Tennishistorien er rig på store spillere, for gennem årene har mange dygtige spillere markeret sig med imponerende resultater og smukt spil med ketcheren.

Vi har tidligere præsenteret en liste over de ti mest vindende mænd i den åbne æra, og nu er tiden kommet til kvinderne.

De 10 kvindelige tennislegender:

 

Suzanne Lenglen

Med i alt otte Grand Slam-titler er Suzanne Lenglen blandt de mest vindende kvinder nogensinde. Den franske singlespiller var aktiv i 1920’erne, og hun høstede to titler på hjemmebane i French Open i Paris, mens hun vandt hele seks titler i Wimbledon.

Hendes bedrifter har sikret hende stor ære i eftertiden. På Roland Garros-anlægget i Paris er der således en bane opkaldt efter hende, og trofæet der spilles om i kvindernes turnering hedder også Coupe Suzanne Lenglen.

Udover Grand Slam-titlerne vandt Suzanne Lenglen også OL-guld i single i 1920.

Monica Seles

Den jugoslavisk fødte amerikaner var et ikon i kvindetennis i begyndelsen af 1990’erne. Fra 1990 til 1996 vandt hun ni Grand Slam-titler, og hun kom i finalen i alle fire store turneringer. Kun Wimbledon formåede hun ikke at vinde.

Historien om Seles rummer også det grufulde knivoverfald i 1993, hvor en sindsforstyrret fan af Steffi Graf stak Monica Seles i skulderen under en pause i en kamp i Hamborg. Seles kom først tilbage til tennisbanen to år senere, men hun formåede at vende tilbage til den absolutte tennistop med triumfen i Australian Open i 1996 som højdepunktet.

Efter at være blevet amerikansk statsborger i 1994, stillede Seles op for det amerikanske landshold og var med til at vinde FED Cup i 1996, 1999 og 2000. Hun stoppede karrieren i 2003 og blev optaget i tennissportens Hall of Fame i 2009.

Maureen Connolly

Amerikanske Maureen Connolly nåede også at vinde ni Grand Slam-titler i løbet af sin karriere i 1950’erne. Faktisk var hun helt ustoppelig i årene 1951-1954, hvor hun triumferede i både Australian Open, French Open, Wimbledon og US Open.

Connolly kunne have vundet mange flere titler, hvis ikke hun var blevet involveret i en hesteulykke som 19-årig. Ulykken betød, at hun brækkede det ene lægben, og hun kom aldrig tilbage på topniveau.

Hun måtte altså stoppe karrieren som bare 19-årig, men hendes navn fylder meget i tennissportens historie, ligesom hun er en del af Hall of Fame.

Billie Jean King

En af de helt store skikkelser i international kvindetennis. Billie Jean King blev professionel i 1959 og spillede helt frem til 1983, hvor hun stoppede karrieren efter mange imponerende resultater.

Hun nåede at triumfere i alle fire Grand Slam-turneringer, men var bedst i Wimbledon, hvor det blev til hele seks titler i single og 10 i double. I alt blev det til 129 titler i løbet af karrieren, heraf 12 Grand Slam-titler i single.

Hun er en stor legende i tennissporten, og det amerikanske tennisforbund har opkaldt sit anlæg efter hende. Optaget i Hall of Fame i 1987.

Martina Navratilova

Med hele 18 Grand Slam-titler i single er Martina Navratilova en markant personlighed i international tennishistorie. Hun blev født i Tjekkoslovakiet i 1956, og stillede i begyndelsen op for sit moderland. Siden blev hun amerikansk statsborger og erobrede tennis-verdenen.

Med en karriere der strækker sig fra 1975 til 2006 er Navratilova unik i moderne tennishistorie, og hendes meritter er imponerende. I single-regi har hun vundet 167 WTA-titler, mens hun også i double har triumferet adskillige gange: 177 WTA-titler er det blevet til.

I Grand Slam-sammenhæng vandt hun alle fire turneringer, men i Wimbledon var hun uovervindelig i en periode og vandt i alt ni titler i single. Optaget i Hall of Fame i 2000.

Chris Evert

I 1970’erne og 1980’erne var Chris Evert en magtfaktor i international kvindetennis. Hun vandt hele 18 Grand Slam-titler i perioden, og man bemærker især hendes seks US Open-triumfer og syv sejre i French Open.

Hun lå naturligvis også nummer et på verdensranglisten i en lang periode, og i alt nåede hun at vinde 157 WTA-titler i løbet af karrieren, der strækkede sig fra 1972 til 1989. Læg hertil otte triumfer i Fed Cup med det amerikanske landshold.

Evert er en sand legende, og hun blev optaget i Hall of Fame i 1995.

Helen Will Moody

Amerikanske Helen Will Moody var muligvis den mest dominerende tennisspiller i det 20. århundrede. Over to perioder lå hun nummer ét i verden i i alt ni år, og når man både tæller single, double og mixed double med, nåede hun op på 31 Grand Slam-titler.

I single-sammenhæng vandt hun French Open fire gange, Wimbledon otte gange og US Open syv gange, så hendes resultater taler for sig selv.

Helen Will Moody er desuden en af de første amerikanske sportsfolk, der blev en kendis på niveau med skuespillere, sangere og så videre. Hun døde i 1998, 92 år gammel.

Steffi Graf

Gennem i alt 377 uger lå Steffi Graf nummer ét på WTA-verdensranglisten, hvilket er det længste nogen atlet har været nummer ét, siden WTA og ATP begyndte at lave rangeringer.

I alt nåede tyskeren at vinde 107 singletitler, heriblandt 22 Grand Slam-triumfer. Hun er blandt andet berømt for at have vundet en såkaldt Golden Slam i 1988, hvor hun både vandt Australian Open, French Open, Wimbledon, US Open og en OL-guldmedalje. Det har ingen andre formået.

Otte gange blev hun kåret til Årets Spiller på WTA-touren, og hendes liste af meritter er imponerende. Hun blev naturligvis optaget i Hall of Fame i 2004.

Serena Williams

Den eneste på listen, der stadig er aktiv. Serena Williams er et unikum i international sport, og hendes bedrifter er uovertrufne. Hun er oppe på 23 Grand Slam-titler i single og kan dermed snart passere Margaret Court.

Nu 36-årige Williams indledte karrieren tilbage i 1995 som bare 14-årig, og hun har præget verdenstoppen lige siden. Hendes kraftfulde spil gjorde hende i en periode uovervindelig, og hendes rekordliste tæller også en OL-guldmedalje i single og tre guldmedaljer i double med søster Venus.

Alene i pengepræmier har Serena Williams vundet mere end 84 millioner dollars i løbet af karrieren, hvilket ingen kvinde har overgået. Hun er aktuelt favorit til at vinde US Open i år til odds 3.75.

Margaret Court 

Når man vinder 24 Grand Slam-titler i single, er man en legende. Når man samtidig vinder 19 Grand Slam-double-titler og i alt 192 titler i løbet af karrieren, er man noget helt særligt.

Og det er Margaret Court. Australieren var altdominerende fra 1960 til 1977, hvor hendes imponerende karriere udfoldede sig, og hun står stadig som den mest vindende kvindelige tennisspiller nogensinde.

En af banerne på Australian Open-anlægget i Melbourne er opkaldt efter hende, men det har været omgærdet af en del kontrovers, fordi Margaret Court har udtalt sig kontroversielt om homoseksuelle. Det ændrer imidlertid ikke på, at hendes bedrifter på tennisbanen er respektindgydende ud over alle grænser.

 

*Credits: artiklens billede tilhører Steve Holland/Associated Press

Først publiceret: d. 11. marts 2018

Læs også

Clara Tauson præmiepenge

Holger Rune | Danmarks nye tennisstjerne

Den hurtigste tennisserv nogensinde

Australian Open 2021 – Quiz

Fremtidens danske tennisstjerner