Et nyt tennisår står for døren, og i anledningen af Australian Open bringer vi her en liste over ti af de mest vindende herrespillere i den åbne æra.

Oversigt: 

 

Mats Wilander

Hele 33 titler nåede svenske Mats Wilander at vinde i løbet af sine 16 år som professionel tennisspiller. Han brød igennem i begyndelsen af 1980’erne, hvor han som useedet besejrede den andenseedede Ivan Lendl i fjerde runde af French Open, som han endte med at vinde. Han var således bare 17 år, da han vandt sin første Grand Slam-turnering.

Siden skulle det blive til i alt syv Grand Slam-triumfer fordelt i Australien, Frankrig og USA, mens han også var en del af det succesfulde svenske landshold, der vandt Davis Cup tre gange mellem 1984 og 1987.

Hans status i nyere tennishistorie blev understreget i 2002, hvor han blev optaget i tennissportens Hall of Fame.

John McEnroe

Den temperamentsfulde amerikaner John McEnroe er også en af de mest ikoniske tennisspillere i historien. Han er ikke kun kendt for sit iltre temperament, men også sine mange sejre og emotionelle spil.

Hans rivalisering med Björn Borg med den berømte Wimbledon-finale fra 1980 som højdepunkt er en klassisker i international sportshistorie, men hans resultater tæller mange store triumfer. Han vandt hele 77 singletitler i karrieren, men imponerede også i double, hvor det blev til 78 triumfer.

I Grand slam-sammenhæng blev det til fire US Open-sejre og tre triumfer i Wimbledon, hvilket var med til at placere ham på verdensranglistens førsteplads i samlet 170 uger.

Andre Agassi

I lighed med McEnroe startede Andre Agassi som en bad boy i tennisverdenen på grund af sin flamboyante tøjstil og frisure, men han endte som en af de mest populære spillere i sporten.

Agassi formåede at vinde alle fire Grand Slams, og i alt blev det til otte af spillets største turneringssejre. Hans karriere var spektakulær, fordi han undervejs havde en stor nedtur, som han overvandt og senere fortalte detaljeret om i den roste selvbiografi Open.

I alt nåede Agassi at vinde 60 singletitler i karrieren, men det blev også til en guldmedalje ved OL i 1996 samt tre Davis Cup-sejre med det amerikanske landshold. En af de helt store skikkelser i den åbne æra.

Ivan Lendl

Tjekkoslovakken Ivan Lendl var verdens bedste tennisspiller i slutrningen af 1980’erne.

Han nåede at være nummet ét på verdensranglisten i hele 270 uger, og karrieren bød også på otte Grand Slam-titler og i alt 94 ATP-titler, hvilket er tredjeflest i den åbne æra. Lendl gjorde allerede opmærksom på sig selv som juniorspiller, hvor han vandt French Open for juniorer, og som seniorspiller vandt han hele syv titler efter bare tre år som professionel.

De mange sejre betød han også, at han var sin tids mest vindende tennisspiller målt på præmierpenge, idet han nåede op på mere end 21 millioner dollars.

Jimmy Connors

Med 109 ATP-titler på CV’et er Jimmy Connors den mest vindende spiller i den åbne æra.

Hans otte Grand Slam-titler kunne have været blevet til flere, men hans karriere er alligevel imponerende på så mange måder. Han begyndte som professionel i 1972 og spillede i hele 24 år frem til karrierestoppet i 1996, og vandt undervejs mere end 1200 tenniskampe i diverse turneringer.

Også på landsholdsplan opnåede han succes, idet han vandt Davis Cup med det amerikanske landshold i 1981. Er efter karrierestoppet gået trænervejen og har blandt andet arbejdet med landsmanden Andy Roddick.

Björn Borg

Den svenske maskine Björn Borg var et fænomen i slutningen af halvfjerdserne og starten af firserne, hvor han vandt French Open seks gangs og Wimbledon fem gange på stribe.

Rivaliseringen med John McEnroe har fyldt meget i eftertiden, men Borg var en myte og en nærmest usårlig spiller i sin storhedstid. Omverdenen spekulerede i, hvad der gemte sig bag stenansigtet, men Borg blev ved med at vinde – indtil han ikke gad mere.

Han stopperede karrieren allerede i 1983 som bare 26-årig, hvilket chokerede tennisverdenen.

Novak Djokovic

I skrivende stund er Novak Djokovic 30 år gammel, og han kan kalde sig en af de mest vindende tennisspillere nogensinde. Han har samlet 109 millioner dollars ind i pengepræmier i årenes løb, og det er blevet til et hav af titler på ATP-touren.

Serberen har formået at vinde alle fire Grand Slams. Hele 21 gange har han været i finalen i en Grand Slam, og 12 gange er det blevet til en turneringssejr. Efter at Nadal og Federer i et årti havde domineret tennistoppen, tog Djokovic vor alvor over i 2011, og han fremstod nærmest uovervindelig frem til 2017, hvor han pådrog sig en skade.

Det bliver interessant at se, om Djokovic kan finde tilbage til sit gamle niveau i 201, som han indleder med Australian Open, hvor det giver odds 7.00, hvis han vinder.

Pete Sampras

Da Pete Sampras var bedst, var han nærmest urørlig. Det blev til hele syv Wimbledon-titler, fem triumfer i US Open og to sejre ved Australian Open i løbet af hans 14 år som aktiv på topplan.

Undervejs nåede han at være nummer ét i verden i hele 286 uger, ligesom han vandt sæsonfinalen syv gange. Sampras var en fremragende serve-flugt-spiller, hvilket især kom til udtryk på Wimbledons grønne græs, hvor han kun tabte én kamp i perioden 1993-2000.

Da han stoppede karrieren i 2002, var han kun 31 år, så hans titelhøst kunne have været endnu større, hvis han var fortsat i et par sæsoner mere.

Rafael Nadal

Man forstår, hvis Rafael Nadal føler, at French Open er som en dagligstue, for grusspecialisten har været altdominerende på de røde baner i Paris gennem mange år. Fra 2005 til 2014 vandt han ni titler på stribe, og den tiende kom i hus i 2017, hvor spanieren for alvor vendte tilbage til verdenstoppen efter et skadesplaget fravær.

Med i alt 16 Grand Slam-titler, fire Davis Cup-triumfer og OL-guldmedaljer i både single og double er Rafael Nadals titelsamling ganske enkelt imponerende. Spanieren har været uheldig at være på toppen på samme tidspunkt som Roger Federer, for hvis ikke det havde været for schweizeren, var det blevet til mange flere titler.

I 2017 blev han som 31-årig den ældste spiller nogensinde til at slutte et år som nummer ét i verden.

Roger Federer

Man troede egentlig, at Roger Federers karriere sang på sidste vers, da han i 2016 måtte melde afbud til en række turneringer på grund af en skade.

Men så blev det 2017, hvor schweizeren både vandt Australian Open og Wimbledon og dermed kom op på utrolige 19 Grand Slam-titler – det højeste antal i historien. Federer har vundet over 1100 tenniskampe på ATP-touren, det er blevet til 95 turneringssejre, og han har tilmed også repræsenteret sit land med succes i form af en Davis Cup-sejr og en OL-guldmedalje i double.

Han har i alt ligget nummer ét på verdensranglisten i 302 uger, hvilket ingen har overgået. I det hele taget er der ikke nogen, der hverken kommer over eller op på siden af Roger Federer, når det handler om status i tennishistorien. Han er blevet 36 år, men er i år favorit til at vinde Austalian Open til odds 2.75. Sikke en sportsmand.

 

*Credits: artiklens billede tilhører Rick Stevens/Associated Press

Først publiceret: d. 28. januar 2018

Læs også

Clara Tauson præmiepenge

Holger Rune | Danmarks nye tennisstjerne

Den hurtigste tennisserv nogensinde

Australian Open 2021 – Quiz

Fremtidens danske tennisstjerner