VM i landevejscykling er en af de største sportsbegivenheder i Danmark. Det er det i hvert fald blevet over de seneste par år, fordi Danmark stiller med konkurrencedygtige cykelryttere, der cykler med om titlerne ved VM.

Fra den 18. til den 25. september finder VM i cykling 2022 sted i Wollongong, Australien. Danmark er velrepræsenteret, og vi klæder dig på til den store cykelbegivenhed og den 95. udgave af VM i cykling.

 

VM i landevejscykling 2022

Hvad er programmet for VM i landevejscykling 2022?

Hvem har tidligere vundet VM i landevejscykling?

Hvilke danske cykelryttere deltager ved VM 2022?

Hvem er favoritter til at vinde VM i landevejscykling 2022?

 

Hvad er programmet for VM i landevejscykling 2022?

Den 18. september bliver VM i landevejscykling skudt i gang, og til at begynde med får vi fornøjelsen af at se kvinderne og herrerne i hver deres enkeltstartsdisciplin. Distancen og ruten er dog den samme, som lyder på 34,2 km. Kvinderne begynder kl. 1:35 og herrerne kl. 05:40 dansk tid.

Dagen efter, den 19. september, skal de unge cykeltalenter duellere om enkeltstartstitlen for U23-ryttere.  

Tirsdag den 20. september skal juniorerne på kvinde- og herresiden bevise deres værd i enkeltstart.

Holdtidskørsel er også en disciplin under VM 2022 og løbet begynder onsdag kl. 06:30, hvor rytterne skal ud på 28,8 kilometer.

Som optakt til den helt store begivenhed skal junior- og U23-rytterne ud på deres linjeløb den 23. september. Kvinderne begynder deres linjeløb den 24. september. VM bliver sluttet af den 25. september, hvor de bedste mandlige cykelryttere i verden skal duellere om titlen som verdensmester. Verdensmesteren skal findes på den 266,9 km lange distance. Du skal dog være en natteravn, hvis du vil følge med i kampen om den eftertragtede titel, da løbet begynder kl. 02:15 dansk tid.

vm i landevejscykling

 

Hvem har tidligere vundet VM i landevejscykling?

I 2021 blev Alaphilippe verdensmester blandt herrerne i disciplinen linjeløb. Det år sluttede Michael Valgren som nummer tre. For kvindernes vedkommende var det Elisa Balsamo.

I 2020 vandt Alaphilippe endnu gang titlen som verdensmester, hvor han vandt 24 sekunder foran Wout Van Aert. I 2019 triumferede Mads Pedersen, der blev den første danske verdensmester i historien. Desværre har Mads Pedersen meldt afbud til VM 2022.

 

Hvilke danske cykelryttere deltager ved VM 2022?

Den danske landstræner havde håbet, at den danske Tour de France-vinder 2022, Jonas Vingegaard, havde deltaget ved VM 2022. Vingegaard meldte afbud til VM allerede i august. Senere fulgte den tidligere danske verdensmester, Mads Pedersen, trop. Dermed står Danmark knap så stærkt, som hvis de havde haft Pedersen og Vingegaard til rådighed.

I stedet er følgende mandlige ryttere blevet udtaget:

 •  Alexander Kamp
 • Jakob Fuglsang
 • Magnus Cort
 • Mattias Skjelmose
 • Michael Mørkøv
 • Mikkel Bjerg
 • Mikkel Honoré
 • Søren Kragh Andersen

Søren Kragh Andersen og Mikkel Bjerg er de eneste to danske ryttere, der skal konkurrere i disciplinen enkeltstart.

På kvindesiden er følgende danske cykelryttere blevet udtaget:

 • Cecilie Uttrup Ludwig
 • Emma Norsgaard Bjerg
 • Julie Leth
 • Rebecca Koerner

Både Emma Norsgaard Bjerg og Julie Leth skal cykle enkeltstart.

VM i cykling 2022

 

Hvem er favoritter til vinde VM i landevejscykling 2022?

I disciplinen enkeltstart er der på nuværende tidspunkt to store favoritter. Den første og største favorit er italieneren, Filippo Ganna, der er forsvarende verdensmester i enkeltstart. Ganna vandt også VM i enkeltstart i 2020, og kan dermed sikre sig sin tredje VM-titel på stribe. Den anden store favorit er belgieren Remco Evenepoel, der netop vandt Vueltaen 2022 i en alder af 22 år.

Son underdogs i enkeltstartdisciplinen kan vi nævne Stefan Küng, Tadej Pogacar og Stefan Bissegger

I konkurrencen linjeløb kommer det ikke som nogen overraskelse, at altmuligmanden, Wout Van Aert, og Tadej Pogacar er favoritter til at vinde VM-titlen. Derudover har bookmakerne også et godt øje til sprinteren, Mathieu van der Poe, samt den nykårede vinder af Vueltaen, Remco Evenepoel. De aktuelle betting odds er ikke til at tage fejl af. 

Blandt de danske ryttere mener de fleste bookmakere, at Mikkel Bjerg er det bedste bud på en verdensmester. Det aktuelle odds indikerer dog en stor usandsynlighed for, at Mikkel Bjerg skulle vinde VM 2022. 

verdensmester 2021

*Credits: artiklens billede tilhører Associated Press

Først publiceret: d. 17. september 2022

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Hestevæddeløb i Danmark

Joachim Blichfeld løn og ishockeyliv

Hvem bliver verdensmester i cykling 2022 - Betting tips

Den danske cykelrytter, Mikkel Bjerg

Cykelrytteren Andreas Kron