I håndbold kræver hver position nogle helt særlige kompetencer. For playmakerens vedkommende handler det om at sætte det ene gode angrebsspil op efter det andet. Det er oftest spilleren, som tager tangentstokken, når modstanderens forsvar skal splittes i atomer. De behøver ikke nødvendigvis at score en masse mål, men de skal kunne servere boldene på et sølvfad for deres holdkammerater.

 Vi har fundet seks af de bedste playmakers, der nogensinde har betrådt en håndboldbane. Vi har ikke tænkt os at vurdere, hvem af de seks der er den bedste playmaker – det må være op til den enkelte at vurdere det. De seks playmakers, vi har valgt, er forskellige på mange punkter – noglemere end andre.

 

De seks bedste playermakers i håndbold

Ivano Balić

Nikola Karabatic

Domagoj Duvnjak

Magnus Wislander

Jackson Richardson

Talant Dujshebaev

 

Ivano Balić

Sportsentusiaster, der er født senere end år 2000, har nok svært ved at huske Kroatiens største playmaker gennem tiden, Ivano Balic. Der var kun én af hans slags. Qua sin relativt lille statur ift. andre håndboldspillere og qua sin eksplosivitet kunne han sno sig forbi ethvert forsvar.

Samtidig kunne han hive nogle afleveringer ud af ærmerne, som man aldrig havde set før. Hans spil til stregspillerne var fra en anden verden. Han er en af de få, der kan prale med at have revolutioneret håndboldspillet på sin position, da han var på toppen i 2003-2013.

Han blev fortjent hædret som verdens bedste håndboldspiller to gange. Første gang i 2003 og senere i 2006. Derudover er han utallige gange blev kåret til MVP i forskellige EM- og VM-slutrunder.

 

Nikola Karabatic

Nikola Karabatic er selvskrevet på den liste. Det franske håndboldikon er måske den mest komplette håndboldspiller, spillet nogensinde har set. En forsvarsgeneral og en skudstærk spilfordeler i angrebet. Han har vundet alt, hvad man kan vinde som håndboldspiller, og endda op til flere gange. Han er tre gange blevet kåret til verdens bedste håndboldspiller – 2007, 2014, 2016. Tre gange blev han kåret som den anden bedste i verden – 2009, 2010 og 2015. Størstedelen af alle håndboldeksperter og håndboldentusiaster vil nok mene, at Karabatic er den bedste håndboldspiller i sportens historie.

Desværre er hans aktive karriere så småt ved at lakke mod en enden, men vi håber, han slutter af med manér og bliver fri for skader. Vi forventer de aktuelle håndbold odds stadig vil have et godt øje til Karabatic og hans hold. 

 

Domagoj Duvnjak

Kroatiske Duvnjak blev anset for at være Balics arvtager på playmakerpositionen for Kroatien. I starten var forventningerne måske en tand for høje, men som tiden gik, begyndte Duvnjak at bygge på og bevise sit værd på den helt store internationale håndboldscene i verdens stærkeste håndboldliga, Bundesligaen.

Den to meter høje playmaker har et eminent blik for spillet og en højre hånd, som er skruet helt perfekt på. Med de ting i værktøjskassen kan han hamre bold ind efter behov og levere perfekte målgivende afleveringer til sin holdkammerater.

Han havde længe bevist, at han hører til en af deres bedste playmakers, hvilket kulminerede i 2013, da han blev kåret til verdens bedste håndboldspiller.

Magnus Wislander

Det er umiddelbart kun den lidt ældre generation, som kan huske den svenske playmakerlegende, Magnus Wislander. Han brillerede i 1980-2005. Flere af nutidens håndboldstjerner har haft Wislander som forbillede, da de voksede op – ingen tvivl. Alle unge håndboldspillere ville være som Wislander.

Wislander kunne så meget på en håndboldbane, at han spillede to positioner i karriere. I af starten af sin karriere var han playmaker, mens han i slutningen blev han stregspiller.

Han er den eneste spillere i verden, som er blevet kåret til det 20. århundredets bedste mandlige håndboldspiller. Det skete i år 2000, da IHF gav ham den vel nok største individuelle titel, der findes i håndbold.

Hans præstationer taler også kun for sig selv: to VM-guldmedaljer, fire EM-guldmedaljer, samt 1185 mål i 385 kampe for Sverige.

 

Jackson Richardson

Da Jackson Richardson slog sine folder alverdens håndboldbaner fra omkring 1989 til 2009, var han en af de mest frygtindgydende playmakere man kunne stå overfor. Modstanderne vidste aldrig, hvor de havde Richardson, da han kunne finde på hvad som helst. Han var uforudsigelig og snu som en ræv.

Han var hjernen bag alle de hold som han spillede for igennem hele sin karriere. Han var blandt andet med til at sikre Frankrig to VM-guldmedaljer i 1995 og 2001. Samt et hav af titler på klubplan.

I anledning af VM-guld med Frankrig i 1995, blev Jackson samme år også kåret som verdens bedste håndboldspiller. Når man som Richardson formår at blive kåret til verdens bedste foran spillere som Wislander og Dujshebaev, har man i den grad bevist, at man hører til blandt verdenseliten i håndbold.

Selvfølgelig er håndboldikonet, Richardson og så et selvskrevet på denne liste.

Odds live på alle håndboldkampe 

 

Talant Dujshebaev.

I 90’erne løb der nogle håndboldspillere rundt, som revolutionerede håndboldspillet, og Dujshebaev var en af dem. Håndboldspillet i 2021 kan takke Dujshebaev for meget. I sin aktive karriere var han en af de absolut bedste playmakers til at spille spillet. Han var besat af spillet, og intet skulle overlades til tilfældigheder.

Han var en elegant og kløgtig håndboldspiller – han blev oftest refereret til som spillets mastermind. Blandt andet derfor blev han kåret til verdens bedste håndboldspiller i 1994 og 1996. Derudover blev han nr. to efter Wislander, da århundredets mandlige håndboldspiller skulle kåres.

Dujshebaev dedikerede sit liv til håndbold, hvilket resulterede i, at han senere også blev træner, da han afsluttede sin aktive karriere i 2007. Han har fortjent en plads på denne liste – en af håndboldhistoriens bedste playmakers.

 

 

*Credits: artiklens billede tilhører Associated Press/Christof Stache

Først publiceret: d. 09. februar 2021

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Anne Mette Hansen løn 

Althea Reinhardt håndbold og landshold

Ulrik Wilbek i dag 

Mads Mensah Larsen løn

Joachim Boldsen i dag