Afhængigt af hvem du taler med, så er den teknologiske udvikling den sidste grænse, eller den værste ting, der er sket med den moderne civilisation i løbet af de seneste årtier. Uanset hvilken side du er på af argumentet, så er det svært at afvise, at teknologien har beriget os i mange forskellige aspekter af livet med videnskabelige gennembrud der sker på en kontinuerlig basis. Teknologi vil fortsat være en vigtig del af vores fremtid, uanset om man kan lide det eller ej.

Når det kommer til emnet teknologi, så har sporten uden tvivl været et af de områder, der har haft mest gavn af det - "Hawkeye" teknologien er kommet rigtig langt for at udrydde de menneskelige fejl der sker i sportsgrene som tennis og cricket. Selvom VAR har været en lille skuffelse hvad angår fodbold, så har mållinjeteknologien været yderst succesfuld, og det er helt let at glemme at det faktisk eksisterer den dag i dag. Men hvad med en sportsgren som golf? Er teknologien blevet succesfuldt implementeret i sporten, og hvis ja, hvad kan vi så forvente at se i fremtiden? Kan teknologien true de traditionelle værdier i sporten ved at underminere dem?

888sport banner

Udviklingen af golfbolden

For at se og diskutere måden teknologien har påvirket golf på, er vi nødt til at kigge tilbage i golfens historie. Traditionelt blev de tidligste udgaver af golf spillet med en bold lavet af træ, og som du nok kan forestille dig, så krævede det en hel del at få bolden op i luften, og endnu svære at få den i nærheden af hullet. Efter denne kom "fjerbolden" der var en lædersæk, der var fyldt med kylling- eller gåsefjer. Den var langt mere praktisk end bolden lavet af træ, men den havde også sine problemer. For det første kunne bolden ikke holde sammen form efter et par slag med driveren og for det andet, så blev bolden meget påvirket af elementer som vand og ekstrem varme. For at sporten kunne gro organisk, var det nødvendigt med et alternativ, og det kom i midten af 1800-tallet, da den nuværende form for bold blev skab, og det revolutionerede spillet for altid.

I løbet af de næste 150 år, fulgte der mange flere innovationer, og din lokale golfbutik vil typisk have flere hundrede forskellige typer af bolden, der er designet til forskellige forhold, som du spiller i, så det passer perfekte til dit ideelle sving. Konceptet med "SMART" golfbolde har også vakt interesse for mange virksomheder inklusive OnCore, der netop nu søger investorer til en bold, der vil indeholde et højtteknologisk GPS system og være selv-genopladelig. Sammen med aps som Arccos der giver golfspilleren værdifulde informationer om deres spil, har teknologien i den grad bidraget til udviklingen af golfbolden, og resultatet af dette er, at spillerne kan slå bolden længere og meget mere præcist, end man har kunne gøre i de tidligere år.

Hvordan har køllerne udviklet sig?

Kigger vi på golfkøllerne, så har den generelle form ikke ændret sig meget i løbet af sportens historie. Intet desto mindre så kunne man argumentere mod, at golfkøllerne har ændret sig mere end noget andet aspekt i golfens verden i løbet af de seneste årtier, og det skyldes den bedre forståelse af aerodynamik. Den gennemsnitlige moderne driver vejer i gennemsnitligt 50 gram minder end tidligere udgaver, og den konstante teknologiske udvikling betyder, at komponenterne inden i køllen gør den stærkere og lettere. Dette er grunden til, at hovedet på driveren ser ud til at blive større og større for hver enkelt sæson der går, og derfor er de fleste drivere også undskyldt på forhånd, hvis de har lid problemer med at få den perfekte kontakt med bolden fra tee'en. Selvom vi ikke tvivler på deres styrke eller evner, så bruger nogle af de mindre spillere på touren, så som Rory McIlroy nogle af de drivere med de største hoveder, og han fortsætter med at være blandt de spillere der har den længste distance med driveren, og det taler i den grad for den nye teknologi. Rory giver kun odds 3.80 til at vinde en major i 2019 og han vil uden tvivl forsøge at bruge hans ekstra yards som en fordel mod hans modstandere.

Uanset om du er en hardcore golfaficionado eller bare en casual fan af sporten, så er chancerne for, at du vil være bekendt med termen "hybrid kølle" En hybrid kølle giver spilleren flere muligheder, når bolden skal rammes, grundet den ekstra rækkevidde, som spilleren får, når han lægger an til slaget modsat de mere traditionelle køller. Som resultat på det er hybridkøllen også mere undskyldt på forhånd end de "normale" køller, og det er mindre vigtigt med mekanikken og de specifikke ting ved et sving. Nike har været frontløber på at producere en lang række af de bedste hybridkøller, og resultat er blandt andet en Tiger Woods der er på vej tilbage til toppen, og den investering ser ud til at være godt givet ud. Woods giver odds 9.00 til at vinde The Masters titlen næste år i golf betting, og han vil uden tvivl have en hybridkølle eller to med i sit arsenal, når han træder ind på Augusta. Som tilføjelse til dette, har den moderne putter også gået igennem mange forandringer - moderne teknologi har gjort putteren mere balanceret, og med forskellige varianter som "toe-hang" eller "face-balanced" puttere på markedet, så har golfspillerne langt større mulighed for succes på greenen.

Droner, SMART Golfvogne og Augmented Reality

Droner er gået igennem en interessant rejse i løbet af det seneste årti, og de er gået fra at være multi-milliard stykker udstyr, der udelukkende blev solgt til militæret til at være legetøj som teenagere ofte ønsker sig til jul. Kigger man på brugen af doner på en golfbane, så kan en hurtig gennemflyvning med en drone give et stort overblik over miljøet og udpensle de største farer på enhver bane. Som tilføjelse til dette, kan dronerne hjælpe med at finde de tabte bolde, og de kan være med til at kalkulere vindtryk og temperaturen i luften.

Har du nogensinde hørt om en golfvogn, der kan give dig live musik, TV og en GPS over banen? Nej? Det har du så nu - golflegenden Greg Norman og Verizon gik for nyligt sammen for at skabe en interaktiv golfvogn, der har både computer og underholdningssystemer ombord. Kigger man på at tage sporten til det 21 århundrede og videre, så har PGA også lavet en augmented reality app. App'en tillader tilskueren at se 3D versioner af baner, som bliver spillet rundt omkring i hele verden, og touren har garanteret at have mindst et hul fra hver turnering af deres golfkalender ved slutningen af næste år.

Kontroverser og ændringer i golftraditioner

Som der tidligere blev nævnt, så vil snakken altid går, når vi taler om den teknologiske udvikling indenfor golf. PGA skal ofte forsvarer sig mod reglementer og bekymringer, især når man kigger på distancen for driveren. R&A og USGA konkluderede, at forøgelsen på syv yards pr. drive i sidste sæson var "usædvanligt og bekymrende" og resultatet var, at man vil kigge på effekten af den "moderne golfbold". Med spillere som Tony Finau der uden problemer skyder over 320 yards fra tee'en, så var det blot et spørgsmål om tid, før relevante autoriteter ville involvere sig. Finau giver i øjeblikket odds 51.00 til at vinde U.S PGA Championship næste år, og med hans evner til at slå bolden længere end nogen anden på touren, så kunne man tænke, at der ikke går længe før, at amerikaneren kan vinde sin første major.

Som tilføjelse til dette, så har der været kontroverser om brugen af videoteknologi indenfor golf, som følge af den kontroversielle beslutning om at give Lexi Thompson en fireslags straf i ANA Inspiration turneringen i april. Senest er der foretage ændringer der tillader, at banedommere har mere fleksibilitet og kan bruge deres sunde fornuft i visse situationer. Det er svært at argumentere mod videoteknologien i golf ville være dårlig for sporten, men samtidig, så er det også vigtigt, at menneskelige spillere ikke skal dømmes for noget, fordi de simpelthen ikke kan efterligne det præcise sted, som videoen kan.

Mange golfpurister argumentere mod, at moderne teknologi gør golfspillet alt for let. Med de mange ændringer som køller og bolde er gået i gennem de seneste årtier, er det helt sikkert, at det moderne udstyr gør det meget lettere, når man skal slå til bolden. Golflegender som Nick Faldo og Gary Player har udtrykt deres bekymring for brug af teknologi, da det ødelægger de traditionelle værdier i sporten, og det reducerer behovet for at have nogle helt unikke evner, hvis man gerne vil have succes på øverste hylde. Mens Faldo og Player er legender i sporten, så kan man stille spørgsmål ved, om det ikke også bunder i misundelse for, at de ikke fik lov at spille med det moderne udstyr, som sporten tillader dem i dag. Hvad kunne disse spillere have præsteret med en hybridkølle for eksempel+ Hvem ved.

Det er dog værd at huske på, at golf er blevet en langt mere tilskuervenlig sport, end den nogensinde har været, og det skyldes især de mange penge, som sponsorerne tilbyder. Det betyder også, at fans vil se boldene ryge højere og længere og med mere præcision end nogensinde før, fordi de ved, at det gør sporten mere interessant. Med niveauet som de professionelle golfspillere spiller på i dag, så er marginalerne mellem at vinde og tabe mindre end end nogensinde før, men hvis det samme udstyr er tilgængeligt for alle spillere, så vil konkurrencen i feltet stadig være jævnt fordelt, mener det fleste. Som det er lige nu, så er det stadig de bedste og mest kontinuerlige spillere over en firedages turnering, som vinder trofæet og indtil det ændre sig, så ser teknologien i golf ud til at være et skridt i den rigtige retning.

Læs også

Hvem bliver verdensmester i cykling 2022 - Betting tips

VM i landevejscykling 2022

Den danske cykelrytter, Mikkel Bjerg

Cykelrytteren Andreas Kron

Frederik Andersen løn og ishockeyliv