Seksnationersmesterskabet er en af højdepunkterne i den international rugbyunions sæson. I begyndelsen kæmpede England, Wales, Skotland, Irland og Frankrig imod hinanden, men arrangørerne besluttede at lukke Italien ind i konkurrencen i år 2000.

Turneringen afholdes i februar og marts og er højdepunktet i international rugby, når der ikke afholdes verdensmesterskaber.

Seksnationersmesterskabet plejer at byde på få overraskelser, fantastiske forsøg og regelmæssige, kontroversielle scener, og turneringen i 2019 bliver nok ikke anderledes.

Uden det store ståhej er det tid til at se tilbage på nogle af de største Seksnationers-øjeblikke gennem de to seneste årtier. 

 

2000: Italien beviser, at de er Seksnationersturneringen værdige ved debut

Kritikerne havde deres tvivl om, hvorvidt Italien var i stand til at forsvare sig i Seksnationersmesterskabet, men rugbyunionens underdogs gjorde deres kritikere til skamme.

Italien markerede deres Seksnationersmesterskabs-debut med en klar sejr over de forsvarende mestre fra Skotland foran et jublende hjemmepublikum.

Italien var ikke spået store chancer for at vinde titlen efter at have fået 196 point ved verdensmesterskaberne i Rugby i 1999.

Diego Dominguez spillede en central rolle i Italiens succes ved den lejlighed og sparkede 19 af sit holds 34 point på vej mod sejren.

888sport banner

Med seks straffespark, en omstilling og et hattrick af drop goals lavede Dominguez en af de flotteste Seksnationers-præstationer nogensinde, og italienske fans ser stadig tilbage på den dag med glæde.

Desværre er det Italiens største øjeblik efter 20 års deltagelse i Seksnationersmesterskabet. I dag kræver fans regelmæssigt, at Italien bliver erstattet af Georgien – rugbyunionens nyeste skud på stammen.

Med odds 5001.00 for at vinde Seksnationersmesterskabet i 2019, er Italiens tid måske ved at løbe ud. 

 

2003: England afviser at flytte sig på Lansdowne Road

Efter at have vundet tre Seksnationerstitler på fire år, vidste Martin Johnson og co., at en sejr ville sikre Englands første Grand Slam i den moderne konkurrence.

Da han ledte sit hold ud foran et forventningsfuldt Lansdowne Road, stillede Johnson England op på den forkerte side af banen- og afviste at give sig, da de blev bedt om at bytte side.

Det betød, at Irland stillede op længst væk fra det røde tæppe, så den irske præsident Mary McAleese måtte gå på grønsværen.

Det ledte til forvirring og oprør blandt de irske spillere og fans, og det var i deres tanker, selv før kampen var blæst i gang.

England endte med at vinde kampen 42-6, og begivenhederne før kampen gav gæsterne en psykologisk fordel.

Senere samme år løftede Martin Johnson pokalen i verdensmesterskaberne i Rugby som Englands anfører – til stor glæde for de engelske tilhængere.

Vi ser på samme måde Owen Farrell lede det nuværende engelske hold, til odds 5.5 som vinder af verdensmesterskaberne i 2019.

 

2009: Irland sikrer sig den første Grand Slam i 61 år

Irland var nødt til at gøre det på den hårde måde i 2009, men de gjorde det – deres første mesterskab i Seksnationers-æraen og den første Grand Slam  i over 60 år.

Ronan O’Gara var leder fra start til slut og stod bag Tommy Bowes forsøg med et præcist spark gennem forsvarslinjerne.

Hvis du spørger enhver irsk fan om turneringen i 2009, er der store chancer for, at de vil hylde O’Garas indsats på denne skæbnesvangre dag på Millennium Stadium.

rugby_irland

Med mindre end tre minutter tilbage var de bagud med 1 point mod Wales, og O’Gara trådte i karakter for at skrive sit navn ind i de irske rugbyhistoriebøger.

De walisiske fans var sønderknuste, mens de irske fans jublede og festede til langt ud på natten i Cardiff. 

O’Gara var instrumental for Irland igennem turneringen og scorede flere point end nogen anden. Det drop goal vil gå over i historien som et af irsk rugbys mest fantastiske øjeblikke nogensinde og med god grund: Den første Grand Slam i over 60 år var værd at fejre. 

 

2013: Uhæmmede Wales Stopper Englands Grand Slam stridsvogn 

England kom til Cardiff fulde af selvtillid efter at have vundet fire kampe i træk – den første Grand Slam-succes siden 2003 stod for døren.

Men Wales havde andre planer. Værten havde tabt hjemme til Irland i åbningsweekenden, men vidste at en sejr over England ville være nok til at beholde Seksnationers-kronen. Millennium Stadium forventede store ting, og Wales leverede med klasse. 

Larmen på banen var øredøvende med over 74.000 tilhængere, som lidenskabeligt heppede på deres hold. Wales var ubønhørlige fra første minut, og fik et straffespark med mindre end to minutter tilbage og det satte tonen for kampen.

Alex Cuthbert fik et kryds i bogen, da Wales fik en 30-3-sejr, som sendte de engelske fans tilbage over grænsen med halen mellem benene. 

Den 27-points-sejr er stadig Wales største margin i sejre over deres gamle rivaler.

Sportsbettingsodds viser, at Wales giver odds 11.00 som vindere mod England i deres Seksnationers-møde i 2019, og den kamp kan afgøre, hvem der ender med at vinde turneringen . 

 

2017: Daly knuser walisiske hjerter med et sent forsøg i Cardiff


Med mindre end fem minutter tilbage, så det ud som om, at Wales havde gjort det mod England igen. Bagud med to point overdrog Eddie Jones’ side bolden til Wales. Det så ud som om, at Wales havde modstået det engelske pres.

Men British & Irish Lions centre Jonathan Davies valgte at sparke bolden ligeud ned ad banen i stedet for at sparke bolden ud af spillet over touch linjen – og gav på den måde England chancen for et modangreb.

George Ford tog bolden fremad, før han afleverede den til Owen Farrell. The Saracens-stjernen, der så ofte har reddet England på den store scene, afleverede en perfekt flad bold, som Elliot Daly kunne løb efter, og den daværende Wasp-winger fulgte trop som forventet.

Cuthbert slog til med en touch down og scorede i hjørnet. Det rejsende engelske kontinent gik amok, mens de walisiske fans var slukørede.

For at føje spot til skade ændrede Owen Farrell på stillingen, så England nu førte med fem point. Wales var slået, og England så lejligheden til at vinde en stor sejr  på vej mod 2017-titlen. 

 

2018: Sexton afgører det sent i Paris  

Afgørelsens time i 83. minut. Jonathan Sexton, som blev kåret til årets rugbyspiller i verden i 2018, skabte et øjebliks magi, som stjal sejren for Irland i Paris tilbage i februar i 2018.

Lige over det 80 minut leverede Irland et drop goal næsten fra midten, hvilket hjalp Irland med at sætte kurs mod endnu en Grand Slam-succes.

Irland havde været involveret i en brutal kamp mod Frankrig  i 80 minutter, hvor de blå førte med sølle to point, da kampen gik ind i overtid.

Efter 38 spillefaser havde Irland fået bolden ind i Sextons rækkevidde, og spilleren fra Leinster sparkede den over og sendte udebanefansene i ekstase. Det var et af disse “jeg var der ”-øjeblikke.

Den dag scorede Sexton alle Irlands 15 point, og det drop goal var kronen på en perfekt individual præstation.

Irland fortsatte med at vinde deres fire resterende kampe, inklusiv den sødeste af sejrene over England i Twickenham i Skt. Patricks weekend og sikrede sig dermed Seksnationersmesterskabets Grand Slam. 

Læs også
Del 1: Rekordholderne i seks af de største NBA-klubber

Del 1: Rekordholderne i seks af de største NBA-klubber

Flashback: hvilken NBA-kamp ville du gerne have set live?

Flashback: hvilken NBA-kamp ville du gerne have set live?

Del 2: De største spiller- og holdmareridt

Del 2: De største spiller- og holdmareridt

Undervurderede NBA-spillere i 90’erne

Undervurderede NBA-spillere i 90’erne

Sådan better du med oddssystemer: den ultimative guide

Bet med oddssystemer: den ultimative guide