En verdensdel, der altid har haft stor indflydelse på Premier League, er Afrika. Verdensdelen har sæson efter sæson nemlig leveret nogle af de bedste fodboldspillere i Premier League.

 

De bedste afrikaner i Premier League nogensinde:

Mo Salah – Egypten

Sadio Mane – Senegal

Didier Drogba – Elfensbenskysten

Yaya Touré – Elfensbenskysten

Michael Essien – Ghana

Riyad Mahrez – Algeriet

Jay-Jay Okocha – Nigeria

George Weah - Liberia

Samuel Eto'o – Cameroun

Pierre-Emerick Aubameyang – Gabon

 

Mo Salah – Egypten

Mange havde store forventninger til egypteren, da Chelsea i 2014 hentede Salah. Der skulle dog gå hele tre år, før Mo Salah fik sit potentiale forløst. Det formåede Liverpool at hjælpe med, da de hentede ham fra AS Roma i 2017.

I tre sæsoner (17/18, 18/19 og 19/20) for Liverpool fik Mo Salah scoret vanvittige 73 mål i Premier League. Han har længe bevist, at han hører til blandt de bedste afrikanske fodboldspillere, der nogensinde har betrådt græstæpperne i Premier League.

Vi håber, at Salah fortsætter med at brillere i mange Premier League-sæsoner endnu.  

 

Sadio Mane – Senegal

Southampton havde selvfølgelig håbet på, at de havde lavet et scoop, da de I 2014 hentede Sadio Mané i RB Salzburg.

Allerede i sin første sæson kvitterede Mané med 10 mål og 4 assists. Siden 2014 har pilen kun peget gevaldigt opad for en af 10’ernes og 20’ernes mest frygtede kantspillere. Han er derudover stadig kun 28 år, så han har forhåbentlig mange Premier League-kampe i benene endnu.

Han har i hvert fald allerede gjort sig fortjent til en plads på denne liste.

Tjek alle aktuelle champions league odds på Liverpool

 

Didier Drogba – Elfenbenskysten

En mand, der har scoret intet mindre 104 mål i 254 Premier League-kampe og vundet fire Premier League-mesterskaber, er selvskrevet på denne liste. I sæsonen 09/10 blev han topscorer, da han fik netmaskerne til at blafre hele 29 gange. Dermed var han stærkt medvirkende til, at Chelsea også vandt mesterskabet i den sæson.  

Didier Drogba er måske en af de mest komplette angribere, Premier League nogensinde har haft. Der var intet, han ikke kunne. Han er og bliver en Premier League-legende.

didier drogba
Billedet tilhører Associated Press/Tim Ireland

 

 

Yaya Touré – Elfenbenskysten

Vi skal forbi endnu en spiller fra Elfenbenskysten, som har efterladt et enormt aftryk i Premier League. I dag undrer man sig stadig over, hvorfor Yaya Toure blev vejet for let i Barcelona. For Manchester City og i Premier League var han i flere sæsoner en af de bedste og mest dominerende midtbanespillere.

Det blev til i alt 230 Premier Leauge-optrædener for City. 59 mål og 35 assists vidner om en midtbanespiller, der var udslagsgivende på mange måder. På trods af sin størrelse havde han en eminent teknik.

 

Michael Essien – Ghana

Michael Essien var umiddelbart ikke i vores top-of-mind, da vi lavede denne liste. Han var i hård kamp med mange af de andre bobler, som befinder sig længere nede i artiklen.

Ikke desto mindre faldt valget på Michael Essien, som var en af de mest habile defensive midtbanespillere i Premier Leagues historie. Han var bindeleddet mellem Chelsea angreb og forsvar. F.eks. kunne Drogba andet gøre, hvad der passede ham, fordi han havde en spiller som Essien bag sig.

Fra 2005 og frem til 2012, var Essien i sin bedste forfatning, hvor han åd sine modstandere råt. Ham kan vi bare ikke komme uden om på denne liste.

 

Riyad Mahrez – Algeriet

De færrest havde nok troet, at Mahrez skulle gå hen og blive en af de bedste afrikanske spillere, Premier League nogensinde har set. Han har i den grad taget fusen på alle, især da han hamrede sit navn fast med Leicester, da de formåede at vinde Premier League mod alle odds – bogstavelig talt.

I den sæson solgte samtlige Leicester-spillere sig selv – især Mahrez, som med sin vævre driblinger og med sin gode sparketeknik gjorde indtryk på alt og alle.

Han viser stadig i ny og næ i City, at han skal betragtes som en af bedste afrikanske spillere i Premier Leagues historie. Hans tilstedeværelse på denne liste er dog mere usikker end de ovenstående navne.      

 

Jay-Jay Okocha – Nigeria

Mange af de ovenstående spillere kan takke nigerianske Jay-Jay Okocha, som i den grad banede vejen for afrikanske spillere i Premier League. Han var en øjenåbner og en fryd for ethvert fodboldøje.

Okocha spillede Premier League for Bolton fra 2002 og frem til 2006. I den periode revolutionerede Okocha det engelske fodboldspil, fordi han var en kreativ spiller, som gjorde enhver forsvarsspiller forvirret. Han gjorde nogle ting, som man aldrig havde set i Premier League før.

Det blev til i alt 124 PL-kampe og 14 mål. Ingen prangende stats, men ikke desto mindre er Okocha stadig et ikon for alle afrikanske fodboldspillere – også frem mod 2021.   

George Weah – Liberia

Lad os bare hurtigt pointere, at vi bestemt ikke har valgt George Weah på grund af sine Premier League stats. De er nemlig på ingen måde imponerende. Weah har samlet kun spillet 18 kampe og scoret fire mål. Hans grundlag for at være på denne liste er måske lidt tynd, men grunden til, at han er på denne liste, er fordi, han er den eneste afrikanske spiller i historien, som er blevet kåret til verdens bedste fodboldspiller.

Så er den ged barberet.

 

Samuel Eto'o – Cameroun

Tre år i træk blev Samuel Eto’o kåret som den bedste afrikanske spiller. Det skete i 2003, 2004 og 2005, inden han i 2010 for fjerde gang vandt titlen.

I 2013 drog den firedobbelte vinder til Premier League for at prøve sig af i verdens stærkeste fodboldliga. Og i sin første sæson scorede han ni mål og lavede fem assists i 21 kampe. Det er bestemt godkendt for en spiller, som var midt i trediverne på det tidspunkt.

Det blev til i alt 35 kampe, 12 mål og seks assists. Det blev dog aldrig til det helt store gennembrud for Chelsea og Everton. Men han er stadig en af bedste angribere i fodboldens historie, og han har spillet Premier League.    

 

Pierre-Emerick Aubameyang – Gabon

Den sidste mand i vores top-10 er Arsenals målmager Aubameyang. Den lynhurtige og træfsikre angriber, har længe været en af de bedste angribere i verden. Alle fik øjnene op for den løbestærke angriber, da han fik sit helt store internationale gennembrud for Dortmund i 2013-2018.

Utroligt nok var det Arsenal, som fik lov til at slå kløerne i den eftertragtede angriber. Siden 2018 har Aubameyang været Arsenals mest afgørende spiller. Han har altid været garant for et samlebånd af mål - det ved fodbold betting-mulighederne også godt.

Indtil videre har han i 97 Premier League-kampe scoret 56 mål. Hvis Arsenal ikke havde haft ham, tør vi ikke tænke på, hvad der var sket med the Gunners.

Aubameyang har fortjent tilspillet sig en plads på vores top-10 liste.

 

Bobler:

Afslutningsvis kan vi runder af med de afrikanske Premier League-spillere, som vi havde i overvejelserne.

  • John Obi Mikel

  • Kolo Toure

  • Salomon Kalou

  • Nwankwo Kanu

  • Emmanuel Adebayor

 

*Credits: artiklens billede tilhører Associated Press/Phil Noble

Først publiceret: d. 14. december 2020

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Hvad vil vi huske VM 2022 for?

Statistikker VM 2022 – afrunding

Nye VM-rekordholdere 2022

Optakt - VM-finalen 2022

Danskere på All Star-hold til slutrunder