Over årene, har sæsonens sidste Grand Slam lagt underlag til en masse historiske momenter.

Adskillige finaler har sat kammertonen for de efterfølgende tennis år, og har været vigtig for store og længerevarende rivaliseringer. De bedste US Open-spillere har aldrig fået lov til at gøre hvad de vil, når det kom til finalerne.

Der har været nogle store skuffelser, episke kampe og karriereforandrende sejre og nederlag.

Vi tager et kig på fem af de største finaler ved US Open nogensinde:

banner

1984 - damesingle-finale: Navratilova vs. Evert

I deres 61 indbyrdes opgør, slog Martina Navratilova sin rival og gode ven Chris Evert ved finalen i US Open i 1984 og kunne dermed vinde sin anden ud af fire US Open-titler.

Navratilova var ubesejret i de seneste 12 kampe mod Evert, og var derfor ikke overraskende kæmpe favorit forud for finalen. Finalen blev dog tættere end forventet, da Evert fik presset Navratilova ud i tre sæt.

Navratilova havde vundet sine forrige 54 kampe og efter sin triumf ved US Open, udbyggede hun den statistik til 74 kampe, hvor hun smadrede rekorden i den professionelle periode.

Kampene mellem de to var altid fascinerende. Deres spillestil stod i kontrast til hinanden, og til trods for at Evert smed en 1-0-føring i sæt, var det noget af et gennembrud for amerikaneren, der knap nok havde været kampdygtig i de 12 foregående kampe.

Evert gik hen og vandt over Navratilova i deres efterfølgende kamp og stod ansigt til ansigt med den Prag-fødte venstrehåndsspiller sæsonen efter.

 

1995 – damesingle-finale: Graf vs. Seles

Mens finalen på banen var fascinerende, var det noget uden for banen, som gjorde finalen historisk. Monica Seles var vendt tilbage på tennisbanen efter at have siddet ude i en længere periode på grund af, at hun blev stukket ned af en fan, som ønskede at få Steffi Graf tilbage på førstepladsen på verdensranglisten.

Graf var under konstant pres gennem hele turneringen - hun blev stalket, når hun skulle ud og købe ind og med journalister uden for hendes bolig 24/7 efter hendes manager og far blev fængslet for skattesvindel for millioner vedrørende hendes indkomst.

Det første sæt gik i tie-break. Seles troede, at hun havde nailet den, men serven blev dømt ude og Graf smashede en vinder på anden serven, så hun fik reddet sættet, som hun senere gik hen og vandt.

Seles slog tilbage ved at vinde anden sæt, før Graf cruisede sig gennem tredje sæt ved at vinde 6-3 og hendes 18 Grand Slam. Seles og Graf er to af de største ikoner i tennis-historien – og finalen i 1995 ved US Open var en stor del af det.

 

2009 – herresingle-finale: Del Potro vs. Federer

Inden finalen i 2009 ved US Open, havde Roger Federer allerede vundet turneringen 5 gange i træk.

Efter et år med et hjerteskærende finalenederlag i Australian Open, og den første til smage Roland Garros succes, så det ud til, at Federer skulle blive den første mand i den professionelle periode, som kunne sikre sig seks US Open-titler i træk.

Den 20-årige del Potro startede langsomt, hvor hans nervøsitet hæmmede hans spil. Federer servede for at vinde sit andet sæt, men den unge argentiner gravede dybt og kæmpede sig tilbage og vandt sættet i tiebreak.

Federer gik hen og vandt tredje sæt, men endnu en tiebreak-sejr til del Potro afgjorde fjerde sæt. Udmattelse gjorde det af med den store schweizer, da del Potro kørte femte og afgørende sæt hjem med en 6-2-sejr.

På sit højeste niveau, blev Federer forhindret sin tredje Grand Slam det år. Federer er stadig på jagt efter sin sjette US Open-titel, og tennisoddsene indikerer en tro på den legendariske schweizer.

 

2012 – herresingle-finale: Murray vs. Djokovic

De britiske tennisfans kender alt for godt til Grand Slam-sorger. Andy Murray ankom til US Open i 2012 med fire Grand Slam-nederlag i bagagen, men han var den første britiske mand siden 1936, som tog afsted fra New York med et Grand Slam-trofæ i US Open.

Murray stod over for Djokovic i hans femte finale efter at have lidt et finalenederlag ved Wimbledon bare få uger tidligere. Djokovic var på det tidspunkt nummer to i verden med fem Grand Slams i trofæskabet.

Det var episk i enhver forstand. Fejlene var sjældne, lange partier var normalt. Kampen varede lige godt og vel over fem timer, og det første sæt var en 22 points tiebreaker, som var turneringsrekord.

Murray vandt første sæt og var to sæt foran, men den store Djokovic kæmpede sig tilbage og tvang kampen ud i et femte sæt. Murray startede ud som fyr og flamme og var foran 3-0, og derfra så han sig ikke tilbage og vandt sin første Grand Slam-titel.

Murray deltager umiddelbart ikke ved US Open i år, mens Djokovic ifølge online betting-siderne er favorit til at vinde turneringen i herresingle.

 

2018 – damesingle-finale: Osaka vs. S. Williams

I en alder af blot 20 år skulle Naomi Osaka stå over Serena Williams i finalen ved US Open i 2018.

Osaka havde været strålende i to uger, og besejrede til sidst en utilfreds Serena i to sæt, 6-2 og 6-4. Williams’ konflikt med dommeren stjal alle overskrifter på trods af Osakas flotte præstation.

Williams fik en straf for et udbrud og ved at smadre en ketsjer – Williams nægtede efterfølgende at give dommeren hånden efter kampen, men Osakas tilstand var urokkelig hele vejen igennem og drog fordel af Serenas frustrationer.

Selvom momentet ikke var som Osaka havde drømt om, var hendes succes ved US Open i 2018 stadig det moment, hvor hun for alvor meldte sig ind i toppen af tennisverden.

Osaka fulgte op på sin succes i USA få måneder senere, hvor hun vandt sin anden Grand Slam-titel i Melbourne. I år er hun igen en af favoritterne til at vinde US Open.

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Clara Tauson præmiepenge

Holger Rune | Danmarks nye tennisstjerne

Den hurtigste tennisserv nogensinde

Australian Open 2021 – Quiz

Fremtidens danske tennisstjerner