Esport og CS er kommet for at blive, dog er det størstedelen af verdensbefolkning stadig ved at vænne sig til de nye tricky vendinger, som forekommer i CS og ikke mindst spillernes navne.

Det er blandt andet tricky, fordi mange CS-spillere (og generelt esport-spillere), fx er tilbøjelige til at bruge tal i stedet for bogstaver i forhold til formuleringen af deres gamer-navn. Nogle gamer-navne formuleres fx også med oldnordiske, så vel som kyrilliske bogstaver. Der er næsten gået sport i at have det mest kompliceret navn. For nogle spilleres vedkommende, skal navnet dog også være sigende for spillerens måde at spille på.

Navnene kan også være en udfordring, hvis de er formuleret på spillernes modersmål - ligesom i fodbold, ja. Især de udenlandske kommentatorer i CS, har svært ved mange af de danske navne, fordi de danske spillere, meget traditionelt, bare bruger deres efternavne – det vender vi tilbage til senere – lad os komme i gang.

Gode gamernavne:

Xantares – (hold: BIG)

Qikert - (hold: AVANGAR)

Kjærbye – (hold: North)

CeRq – (hold: Evil Geniuses)

Boombl4 – (hold: Natus Vincere)

ZywOo – (hold: Vitality)

Xyp9x – (hold: Astralis)

 

Xantares – (hold: BIG)

Lad os starte forholdsvis let ud.

Umiddelbart er Xantares lettere at udtale end hans borgerlige navn, İsmailcan Dörtkardeş, især hvis man er dansker. Eller har du det omvendt? - fordi så er det godt, at du læser denne artikel.

Den tyrkiske prof, har efterhånden været i CS-verden i mange år, så det er nok ikke første eller sidste gang, at du støder på hans navn.   

X’et forvirrer måske mere end det er til gavn for os danskere, men det udtales ”SAN-TA-RES”. X’et er blevet tilføjet til navnet ”Antares”, som er en stjerne i stjernebilledet Skorpionen.

Hvis du stadig skulle have problemer med at udtale det, så prøv og sig Xander, så burde det give mening.

 

Qikert - (hold: AVANGAR)

Den kasakstanske CS-spiller hedder, når han ikke sidder foran en computerskærm, Alexey Golubev.

Men når han så endelig får lov til at udfolde sig i Counter Strike, går han under navnet Qikert. Igen kan Q’et godt drille en smule. Prøv og sig følgende:

Kickert (sig det på engelsk) eller Ki-Gert (sig det danske navn ”Gert” på engelsk, så burde den sidde der).

 

Kjærbye – (hold: North)

I tænker nok, hvorfor jeg har taget en dansk spiller med på denne liste, og som har det pære danske efternavn, Kjærbye. Det er som tidligere nævnt fordi, at størstedelen af CS-samfundet, ikke har nogen dansk baggrund, og så opstår der udfordringer, især med Æ’et.  

Hvordan ville i udtale det, hvis i skulle forklare det til en ikke-dansker? Vores bedste bud er Care-bii.

 

CeRq – (hold: Evil Geniuses)

Bulgarske Cvetelin Dimitrov, som til dagligt spiller for EG, har måske et af de mest tricky spillernavne, især hvis du ikke ser særlig meget Counter Strike.

Har du forsøgt at vise navnet et par gange nu? Ce-r-ek, Cera eller C-q måske? Nej, det er desværre ikke helt rigtigt. Den rigtige måde at sige det på er; Sir-øk eller Sørk (prøv og sig det på engelsk).

Hvis du stadig er usikker på udtalen af hans gamer-navn, så se et par kampe med EG. Evil Geniuses deltager ved IEM Beijing d. 7. november til d. 10. Og ifølge online betting-siderne, bliver der rig mulighed for at følge EG, da de er en af favoritterne.

Boombl4 – (hold: Natus Vincere)

Kirill Mikhailov er en af NA’Vi’s nyeste medlemmer og derfor var der i begyndelsen stor diskussion om, hvordan Kirills spillernavn skulle udtales – Boombl4.

Umiddelbart er det ikke svært at sige ”Boom”, men det er det efterfølgende til gengæld ”bl4”, især når formuleringen er med et tal. Normalt står et 4-tal i gamer-verden for et A (forestil dig, at 4-tallet er blevet drejet lidt til venstre, og bare mangler en lille smule af det venstre ”ben”.)  

Flere var derfor sikker på, at navn blev udtalt ”Boom-bla”, men det skulle vise sig ikke at være tilfældet. Kirill har nemlig brugt nogle helt særlige bogstaver – nemlig kyrilliske bogstaver, som man selvfølgelig kender til, hvis man kommer fra Rusland. ”BL” ligner bogstavet ” Ы” og som giver en ”ee” lyd, mens 4 ligner bogstavet Ч, som giver en ”ch” lyd.

Så lærte vi også lidt russisk i dag. Måden man udtaler hans navn på, lyder som følgende:  

Boo-mich eller Boo-meech. 

Vi kan lige så godt øve os på hans navn, for Boo-meech og NA’Vi er med, når Blast Pro Series Copenhagen skydes i gang på fredag. Du kan flere et utal af esport-odds på turneringen allerede nu.

 

ZywOo – (hold: Vitality)

Alle må efterhånden kende til den franske verdensklasse spiller, som i øjeblikket er ved at overtage den internationale scene fra Simp1e og dev1ce. Han bliver i hvert fald sammenlignet med de to, som hen holds vist blevet kåret, som den bedste og næstbedste CS-spiller i 2018.

I spillet bliver han kaldt ZywOo – vi giver dig lige et par forsøg mere med at udtale det.

Prøv og markerer følgende område – Sej-wuu - med din mus, så finder du svaret.

 

Xyp9x – (Astralis)

Nu kommer vi til det mest omdiskuteret navn i CS og som stadig bliver diskuteret. Hvis du har styr på udtalen af dette navn, så ved man, at du har spillet CS og set en masse turneringer.

Prøv og spørg nogle bekendte, som ikke har forstand på CS, hvordan de vil udtale ” Xyp9x” – det er utrolig underholdende. Det er et rigtigt hjernevirrer af et navn.

Men fantastisk kan navnet siges på mange måder – 9-tallet står for et ”e”, hvis folk skulle være i tvivl:

Zip-ex, Zip-nex eller Zi-pex

Hvis du virkelig vil holde det simpelt, kan man også bare kalde ham ”Zip”. Det er gængs i hele CS-verden.

Zip og Astralis er klar til weekendens Blast Pro Series i København, som begynder på fredag d. 1 og slutter dagen efter d. 2. november.

Du kan finde et hav af liveodds på turneringen, når Astralis åbner ballet mod FaZe Clan kl. 19:00 på fredag.

God Fornøjelse!

 

*Credits: artiklens billede tilhører John Locher/Associated Press

Først publiceret: d. 31. oktober 2019

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Hestevæddeløb i Danmark

Joachim Blichfeld løn og ishockeyliv

Hvem bliver verdensmester i cykling 2022 - Betting tips

VM i landevejscykling 2022

Den danske cykelrytter, Mikkel Bjerg