NBA-playoffs er der, hvor legender fødes og som laver skud, der kan give dem heltestatus i deres respektive byer.

Og der er ingen bedre måde for en spiller at få heltestatus på end at skyde en bold, som lander i kurven, når buzzeren lyder og sikre en buzzer-sejr til deres hold i post-sæsonen.

Disse skud, som slår buzzeren, er ikke blot fantastiske skud, men det er også skud, der betydet alverden for deres hold på det tidspunkt, og som har hjulpet med at gøre disse spillere til nogle af de mest mindeværdige i deres branche. 

 

1. Derek Fisher - 2004, Lakers mod Spurs

En af de største kappestride i NBAs historie var mellem Los Angeles Lakers og San Antonio Spurs i 00’erne.

Spurs blev ledet af Tim Duncan og Lakers blev ledet af Kobe Bryant, som begge var på toppen af deres respektive karriere, og kampene mellem de to hold var hårde opgør, der ofte afgjorde mesterskaberne.

Semifinalerne i den vestlige konference i 2004 var mellem de to hold, hvor Lakers havde spillet bedre end Spurs på vejen mod konferencetitlen. Men Derek Fisher leverede et skud, som fans stadig taler om den dag i dag. 

Ifølge basketball betting var Lakers småfavoritter mod Spurs i kampen mellem Vests anden- og tredjeseedede.

Og i en afgørende femte kamp, hvor Spurs fik en sen føring på et mirakuløst skud fra Tim Duncan, havde Lakers bolden og med 0,4 sekunder tilbage, fik Lakers en chance for at tage kontrol i serien.

Bolden blev afleveret til Derek Fisher i stedet for til en af deres større stjerner, og den tidligere Little Rocks Trojans-kandidat greb muligheden med et mirakuløst skud, der afgjorde kampen til deres fordel – og det skabte forvirring på livebetting markederne. 

Fishers skud fik ligaen til at indføre en regel om, at en bold kun kunne gribes og skydes med mere end 0,3 sekunder tilbage af tiden – så på den måde ændrede det både ligaens og NBAs historie.

 

2. LeBron James - 2009, Cavaliers mod Magic

Før LeBron James blev en af de største spillere gennem tiden og vinder af adskillige NBA-mesterskaber, finsleb han sin dygtighed i Cleveland som medlem af sit hjembyshold, Cavaliers.

Og på trods af, at de havde det svært med at holde trit med resten af ligaen, var James i stand til at få Cavs til playoffkampene på et konsistent grundlag.

Selvom NBA-bettingsider mente, at James’ hold måtte indtage underdogs-rollen pga. deres mangel på bredde i truppen, gjorde James’ individuelle evner sit til at holde hans hold oven vande i mange tilfælde. Hans buzzer beater i 2009 mod Magic var helt sikkert en af de tilfælde. 

Allerede bagud med en kamp i serien stod Cavaliers over for et sent nederlag mod et Magic-hold med den dominerende Dwight Howard.

Uden tid til at få afviklet et godt angreb, skød Cavs bolden til James, så han kunne skabe nok plads til et sidste skud fra 3-points-afstand.

Han scorede på skuddet og Cleveland-tilskuerne brød ud i hvad der kunne betragtes som et af superstjernens første og største øjeblikke sammen med sæsonen 06/07, hvor han førte Cavs til finalerne. 

Dette er en af mange klassiske buzzer beaters fra Lebron James i playoff. Siden 2009 har han leveret skud i slutningen af kampene, der har nedlagt Chicago Bulls, Indiana Pacers, m.fl.

I processen har James bevist, at han er den spiller, som fungerer bedst under pres i de sidste minutter af en kamp i NBAs historie, eller i det mindste befinder han sig i feltet sammen med Michael Jordan.

banner

 

3. Kawhi Leonard - 2019, Raptors mod Sixers

På vej mod 2018-2019-sæson var der ikke mange inden for online betting og odds, som gav Toronto Raptors en chance for at nå finalerne i NBA.

Det meste af opmærksomheden før sæsonen blev givet til Boston Celtics, som stod til at få Kyrie Irving og Gordon Hayward tilbage efter skader.

Selv vores 2018-2019 NBA-snigpremiere gav al opmærksomheden til Celtics uden at nævne Raptors som en mulig kandidat til at vinde finalerne.

Men Kawhi Leonard fik igen og igen Raptors tilbage i kampen, og til sidst til finalerne ved at skyde sit mindeværdige ”buzzer beater” mod Philadelphia 76ers. 

Leonards utrolige skud faldt i de sidste sekunder efter Raptors 7. kamp i den østlige konferences semifinale-serie mod Sixers.  Begge hold skiftedes til at vinde på det andet holds hjemmebane i ligaen, og begge hold spillede nogle tætte kampe hele vejen igennem.

Derfor var den sidste kamp i serien ingen undtagelse, og Raptors havde bolden, da der kun var få sekunder tilbage og stillingen var 90-90. 

Da han modtog bolden, løb Leonard ned til hjørnet på den anden side af banen og lavede et hopskud, som røg over den meget højere Joel Embiid. Skuddet landede ikke direkte i kurven og havde derfor adskillige opspring på ringen, inden den til sidst rullede i og sendte tilskuerne i Toronto ud i en vildskab af jubel. 

Billederne af spillerne, som hjælpeløs stod der og ventede på, hvad udfaldet af det sidste skud ville blive, er måske endnu mere mindeværdige end skuddet selv. Om ikke andet var dette et øjeblik, som aldrig bliver glemt af verdens basketballfans. 

 

4. Damian Lillard - 2019, Blazers mod Thunder

Fjendskab mellem to hold, som spiller i NBAs playoff, giver altid spændende kampe, da holdene er tvunget til at balancere på hårgrænsen mellem at bruge deres rivalisering som brændstof til at tænde aggressionerne og samtidigt kontrollere deres følelser, så de kan undgå disciplinære straffe.

Men da hadet mellem Damian Lillard fra Portland Trail Blazers og Russell Westbrook fra Oklahoma City Thunder nåede klimaks i deres første serierunde i 2019, var resultatet magisk. 

Lilliard viste sig som Blazers mand i slutningen af kampen med chancen for at slå Thunder ud af playoff.

Normalt ville dette ikke være et skud, man ville anbefale. Men Lillards utrolige langskud gjorde det til den perfekte måde at afslutte serien på, hvor Thunder stadig vil huske dette langskud resten af off-sæsonen. 

Kvaliteten af skuddet blev forstærket af Lilliards reaktion på det. Han var gal over den grimme måde, Thunder havde talt om ham på tidligere i serien, så Lilliard forblev rolig efter at have scoret, mens alle omkring ham, der bar Trail Blazer-tøjet, summede af eufori.

I stedet for at fejre sejren med overdådighed, gav Lilliard et flabet farvel, da han vinkede til Thunder-bænken efter den episke afslutning.

Selvom denne dyst ikke kunne måle sig med nogle af de fantastiske fysiske kampe i 1990erne, var skuddet fra Lilliard en af de mest tilfredsstillende afslutninger, man kan forestille sig i en basketballkamp.

Og det er en, som man taler om, når man diskuterer ligaens bedste buzzer beaters nogensinde. 

Læs også
Celtics vs. Lakers: Facts og rekorder

Celtics vs. Lakers: Facts og rekorder

NFC- og AFC-finalen: optakt og rekorder

NFC- og AFC-finalen: optakt og rekorder

Del 2: hvad laver tidligere sportsstjerner i dag?

Del 2: hvad laver tidligere sportsstjerner i dag?

Del 1: Anderledes sportsgrene, som du ikke vidste eksisterede

Del 1: Anderledes sportsgrene, som du ikke vidste eksisterede

Hvilke hobbies dyrker sportsstjerner?

Hvilke hobbies dyrker sportsstjerner?