Hvis der er en i Danmark, som vi kalder Mr. Håndbold, er det Ulrik Wilbek. Ulrik Wilbek er fra en håndboldfamilie, hans far Erik Wilbek var landsholdsspiller fra 1940’erne til 50’erne, og hans mor var også landsholdsspiller i håndbold.

Ulrik Wilbek selv var en habil idrætsudøver, men som håndboldspiller var han ikke det åbenlyse talent. En tidlig skade betød også, at Wilbek aldrig blev den store håndboldspiller, men det må man sige, at han gjorde som håndboldtræner. I 2012 blev Ulrik Wilbek blandt andet kåret som verdens bedste herretræner.

Vi husker Ulrik Wilbek som en temperamentsfuld, men meget taktisk stærk håndboldtræner. Hvor godt husker du, hvad Ulrik Wilbek har været igennem som træner, og ved du, hvad laver han i dag? Det bliver du klogere på om lidt.

 

Håndboldtræneren Ulrik Wilbek

Ulrik Wilbek som landstræner

Hvilke håndboldklubber har Wilbek været træner for?

Hvor meget har Ulrik Wilbek vundet?

Hvad laver Ulrik Wilbek i dag?

 

Ulrik Wilbek som landstræner

Nogle kan stadig huske, da Ulrik Wilbek blev landstræner for første gang. Hans landstrænerdebut fandt sted i 1991, og han debuterede som træner for kvindelandsholdet i håndbold. Dengang var Wilbek blot 33 år, og selvfølgelig startede han landstrænerkarrieren med en sejr.

Fra 1991 og frem til 1998 var Ulrik Wilbek træner for det danske kvindelandshold. I 1998 nåede Wilbek sin kamp nr. 175 som landstræner. En del år senere, i 2005, skulle Ulrik Wilbek forsøge at skabe samme succes på det danske herrelandshold, som han havde opnået i sin som træner for kvindelandsholdet.

Frem til 2014 var Wilbek landstræner for det danske herrelandshold. Den 6. april 2014 var sidste gang, Wilbek stod i spidsen for det danske herrelandshold. Den dag kunne Wilbek fejre sin 394. kamp som dansk landstræner for de to A-landshold. 

Wilbeks statistikker som landstræner taler for sig selv. Han har vundet 283 kampe, spillet 24 uafgjort og tabt sølle 87 kampe. Ulrik er måske den bedste landstræner nogensinde, i hele verden. Det vender vi tilbage til senere.

wilbek

 

Hvilke håndboldklubber har Wilbek været træner for?

Ulrik Wilbek startede sin trænergerning i 1983, da han trænede Virum, og han var blot 25 år på daværende tidspunkt. Frem til 1988 var Wilbek træner hos Virum. I 1988 blev Wilbek tilbudt en kontrakt hos Viborg, hvor han skulle træne Viborgs kvindehold, og i den sæson sørgede han for, at Viborg rykkede op i den bedste kvindelige håndboldrække. Wilbek var træner for Viborg frem til 1991, hvor han stoppede og blev landstræner.

Find en masse sports betting online

Da Wilbek stoppede som træner for det danske kvindelandshold i 1998, overtog han atter engang trænergerningen i Viborg. I fem år var Wilbek træner for Viborgs kvindehold, og han sluttede i 2003. Efter 2003 overtog Wilbek Viborgs herrehold, hvilket varede i to år. Siden da og frem til i dag har Ulrik Wilbek ikke været træner for andre klubhold.

wilbek

 

Hvor meget har Ulrik Wilbek vundet?

Ulrik Wilbek er med sikkerhed den mest succesfulde håndboldtræner i Danmark, og måske også i hele verden. Vi ved nærmest ikke, hvor vi skal begynde med Ulrik Wilbek og hans mange triumfer.

Hvis vi starter på klubplan, vandt Wilbek sølvmedalje med Viborg i 90/91. Da Wilbek overtog Viborg igen i 1998, blev han for første gang Danmarksmester i 98/99-sæsonen. Frem til 2003 vandt Wilbek det danske mesterskab tre gang mere – i 99/00, 00/01 og senest i 01/02. Det var Viborgs ottende mesterskab i deres historie på daværende tidspunkt.

På landsholdet har Wilbek vundet intet mindre end 13 medaljer. Han vandt seks medaljer med kvindelandsholdet og syv med det danske herrelandshold.

For kvindelandsholdet blev det til fire guldmedaljer ud af de seks, han vandt med dem. Han var med til at vinde EM to gange, VM én gang, samt OL én gang. Han vandt alt, hvad der kunne vindes med kvindelandsholdet. De daværende håndbold odds var vilde med Wilbek og kvindelandsholdet. 

Med herrelandsholdet vandt han to guldmedaljer, tre sølvmedaljer og to bronzemedaljer. Wilbek vandt EM to gange – i 2008 og 2012. Han var tæt på at vinde VM to gange, men måtte nøjes med sølvtøjet ved to VM-slutrunder i streg. Ulrik Wilbek er den bedste landstræner i håndboldhistorien, og faktisk blev han slået til ridder af Dannebrog af dronningen i 2010, hvilket skyldtes hans betydning for dansk håndboldhistorie. 

wilbek

Hvad laver Ulrik Wilbek i dag?

Ulrik Wilbek har efterhånden haft en længere pause som håndboldtræner. Efter 2014 var Wilbek stadig sportschef for dansk håndboldforbund. Det var han frem til 2016.

I 2022 blev Ulrik Wilbek valgt som borgmester i Viborg Kommune, hvilket han også var årene forinden. Ulrik Wilbek er borgmester frem til 2025, og det ser ud til, at vi ikke kommer til at se Wilbek igen i håndboldverden. Vi har dog lov til at håbe, også selvom Wilbek vil være 67 år i 2025.

wilbek

 

*Credits: artiklens billeder tilhører Associated Press

*Først publiceret: d. 22. marts 2022*

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Anne Mette Hansen løn 

Althea Reinhardt håndbold og landshold

Mads Mensah Larsen løn

Joachim Boldsen i dag 

Mie Højlund | håndboldkarriere