La Ligas seneste forsøg på at afholde spanske ligakampe i USA har igen fået folk til at stille spørgsmål ved, hvilke fordele der er ved at nå ud til et større publikum, men også prisen for at negligere sit eget publikum.

Fodbold har lettere ved at adoptere denne strategi, da mange venskabskampe allerede finder sted på neutrale baner, men der er mange andre sportsgrene, der har været villige til at tillade flere ligakampe til at blive spillet i udlandet for at få et nyt publikum.

Girona vs Barcelona, Fodbold, Miami, USA

En kamp mellem Girona og Barcelona på amerikansk jord, kan gå hen og blive aktuelt, til stor ærgrelse for La Liga. Der var en tale om en 39. Premier League kamp for et par år tilbage, hvor hele runden skulle spilles på neutrale baner udenfor England. Logistikken i denne plan var dog så besværlig, at det ikke kunne lade sig gøre, og det har måske været inspiration for La Liga til at prøve et mere strømlinet forsøg på at tage ligaen over Atlanten.

Ved at tage blot en kamp, Girona vs Barcelona til USA, ville det åbne et nyt marked for La Liga, da man kunne vise sin synlighed i et andet land. Premier League er i dag et lukrativt marked i USA, hvor NBCs kanaler har fået et rekord antal seere på 39.3 millioner.

La Liga forsøger at efterligne det tiltag og den ekstra popularitet. Det oprindelige afviste forslag, der inkluderede store tilskud til fans, er nu blevet fulgt op af et andragende fra La Liga.

Barcelona ville ikke overveje sådan en rejse grundet ulemperne, og at de er odds 1.25 til at vinde La Liga giver dem blot en ekstra grund til at sige nej. Det er dog især skidt for Girona, der ville blive frarøvet en hjemmekamp, som kan have stor betydning for afgørelsen af tabellen i sidste ende, og det frarøver også Girona-fansene fra at nyde en hjemmekamp mod et af landets største fodboldklubber.

England vs New Zealand, Rugby, Colorado, USA.

Lighederne mellem rugby og amerikansk fodbold har nok reduceret markedet i USA for rugby, da NFL tilfredsstiller de fleste amerikanere med kontaktsport. Alligevel rapporterede CNN i 2017 at rugby er på vej frem i USA. Det har dog også brug for at vinde frem, da USA og Canada står til at skulle afholde Rugby League World Cup i 2025.

Der lægges mange kræfter i at gøre rugby mere populært blandt tilskuere i USA, så de er klar til 2025, og Englands 36-18 sejr over New Zealand i Colorado i juni var blot et skridt i den rigtige retning. 19320 tilskuere dukkede op, hvilket er gennemsnitligt, men det var alligevel flere end der dukkede op til det samme opgør i Hull i oktober 2000.

Hvis Rugby League kan bryde det amerikanske marked, så vil det kunne have stor betydning for rugby varianten, der ofte er bagefter union-rugby. Det er et kæmpe kup at tiltrække to store rugby-giganter som England og New Zealand, men planerne om at gentage kampen i de kommende år er blevet annulleret på grund af manglende betaling til holdene. Der er nødt til at være en opmuntring for holdene, hvis de skal rejse så langt for blot en enkelt kamp, så det kan være en misset mulighed for Rugby League i USA.

NFL, Amerikansk fodbold, Wembley, England

Intentionen ved at afholde en NFL-kamp i udlandet er at skabe mere eksponering for sporten til et globalt publikum. For mange britiske fans var effekten af NFL på Wembley klar at mærke, men det var ikke grundet den oprindelige årsag. Med NFL-reklamer og logoer stadig synlig på den fuldstændigt ødelagte bane, da Spurts fik besøg af Manchester City, formåede amerikansk fodbold at få lidt uventet bonusreklame.

Selvfølgelig er det en konsekvens af Spurs flytning til en ny bane, og ikke en kritik af NFLs kampe i udlandet. Selve kampen var en kæmpe succes, og det demonstrerede i den grad, at amerikansk fodbold vokser i England. Kampe kommer nu oftere til Wembley.

Philadelphia Eagles 26-18 kamp mod Jacksonville Jaguars er den tredje udsolgte kamp i London i oktober 2018. Kreative siddepladser fik tilskuertallet helt op på 85.780, og NFL nyder de mange fordele ved at være i London. Dette var den 24. kamp i England siden 2008.

I 2014 rapporterede Deloitte at en NFL London franchise kunne give op mod 1 milliard kroner til den britiske økonomi hvert år. Fans valfarter til for at se mindre hold i NFL, og derfor er det ikke uden grund, at det kunne blive en realitet. Med odds 23.00 og 67.00 for hhv. Eagles og Jaguars til at vinde Super Bowl i 2019, reflekterer det meget godt, at briterne ikke får de største hold at se.

Tour de France, Cykling, Leeds, England

Det virker tosset at tage Tour de France udenlands, når selve navnet antyder, at det er et løb i Frankrig. Intet desto mindre har der ofte været afholdt løb udenfor Frankrig. De første tre etaper i Tour de France 2014 blev afholdt på britisk grund, hvor de verdenskendte cyklister skulle køre ruten fra Leeds til Harrogate på den første dag. York til Sheffield og Cambridge til London var de efterfølgende dage, inden rytterne skulle tilbage til de vante rammer i Frankrig.

Timingen med at tage til Leeds i 2014 var dog fantastisk, da det er en region der interesserer sig meget for cykling, og der mødte da også hele 2.5 millioner mennesker op for at se Yorkshire etapen. Det efterfølgende år dukkede Tour de Yorkshire-løbet frem. Dette løb er blevet influeret af Tour de France, og det er kun blevet stærkere for hvert år der går.

Ser man på Tour de Frace, var det måske uheld for de engelske ryttere, at det startede i Leeds. Vincenzo Nibali endte med at vinde den gule trøje, og det er første gang siden 2012, at en britisk rytter ikke har vundet. I 2019 vil løbet starte i Bruxelles i stedet for Yorkshire, og det er måske gode tegn for briterne Geraint Thomas og Chris Froome, der rangerer blandt favoritterne til den gule trøje.

MLB, Baseball, Monterrey, Mexico

I maj 2018 afholdte Mexico deres første ligakamp i 19 år, da San Diego Padres og Los Angeles Dodgers tog deres tre-kamps serie til Monterrey. Kampene vakte en ny interesse i, at en mexicansk franchise kunne blive en del af MLB i fremtiden. Monterrey er blevet benyttet som bane tilbage i 1994, men holdet blev sidenhen flyttet til Montreal, for at udvide MLB. Succesen ved de tre kampe har opfordret MLB til at afholde fremtidige kampe i Monterrey, og seks forskellige hold rejser til Mexico i 2019.

Der er helt klart en efterspørgsel på MLB i Mexico. Baseball-spillere med mexicanske rødder bliver passioneret hyldet, når det udsolgte Estadio de Beisbol i Monterrey bliver fyldt til randen på rekordtid. Amerikansk sport kan ikke kritiseres for blot at have amerikanske hold. Tre canadiske mandskaber deltager i MLS, mens Toronto Raptors er med i NBA. Det er derfor uundgåeligt, at et hold fra syd ikke snart skulle krydse grænsen og blive en del af det fine selskab.

Der er eksempler på andre sportsgrene, der krydser grænserne, og derfor er det også uundgåeligt, at vi kommer til at se en af de største europæiske fodboldligaer give sig i kast med en kamp over Atlanten, formentlig i USA. De økonomiske fordele er stå store, at det næsten ikke kan betale sig at lade vær med at byde et nyt publikum velkommen, og så må de lokale fans bide i det sure æble.

Læs også
Viktor Axelsen løn og formue

Viktor Axelsen løn og formue

De 10 mest populære NBA-spillere på Instagram

De 10 mest populære NBA-spillere på Instagram

NFL: Super Bowl 2021 - optakt

NFL: Super Bowl 2021 - optakt

Solskjærs, Nadals og andre sportsstjerners kælenavne – del 2

Solskjærs, Nadals og andre sportsstjerners kælenavne – del 2

Bendtner, Kessler og andre danske ikoniske kælenavne – del 2

Bendtner, Kessler og andre danske ikoniske kælenavne – del 2