Vil du også gerne blive bedre til at bette på esport? Så læs vores guide her, hvor vi både giver dig en kort baggrundsinformation om esport, giver dig gode bettingtips til esport og fortæller dig om nogle af de mest populære spil og bedste hold inden for esportsverden.

Da de første kendte konkurrencer inden for esport blev afviklet i begyndelsen af 1970erne, var der nok ikke mange mennesker, som havde forestillet sig, at sporten 50 år efter ville rangere i toppen blandt de traditionelle sportsgrene og være en af verdens største og mest populære sportsgrene. I 2019 omsatte esport på verdensplan for syv milliarder kroner, og nogle af kampene blev set af mere end fire millioner tilskuere og seere verden over. Danmark er et af de lande, som er tydelige på esportslandkortet som det fjerde mest vindende land med topspillere inden for blandt andet DOTA2, CS:GO og FIFA. 

trofæ i dota 2
VM-trofæet i Dota 2

*Credits: ovenstående billede tilhører Elaine Thompson/Associated Press

 

Esport – en snart 50 år gammel historie

Den første kendte esportskonkurrence fandt sted på Stanford-universitetet i Californien i 1972, hvor studerende i spillet Spacewar kunne vinde et års abonnement til musikmagasinet Rolling Stones. I løbet af 1970'erne og 80'erne voksede esportsfænomenet, og i 1988 blev spillet Netrek lanceret som et internetspil for op til 16 spillere og blev siden hen krediteret som det første online sportsspil. Konkurrencerne fortsatte med at vokse i antal og omfang op igennem 1990'erne, og efter årtusindeskiftet blev det for alvor et globalt fænomen.

Esport blev populært med streamingtjenester

Da online streamingtjenesterne også blev lanceret og mere udbredte, eksploderede esportens popularitet for alvor. Twitch, som kom på nettet i 2011, streamer regelmæssigt populære esportsturneringer verden over, og i 2013 så platformens seere tilsammen 12 milliarder minutter af videoer på tjenesten, hvoraf League of Legends og Dota2 var blandt de mest populære. Frem skød også forskellige muligheder for, at spillere og fans kunne få adgang til at bette på de kendte spil via Fortnite, Hearthstone og Warcraft og CS:GO-bettingsider sider.   

 

Bettingtips til  League of Legends og CS:GO-bettingsider m.fl.

Med den stærkt voksende popularitet af esporten fulgte også mulighederne for at spille på kampe og turneringer. Men hvad er egentlig de bedste bettingtips til esport, hvis man er nybegynder i denne disciplin? 

Vælg en esport

Når man er helt ny inden for esport, kan det være en god idé at vælge et enkelt spil at fokusere på. Når du står foran listen over esportsspil, svarer det til at stå over for et mindre OL - at sammenligne Fortnite og Counter-strike: Global Offensive (CS:GO) svarer simpelthen til at sammenligne tennis og fodbold. Det er to forskellige spil med et forskelligt sæt regler, forskellige spillere, forskellige taktikker og forskellige målgrupper. Et spil som League of Legends kan med sine komplicerede regler virke overvældende for nye spillere, mens Counter-strike er nemmere at gå til. Man kan for eksempel gå ind på bettingsider med League of Legends og CS:GO og læse mere om reglerne.

league of legends
Kamp i League of Legends

*Credits: ovenstående billede tilhører Ted S. Warren/Associated Press

Vælg et spil du finder underholdende

Men det bedste råd, man kan give en uerfaren spiller, er at vælge et spil, som man synes er underholdende at følge, se og better på. Så hvis du er interesseret i CS:GO er vores tips at bette på Astralis som lige har vundet en vigtig sejr i Major-kvalifikationen, men er du mere interesseret i Legaue of Legends er holdet Fnatic måske et hold at bette på, men det er vigtigt at lave en grundig research.

Lav grundig research

Strukturen inden for esport er en smule mere kompleks end ved mange andre sportsgrene, så det kan være en god idé at lave grundig research og i øvrigt holde tungen lige i munden, hvis man vil lære at forstå opbygningen. Ofte er esportsgrenene opdelt efter spil som CS:GO, Dota2, eNascar, League of Legends m.fl., og i disse kategorier finder man ligaer og mesterskaber. Men ligaerne er ikke opbygget som inden for de traditionelle sportsgrene, hvor man har klubhold, som spiller internt i nationale ligaer og af og til kvalificerer sig til europæiske eller internationale ligaer. Og landshold, som repræsenterer nationalstaten ved regionale og verdensmesterskaber. Nej, når et af de vigtigste tips til betting på esport at sætte sig grundigt ind i en esport, er det fordi, man ikke kan vurdere et holds chancer, hvis man ikke forstår den specifikke esport.

Esportens turneringssystem

Først og fremmest findes der forskellige hold. Nogle af de bedste og mest kendte i verden er Team Liquid, Fnatic, Cloud9, Evil Geniuses, T1, Natus Vincere, Astralis og Heroic (tidligere Team X). De to sidstnævnte hold er i øvrigt danske. Astralis, der er et professionelt dansk Counter-strike hold, har blandt andet siden deres begyndelse i 2016 ligget nr. 1 på verdensranglisten to gange. 

Mand snakker om de 5 bedste danske hold i Counter-Strike Astralis, North, Heroic, Optic & Tricked

Kilde: YouTube

De ovenstående hold har hver især specialiseret sig inden for forskellige spil: League of Legends, CS:GO, Fortnite, Dota2 m.fl. Nogle af dem har primært spillet et enkelt spil, mens andre er dygtige inden for flere former for esport.

Ligaer og turneringer

Spillene er organiseret i forskellige turneringer og ligaer, som er spredt på platforme som Twitch, YouTube, Facebook Gaming, Mixer og mange andre. En liga behøver ikke nødvendigvis at være national - inden for esporten PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG) er der for eksempel seks professionelle ligaer, som er placeret i Nordamerika, Europa, Korea, Japan, Kina og Taipei. Herudover er der tre mindre ligaer i Sydøstasien, Latinamerika og Oceanien. Hver liga afholder sine egne regionale turneringer, hvorefter de bedste hold deltager ved Verdensmesterskabet.  Vores tip er at kigge nærmere på turneringer som ESL:Road to Rio som er den nordamerikanske kvalifikation til ESLs CS:GO Major turnering og andre regionale turneringer eller på den nye Valorant. 

bonus

Find de mest underholdende esport-bettingtips til CS:GO-bettingsider m.fl.

Når man har sat sig grundigt ind i de forskellige former for esport samt turneringer og ligaers generelle opbygning – det kræver sandsynligvis masser af streaming af kampe – og man har valgt en esport, skal man finde den type væddemål, man gerne vil spille. Hvis du aldrig har spillet på sportskampe før, er oddsene et tal, som angiver sandsynligheden for udfaldet af for eksempel en kamp. Inden for esport findes der forskellige typer af spil, som man med hjælp af nogle gode odds tips kan gætte udfaldet af. Overordnet kan du spille på vinderen af en liga eller en turnering, hvilket svarer til at spille på NFL eller Superligaen, når der er sådan nogle i gang, men du kan også vælge at spille på udvalget af enkelte kampe. Vi giver dig her som eksempel nogle CS:GO - bettingtips, som du kan bruge til at forstå, hvilke muligheder der er for at bette.. 

Bettingtips til CS:GO

Først vælger du en liga under kategorien CS:GO bettingsider. I dette eksempel vælger vi ESEA Advanced EU, men vi kunne lige så godt have valgt ESL Meisterschaft, ESL Pro League NA eller Flashpoint. Når vi har valgt ESEA Advanced EU, kommer der en række kampe frem, og under hver kamp får vi yderligere en række muligheder med forskellige typer af odds. Vi får de overordnede kampodds for de to hold, som helt enkelt er for sandsynligheden for, at holdet vinder kampen. I CS:GO kan man også spille på et såkaldt Map Handicap, her kan man enten spille på en kamp, der bliver spillet på et Map (kort), hvor det hold, som først når 16 runder, vinder, eller bedst af tre kampe, hvor et hold skal vinde to Maps for at vinde samlet. Men du kan også spille på begivenheder i kampen, hvilket svarer til at spille på første målscorer i en håndboldkamp,  eller hvor mange mål der scores i første halvleg af en fodboldkamp.

Den officielle Counter-strike trailer

Kilde: YouTube

Nogle af de mest specielle og populære bettingtips til CS:GO er:

      1. Hvem vinder først fem runder

Her kan man spille på, hvilket hold man tror, først vinder fem runder i kampen. Det lyder måske nemt, men det er faktisk et ret svært odds at ramme. Pistolrunder har ofte en stærk effekt på dette bet, da det hold, der taber pistolrunden, ikke kan købe yderligere skydevåben i en-to runder. Derfor er de hold, som vinder pistolrunden, ofte også dem, der først vinder fem runder. Her kan et godt tip være at spille på den nordamerikanske division ESL: Road to Rio hvor holdet Cloud9 fornyeligt har gjort fremskridt.

      2. Knivrundevinderen

En andet specielt væddemål, man kan lave i CS:GO, er, hvem der vinder knivrunden. Grundlæggende omfatter knivrunden 10 spillere, som angriber hinanden med knive, og du kan spille på, hvem, du tror, der står tilbage. 

       3. Samlede runder over/under

Du kan også spille på et væddemål, hvor du får et bud på det samlede antal runder, og så skal du gætte, om slutresultatet ligger over eller under dette antal. Det er en ret populær type væddemål blandt spillere, som allerede er erfarne i at foretage dem i traditionelle sportsgrene, og så er de ret enkle at forstå for nye spillere. 

 

Bettingtips til esport: konklusion

Der er sket meget, siden de første esportsturneringer blev spillet for snart 50 år siden. I dag kan man følge esporten som både spiller, tilskuer og/eller foretage bets på forskellige udfald i og af kampene. I denne guide har vi forsøgt at give dig en introduktion til de bedste hold, strukturen i ligaer og turneringer samt ikke mindst at give nogle bettingtips til esports, så du er bedre klædt på, når du placerer væddemål på kampene. Ligesom med alle traditionelle typer sportsgrene, er det umuligt med sikkerhed at forudsige resultater, men på samme måde kan man med en god strategi forbedre sine egne odds for at ramme de rigtige resultater lidt oftere. 

 

*Credits: artiklens billede tilhører Thibault Camus/Associated Press

Læs også
Esport: uskrevne regler i Dota 2

Esport: uskrevne regler i Dota 2

Esport: de uskrevne regler i League of Legends

Esport: de uskrevne regler i League of Legends

Esport: De uskrevne regler i Counter Strike

Esport: De uskrevne regler i Counter Strike

De mest vindende esportsspillere frem mod 2021

De mest vindende esportsspillere frem mod 2021

De bedste esportslande i verden

De bedste esportslande i verden