Tennis i nyere tid, er blevet domineret af de såkaldte "Big Four", som indebærer Roger Federer, Rafa Nadal, Novak Djokovic og Andy Murray.

Mange udfordrere har forsøgt at true de dominerende kræfter i løbet af de seneste år, men ingen har formået at etablere sig sammen med de ”Big Four” - det har ikke kunne lade sig gøre.

888sport banner

Dog efter mange år på toppen, er tennis-fans begyndte at spekulere i, om vi er ved at se en ændring i toppen. Skader, manglende kontinuerlighed og aldringsprocessen er langsomt begyndt at sætte sine spor på de ikoniske atleter, og 2019 kunne være året, hvor tennis begynder at sende en ny generation af fremtidige stjerner på banen. 

The "Big Four"

To af de fire spillere har været i top-2 på verdensranglisten kontinuerligt siden juli 2005, og mellem dem, har de delt 295 titler. De har vundet 50 ud af de senest 55 Grand Slam turneringer, og alle fire af dem, har været nummer 1 i løbet af den periode.

Roger Federer

Den schweiziske maestro var den første af the "big four" der brød igennem, og den 37-årige har en dedikeret fanbase, der har nydt at følge ham dominere sporten i løbet af det seneste årti. Med en karriererekord, der lyder på 1180-260 og hele 199 titler, har han nydt mest succes af hele kvartetten, og han stormer stadig derud af på trods af hans alder.

Han er kommet med flere hentydninger til, at han overvejer at trække sig tilbage, men han nåede stadig til semifinalen i O2 i november 2018, og han ligner en spiller, der fortsat kan dyste på det højeste niveau i endnu en sæson. Federer har haft masser af succes ved Australian Open i de seneste år. Han formåede dog ikke i år at forsvare sin titel i Australian Open. Federer røg ud i 1/8-finalerne. En anden af de ”Big Four” vandt Australian Open, nemlig Novak Djokovic.

Rafael Nadal

"Kongen af Grus" har været mindre kontinuerlig i sin karriere, hvilket skyldes mange skader, der har sendt ham tilbage. Stjernen fra Mallorca har dog altid formået at holde sig i form, og han er en fornøjelse at se på.

Han trives bedst i visse turneringer, hvor den 11-dobbelte French Open vinder nyder succes i Paris, Rom, Cincinatti og Monte Carlo. Han er en af de yngste Grand Slam vindere i tennishistorien, da han stormede frem på scenen og vandt sin første French Open-titel i en alder af blot 19 år i 2005.

Novak Djokovic

Serberen har 14 major-titler i sit navn, og han beundres grundet sin kontinuerlighed. Han kan præstere på alle underlag, og hans præcision, og hans hensynsløshed har hjulpet ham til at blive en af de mest vindende spillere.

Han brød ind i top-100 for første gang i 2005, og han var den første spiller til at bryde duopolet mellem Federer og Nadal. Han afsluttet året 2018 som den bedst-rangerede spiller i verden ved fem forskellige lejligheder, og selvom han løb ind i en skade i 2018, så formåede han stadig at slutte året stærkt af.

Djokovics 2019 kunne heller ikke have startet meget bedre efter at have slået Rafael Nadal i finalen i årets første Grand Slam-turnering, Australian Open. Det er hans sjette Australian Open-titel

 Andy Murray

Der er nogle fans, der argumenterer mod, at Andy Murray ikke er blandt the "big four" men skotten har haft masser af succes i løbet af det seneste årti, og har været blandt toppen af verdensranglisten i lang tid.

Han har ikke vundet French Open eller Australian Open, men hans succes ved Wimbledon, US Open og OL skal ikke undervurderes. Han er den eneste af kvartetten, der ikke har færdiggjort en karriere Grand Slam, men han har alligevel 45 titler i sit navn, og han er den eneste spiller i historien, der har sikret sig to olympiske single-titler.

Hvor langt vil de nå i 2019?

Med en alder på 31 år har Andy Murray stadig masser af tid til at komme tilbage til toppen af ATP-ranglisten, men han skal komme sig over en lang række af skader, og det bliver ikke let. Han spillede blot 12 kampe i 2018, og det bliver svært at nå i topform frem mod Australian Open.

Han giver odds 15.00 i 2019s Wimbledon Betting, og han må forsøge at sigte efter succes til Wimbledon i stedet. Murrays skadehistorik kan betyde, at man kun ser ham i ny og næ i løbet af året, og han vil være et godt mål for de nye og bedre trænerede spillere, der måske har en lille fysisk fordel overfor skotten.

2019 kunne blive Roger Federes sidste, da han vil være 38 år ved US Open. Han har formået at vinde 456 kampe i løbet af 2018-sæsonen, og den schweiziske stjerne trækker sig formentlig tilbage, før det bliver for hårdt. Der går måske ikke længe, før han overrækker faklen til den nye generation.

Rafael Nadal har ikke spillet siden US Open, og han missede ATP-finalerne grundet skader. Han havde dog stadig en god sæson, hvor han kun tabte ved fire lejligheder. Han er nødt til at lytte til sin krop i løbet af de næste 12 måneder, og der er ingen garanti for, at han vil spille i den tidlige del af sæsonen.

Det er længe siden, at Novak Djokovic har tabt 10 kampe i løbet af et kalenderår, men 2018 var et hårdt år for serberen, og vi ser måske han falmer endnu mere i løbet af de næste 12 måneder. Han har stadig klassen til at vinde de mindre turneringer, men hans evne til at vinde ved Grand Slam er måske en ting, der ligger i fortiden. Han modbeviste dog alt tvivl ved at sikre årets første Grand Slam-titel i Australian Open.

Hvem er den nye generation?

Alexander Zverev

Zverev er den højst rangerede spiller udenfor "big four" og han triumferede ved ATP-finalen i november. Han vandt 47 gange i 2018, og selvom der stadig er spørgsmålstegn omkring hans kontinuerlighed, så udviste han evner til at slå de største, da han både besejrede Roger Federer og Novak Djokovic ved O2.

Tyskeren der blot er 20 år, ser ud til at have en stor fremtid foran sig, og han er meget vel den næste nummer 1 på verdensranglisten.

Dominic Thiem

Det føles måske som om, at østrigeren har været med for evigt, men han er blot 25 år gammel, og hans bedste år er i den grad foran ham. Hans manglende evner på græs taler imod ham, men han vil uden tvivl give enhver spiller kamp til stregen, og han vil formentlig være med omkring top-5 i de næste mange år.

Stefanos Tsitsipas

Efter at have tabt ti ud af sine 14 tour-kampe sidste sæson, blev 2018 gennembruddet for grækeren, og der skulle være mere at komme efter. Han besejrede Novak Djokovic ved Canadian Masters, og han slog ligeledes den førnævnte duo, Alexander Zverev og Dominic Thiem. Han er den yngste af trioen, og bør i den grad skabe sig et navn i 2019.

Troneskiftet sker ikke bare over natten i løbet af 2019, men det ligner et vigtigt år for sporten. Tennis-fans har vænnet sig til succesen fra de fire store, men deres indflydelse bliver langsomt mindre, og de yngre spillere begynder at overtage deres pladser.

Det er langt fra let at være på toppen af sit spil i så mange år, og Roger Federer, Novak Djokovic, Rafael Nadal og Andy Murray bør alle hyldes for deres utrolig kontinuerlighed i løbet af deres karrierer. Dog kan de ikke blive her for evigt, og den nye generation af spillere er langsomt på vej frem, for at slå kvartetten væk fra tronen, og det bliver utrolig spændende at følge som tennis-fan.

Læs også

Clara Tauson præmiepenge

Holger Rune | Danmarks nye tennisstjerne

Den hurtigste tennisserv nogensinde

Australian Open 2021 – Quiz

Fremtidens danske tennisstjerner