Naomi Osaka skabte historie, da hun blev den første japanske vinder nogensinde til at vinde en Grand Slam turnering, da hun vandt US Open 2018. Hun er også en af de yngste Grand Slam vindere nogensinde i hendes alder af blot 20 år, og hun har en fremragende fortid foran sig. Stærke tennisfans har forudset store ting for Osaka i de seneste 12 måneder, og efter at hun slog hendes barndomshelt, Serena Williams 6-2, 6-4 i Flushing Meadows, er hun røget ind i spotlyset med raketfart. Som følge af hendes resultat i New York er hun allerede blandt top fem betting-favoritter til at vinde Australian Open 2019.

Det er meget sandsynligt, at Osaka vil fortsætte med at stige i rang de næste par år. Hun er en af få unge Grand Slam vindere, der har prydet banerne og gjort en øjeblikkelig indvirkning. I dag tager vi et kig på nogle af de mindeværdige vindere, der har vundet på den store scene i en yndefuld ung alder.

DK Banner

Hvem er den yngste Grand Slam Vinder nogensinde?

Martina Hingis

Martina Hingis trådte frem på den store scene i midten af 90'erne, da hun blev den yngste vinder nogensinde af en Grand Slam i Open æraen. Hun fik sin debut på WTA-touren i en alder af blot 14 år, og der gik ikke lang tid, før den schweiziske spiller havde skabt et navn for sig selv.

Hun satte hurtigt rekorder, og hun blev den yngste verdensetter nogensinde og den yngste Grand Slam mester, da hun teamede op med Helena Sukova og vandt double-titlen ved Wimbledon i 1996. Det var ikke længe efter, at hun fulgte det op med en single-titel, og i en alder af 16 år og 177 dage vandt hun Australian Open 1997. Hun havde også vundet flere opvarmningsturneringer inden. Hun besejrede Mary Pierce 6-2, 6-2 i Melbourne og fortsatte ufortrødent i 12 måneder, hvor hun også vandt Wimbledon og US Open senere det år.

Desværre blev Hingis ellers lovende karriere ødelagt af skader, og efter hun vandt sin tredje Australian Open i træk i 1999, vandt hun ikke flere Grand Slam titler i singlekategorien.

Andre bemærkelsesværdige unge Grand Slam vindere

Maria Sharapova

Maria Sharapova var blot 17 år og 75 dage gammel, da hun stormede frem på scenen og overraskende sikrede sig Wimbledontitlen i 2004. Russeren cruisede gennem de tidlige runde, før hun meget overraskende sendte Lindsay Davenport ud i semifinalerne og dermed bookede sin plads i SW19 finalen mod den forsvarende mester, Serena Williams.

Selvom oddsene var tårnhøje på den unge teenager, så formåede hun at gå mod alles forventninger, og hun vandt dermed over amerikaneren i to sæt. Hun tilføjede senere en Australian Open titel og to French Open titler til sin samling, men hun formåede aldrig at få triumf på græsunderlaget igen. Hun nåede til finalen for anden gang i 2011, men der tabte hun til Petra Kvitova. Sharapova konkurrerer stadig på kvindernes WTA-tour, hvor hun giver odds 26.00 til at vinde Wimbledon 2019.

Rafael Nadal

Rafael Nadal der også er kendt som "Kongen af Grus" stormede frem på scenen i 2005, hvor han havde debut på French Open. Den anden Grand Slam turneringer i løbet af kalenderåret, har været utrolig gavmild ved spanieren, der har hele 11 triumfer på Rolland Garros inklusive hans seneste succes i 2018.

Under den første tur til den franske hovedstad, stormede han forbi Mariano Puerta i en alder af 19 år og 3 dage, og han blev dermed den første spiller siden Mats Wilander til at vinde en Grand Slam titel i første forsøg. Nadal sætter sjældent foden forkert på denne bane, og hans sejrsprocent er på svimlende 95 % ved French Open. Som resultat af det, begynder han hver French Open som favorit, og lige nu kan han fås til odds 2.00, hvis han vinder igen i 2019.

Michael Chang

Michael Chang var blot 17 år og 110 dage gammel, da han vandt sin første og eneste Grand Slam titel. Amerikaneren blev to'er ved tre andre lejligheder, men han kunne aldrig gentage succesen fra starten af sin karriere. Hans sejr over Stefan Edberg hjalp ham til at blive den yngste mandlige Grand Slam vinder. Kampen på Rolland Garros var en ægte gyser, da teenageren vandt efter, at kampen gik den fulde distance med 6-7, 7-5, 7-6, 5-7, 6-4. Han blev den første amerikaner til at vinde turneringen siden 1955, og bare fire måneder siden var han en del af top 5.

Monica Seles

Monica Seles er en af de mest succesfulde kvindelige tennisspillere nogensinde, med hendes første Grand Slam triumf i en alder af blot 16 år i 1990 udgaven af French Open. Den venstrehåndede slog Steffi Graf ved Rolland Garos og deres veldokumenterede rivalskab fortsatte gennem 90'erne.

Efterfulgt af hendes succesfulde debut i Frankrig, sikrede den jugoslavsk-fødte spiller hele syv ud af de kommende ni Grand Slam trofæer, men hendes opadgående formkurve på banen blev forhindret af en ulykke udenfor banen, hvor hun blev stukket i ryggen. Da hun var kommet sig, vendte hun tilbage til kvindernes tour, men hun kunne aldrig ramme den samme topform igen.

Hvem er de ældste Grand Slam vindere?

Ken Rosewall

Ken Rosewall er overordnet set, som en af de bedste tennisspillere gennem tiden, og den stilfulde baghåndsspiller satte mange rekorder i hans illustrerende karriere. Australieren blev den ældste spiller til at vinde en Grand Slam titel i 1982, da han sikrede sig Australians Open for fjerde gang. Indrømmet så var det et magert felt af deltagere i turneringen, da flere af de store spillere havde meldt afbud. Rosewall fortsatte dog med at vinde, hele 19 år efter han vandt sin første Grand Slam turnering Downunder.

I en alder af 37 år var det ikke overraskende Rosewalls sidste Grand Slam succes, men han gik dog til finalerne i både Wimbledon og US Open 12 måneder efter.

Roger Federer

Roger Federer er en af de mest ikoniske tennisspillere i den moderne æra, og selvom hans stigende alder, så kan han stadig glide rundt på banen med ynde og stil. I en alder af 36 år vandt den schweiziske maestro sin sjette Australian Open titel. Det var hans anden triumf i træk i Melbourne, og han dræbte dermed alle rygter om, at han skulle trække sig tilbage.

Efter han fyldte 35 år i 2016 har Federer vundet tre Grand Slam titler, hvilket bringer hans total op på 20. Han er allerede tredje favorit til at vinde Australian Open 2019, og han vil slå Ken Rosewalls lange rekord, hvis han kan vinde sin 21 Grand Slam næste år.

Tennis kan være en uforudsigelig sport, og selvom Serena Williams, Novak Djokovic og den førnævnte Roger Federer alle har domineret spillet i de seneste årtier, så kan der stadig komme et par overraskelser her og ser. Unge spillere har sjældent noget at tabe, når de stiller til start ved en Grand Slam, og det manglende pres og forventninger kan ofte hjælpe dem til succes.

Naomi Osaka er langt fra den yngste Grand Slam vinder, men hun fortsætter den lange trend med outsideres der pludselig står i finalen. US Open er den turnering, hvor der oftest vil komme et overraskende resultat, og vi kan forvente endnu flere unge up-coming teenagere, der vil gøre en forskel og præsentere dem selv på den største scene.

Læs også
Australian Open 2020: Største skuffelser og overraskelser

Australian Open 2020: Største skuffelser og overraskelser

Australian Open 2020: Optakt og meget mere

Australian Open 2020: Optakt og meget mere

US Open 2019: finalen

US Open 2019: finalen

US Open 2019: De hidtil største overraskelser

US Open 2019: De hidtil største overraskelser

 

US Open 2019: Tennis tips og odds

US Open 2019: Tennis tips og odds