælde er den kritik berettiget. Derfor er det heller ikke helt irrelevant, hvilken dommer der skal dømme den fodboldkamp, som du oddser på. Nogle dommere tillader nemlig flere dueller og hårdere tacklinger end andre – det er i hvert fald det, statistikkerne fortæller os. Det tager vi et nærmere kig på i denne artikel.

 

Sæsonen 2018/19

I sæsonen 18/19 var Mads Kristoffersen den mest flittige dommer til at svinge de gule kort. Han endte med at svinge 114 gule kort over disken. Han var dog også den dommer, som havde flest kampe – 26 kampe (gennemsnit på 4,38 gule pr. kamp).

Jakob Kehlet så gult 85 gange i 25 kampe og var dermed næst-flittigst til at give gule kort. Dog havde Kehlet et lavt gennemsnit (som lød på 3,4 gule pr. kamp). Men den dommer, som faktisk havde det højeste gennemsnit, var Sandi Putros, hvis gennemsnit lød på 4,47 gule kort pr. kamp

Oplev et hav af sports odds hos 888sport

Peter Munch Larsen og Patrick Stenzel Rasmussen havde færrest kampe i den sæson med henholdsvis ni og én kamp.

Den dommer, som gav færrest gule kort i den sæson, var Anders Poulsen, som havde et gennemsnit på 2,88 antal gule kort pr. kamp. (52 gule kort i 18 kampe).

I alt blev der uddelt 907 gule kort og 43 røde (Jørgen Daugbjerg gav flest røde kort – 9 styks) og 64 straffespark (Putros dømte flest straffespark – 10 styks).

 

Sæsonen 2017/18

I sæsonen 17/18 havde Kehlet og Kristoffersen bytte plads ift. 18/19-sæsonen. I 17/18 var det nemlig Kehlet, som så gult flest gange. I 24 kampe måtte han hive det gule kort op af lommen 96 gange. Dermed havde han også det klart højeste gennemsnit ift. antal gule kort pr. kamp – 4.

Mads Kristoffersen måtte servere en ostemad 88 gange i 27 kampe. Han endte dog med at have et af de laveste gennemsnit blandt de andre dommere, hvilket lød på 3,25 pr. kamp.

Jørgen Daugbjerg havde det næsthøjeste gennemsnit med 3,95 gule kort pr. kamp. Jens Maae havde i den sæson det lavest gennemsnit med 3 gule kort pr. kamp (21 kampe og 63 gule kort).

I den sæson blev der i alt uddelt 861 gule kort, 42 røde kort (Putros med flest røde kort – 7 styks) og 61 straffespark (Kehlet og Michael Johansen dømte hver ni straffespark, som de to med det højeste antal).

 

bonus

 

Sæsonen 2016/17

Mads Kristoffersen fik endnu en førsteplads i sæsonen 16/17. Han uddelte i alt 116 gule kort – han må ikke have fundet sig i meget i den sæson. Det skete således i 26 kampe, og derfor sluttede han på et gennemsnit på 4,46 gule kort pr. kamp.

Kristoffersens gennemsnit blev bl.a. overgået af Michael Johansen (17 kampe og 76 gule kort), som nåede op på utrolige 4,47 gule kort pr. kamp. Men Peter Kjærsgaard (20 kampe og 90 gule kort) og Morten Krogh (12 kampe og 54 gule kort) toppede begge sæsonen med et gennemsnit på 4,5 pr. kamp. Der er tydeligvis også blevet uddelt nogle karantæner i den sæson med sådan nogle høje gennemsnit.

På fjerdepladsen for gennemsnitligt flest gule kort pr. kamp ligger Jørgen Daugbjerg med 98 styks i 24 kampe, hvilket svarer til 4,08 gule kort pr. kamp.  

Anders Poulsen (27 kampe og 84 gule kort) og Lars Christoffersen (19 kampe og 59 gule kort) havde trods et højt antal af kampe, især Anders Poulsen, et af de lavest snit i den sæson. Anders Poulsen sluttede på 3,11 og Lars Christoffersen på 3,10.

Samlet blev der uddelt i alt 925 gule, 27 røde kort (Kristoffersen, Poulsen og Daugbjerg uddelte hver 4 røde kort, hvilket var rekord) og 54 straffespark (Peter Kjærsgaard dømte flest straffespark med 9 af slagsen).

 

Det var afslutningen på første del af dommere i Superligaen. I del 2 vil vi komme nærmere ind på de hårdeste dommere i Superligaen igennem årene. Navne som Claus Bo Larsen, Kim Milton og Knud Erik Fisker er iblandt disse.  

 

*Statistikkerne stammer fra superstats.dk

*Credits: artiklens billede tilhører Tomohiko Suzui/Associated Press

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Hvad vil vi huske VM 2022 for?

Statistikker VM 2022 – afrunding

Nye VM-rekordholdere 2022

Optakt - VM-finalen 2022

Danskere på All Star-hold til slutrunder