1. Fodbold: Old Firm – Rangers vs. Celtic

Alle sportsentusiaster ville med sikkerhed nævne Old Firm, hvis de skulle nævne et af verdens største rival-opgør.

Grunden til, at det betragtes som en af de største rivaliseringer, er, fordi det efterhånden har stået på siden 1888, da de to klubber mødte hinanden for første gang. Desuden befinder begge klubber sig i Glasgow, hvilket blot har gjort at mere benzin er blevet hældt på rivaliserings-bålet.

En hel sæson kan være ødelagt, hvis samtlige opgør er blevet tabt til ærkerivalen, uanset hvor mange kampe, en af de to klubber ellers har vundet.

Old Firms er nok de fodboldkampe i verden, hvor der bliver gået mest til stålet, og det elsker vi dette opgør for.

 

2. Fodbold: El Clasico – Real Madrid vs. Barcelona

Nogle af verdens bedste fodboldspillere har deltaget i disse evige hadeopgør mellem Real Madrid og Barcelona. Noget af det allerbedste fodbold er fundet sted mellem disse to klubber.

El Clasico handler ikke blot om fodbold, men også politik, og hadet forekommer ikke kun på banen, men bestemt også uden for banen.

Danmarks egen Michael Laudrup kan om nogen forklare, hvor voldsom rivaliseringen er mellem Spaniens to største klubber, især efter han lavede det forbudte skifte fra Barcelona til Real Madrid.

Det vil aldrig blive glemt, da Luis Figo, fulgte Laudrups fodspor, hvilket betød, at han efterfølgende fik kastet et grisehoved efter sig under et EL Claisco-opgør.

Det er en rivalisering sprængfyldt af spansk aggressivt og intensitet, og som kan trække opmærksomhed end nogen anden fodboldkamp på kloden.

 

3. Basketball: NBA – Lakers vs. Celtics

På denne liste kan vi heller ikke komme uden om det største og mest historiske rival-opgør i NBA, nemlig Lakers vs. Celtics.

Begge hold er klart de mest vindende i NBA’s historie – begge hold repræsenterer hver deres del af den amerikanske kultur – øst mod vest, og derfor er rivalisering forblevet intakt i så mange årtier.

I alt har de to ærkerivaler mødtes 12 gange i en NBA-finale. Den seneste finale var i 2010, hvor Kobe Bryant førte Lakers til en af klubbens vigtigste finalesejre. I ni år, har Lakers derfor haft håneretten over Celtics.

Sport betting-siderne forventer umiddelbart heller ingen finale imellem de to ”elskede” rivaler i denne sæson. Vi må håbe, at det kommer i den nærmeste fremtid, så rivaliseringen kan blomstre endnu mere end den gør i forvejen.

 

4. Baseball: MLB – Red Sox vs. Yankees

Baseball og MLB er måske ikke lige så udbredt i Danmark, som NBA og NFL. Men hvis du skulle give baseball en chance, så bliver det ikke meget bedre og større, når New York Yankees tørner sammen med Boston Red Sox.

For at gøre en lang historie kort, så var det i bund og grund den tidligere baseball-stjerne, Babe Ruth, også kaldt ”Bambino” som fik gang i de rivaliserende tendenser, da han skiftede fra Red Sox til Yankees tilbage i 1919. Efter det skifte vandt Red Sox ikke et eneste mesterskab, mens Yankees tog over.

89 år skulle der gå, før de vandt et mesterskab igen (2004), og den titelløse periode blev døbt ”Bambino-forbandelsen”.

Efter Bambino-forbandelsen blev brudt steg rivaliseringen til nye højder, og derfor er deres opgør det ypperste inden for genren af rivaliseringer.

 

5. Amerikansk fodbold: Chicago Bears vs. Green Bay Packers

Vi bliver i USA, hvor en anden stor sportsgren også kan byde på en anden stor rivalisering. I NFL har to hold spillet mod hinanden siden begyndelsen af NFL i 1921.

Bears’ og Packers’ indbyrdes opgør er den længstvarende rivalisering i NFL’s historie. Siden 1921 er det blevet til 200 kampe mellem de naboliggende byer.

Packers vandt det seneste opgør i den evighedsvarende rivalisering, og som hver gang tiltrækker sig utrolig meget opmærksomhed i USA.

Nogle historiske dueller, som kun bliver mere og mere legendariske over tid.

 

6. Fodbold: Boca Juniors vs. River Plate

I det sydamerikanske land, Argentina, er kærligheden til nationalsporten, fodbold, meget ekstrem. Det skyldes ikke kun, at Messi er fra landet, men også fordi, at hovedstaden, Buenos Aries, hvert år er hjemsted for byens lokalrivaler fra Boca Juniors og River Plate, som også bliver kaldt Superclasico.

Dette hadefulde opgør har stået på siden 1913 og er måske et af de mest voldsomme rivaliseringer i verden, i hvert fald, når det gælder atmosfæren på lægterne og efter kampene.

I Argentina lever og ånder man for fodbold på anden måde end man gør i Danmark og Europa, og derfor har alle rivaliseringsparametre fået et nyk opad i dette derby-opgør.

 

7. Rugby: Australia vs. New Zealand

Der findes selvfølgelig mange rivaliseringer blandt diverse lande i verden, kampen om Skandinavien, kampen om Storbritannien, Argentina og Brasilien i fodbold osv.

Hvis man tror rivaliseringerne i fodbold er store og spillet på banen kan være beskidt, så har man tydeligvis aldrig set rivalopgøret i rugby mellem de to nabolande Australien og New Zealand (All Blacks).

Forestil dig 30 voksne mænd på omkring 100 kilo, og uden beskyttelse, slås om at fange den eftertragtede bold. Rugby er overhovedet ikke nær så præget af regler som i amerikansk fodbold, og derfor er alverdens tacklinger tilladt.

Det er rival-opgør, hvor man største del af tiden siger ”av” og ”godt det var ikke mig”.

 

8. Håndbold: Bundesligaen – Kiel vs. Flensborg

Hvis man skulle nævne et seværdigt rival-opgør i håndboldverdenen, så skal vi forbi den tyske Bundesliga for mænd, som er den stærkeste håndboldliga i verdenen.

Oppe i det nordlige Tyskland, hvor håndbold især bliver dyrket, har vi to af ligaens stærkeste hold, Kiel og Flensburg.

Stemningen i deres indbyrdes kampe, er så øredøvende, at du ofte ikke kan høre dig selv tænke eller høre, hvad din sidemakker siger. Taget i arenaerne er ofte ved at lette, når kampene når deres klimaks.

”Nordderby”, som det også bliver kaldt, er en klassisk rivalisering i Bundesligaen og et af de vildeste håndboldopgør i verden.   

 

9. Fodbold: Liverpool vs. Manchester United

Denne rivalisering behøves vist ingen større introduktion. Alle fodboldelskere kender til den historiske rivalisering mellem to af Englands mest vindende fodboldhold.

Det er et rival-opgør, som aldrig skuffer, og derfor har det selvfølgelig også fortjent en plads på vores liste. I de seneste par sæsoner har Liverpool haft mere tur i den end United, og de fleste betting tips spår derfor, at Liverpool får mindsket Uniteds forspring i antallet af mesterskaber, til én, i denne sæson.

Skulle det ske, ville det kun få rivaliseringen til at plusse yderligere op i de kommende sæsoner.

 

10. Fodbold: Derby della Madonnina – Milan vs. Inter

Der findes ingen bedre rival-opgør, end de lokale opgør, hvor begge hold har beliggnhed i samme by, men forestil jer så, hvis begge hold også spillede på samme stadion. Det er tilfældet i Milano-derbyet mellem Inter og Milan.

San Siro er hjemmebanen for begge hold, men i dette opgør er begge hold hverken på ude- eller hjemmebane, hvilket gør det til et særpræget derby, som ikke kan opleves andre steder på kloden, i hvert fald ikke på det niveau.

Og flere af de allerbedste fodboldspillere gennem tiden har blandt andet spillet for begge klubber, herunder Seedorf, Pirlo, Vieri, Zlatan, Crespo, Ronaldo (den gamle) og mange andre.

 

Det var vores top-10 af rivaliseringer i sportsverdenen – vi er selvfølgelige godt klar over, at der findes et utal af andre store og nævneværdige rivaliseringer, for de findes alle vegne og i alle sportsgrene.

Vi kan dog konstatere, at det klær alle sportsgrene at have rivaliseringer.

 

*Credits: artiklens billede tilhører Daniel Ochoa de Olza /Associated Press

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Hestevæddeløb i Danmark

Joachim Blichfeld løn og ishockeyliv

Hvem bliver verdensmester i cykling 2022 - Betting tips

VM i landevejscykling 2022

Den danske cykelrytter, Mikkel Bjerg