Siden 2003 har tennis været vidne til en æra af dominans, som det aldrig er set i historien før. Der har ikke blot været tre grand slam mestre på samme tid, men blandt dem har der været den største grusspiller nogensinde. Rafael Nadal's rekord på grus går over alt sund fornuft, hvilket er årsagen til, at han kaldes Kongen af Grus.

Der har været enkelte i løbet af historien, der har truet med at blive Kongen af Grus, men historien har også vist, at de ikke skulle være den rigtige konge. Nadal sidder retfærdigt på sin trone, og det skyldes især hans flotte rekorder ved French Open

banner

 

French Open-dominans

Nadals kærlighedsaffære med French Open dateres helt tilbage til 2005, hvor han blot var en teenager med langt hår, og en glødende passion for at vinde Roland Garros bare en enkelt gang. Det var blot et par dage efter, at Nadal blev 19 år, at han vandt sin første French Open, da han besejrede Mariano Puerta 6-7, 6-3, 6-1, 7-2. Overraskende nok gjorde det ikke Nadal til den yngste vinder af en Grand Slam. Det var Michael Chang, da han vandt French Open i 1989 som 17-årig.

Det satte dog Nadal i gang med en fantastisk stime af sejre ved French Open, hvor han vandt turneringen fra 2005 til 2008. Hvis han ikke var Kongen af Grus efter den omgang, så var han i den grad i position til tronen.

I finalerne fra 2006 til 2008 skulle Rafael Nadal op mod hans nemesis, Federer, Det skulle dog vise sig over de tre kampe, at Nadal havde overhånden mod den schweiziske mester. Meget få spillere i tennisverdenen har været heldige at have den ære.

Under finalen i 2008 tabte Nadal ikke et eneste sæt til Federer, hvilket gjorde Nadal til den første til at vinde Roland Garros finalen uden at afgive et sæt siden 1980. Nadal udspillede Federer i så stor en stil, at han undskyldte over for schweizeren under medaljeceremonien. Det lignede ikke, at nogensinde skulle tabe en kamp på grus eller mod Federer, da han hævede trofæet. Iført en grøn vest og langt hår, var Nadal billedet af det rå atletiske udtryk, der fik verdenen til at spørge, hvordan skulle han nogensinde kunne stoppes?

Nadals næste trofæ kom i 2010, og det blev fulgt op af endnu et i 2011, hvor han igen besejrede Federer i finalen. Det var ved at blive en vane for spanieren, der nu havde mødt Federer fem gange i Roland Garros finalen og vundet dem alle fem.

via GIPHY

Der var ikke nogen ligeværdige på grus, og derfor endte det med, at Nadal blev kaldt Kongen af Grus. Hans flotte sejre over Federer, som på daværende tidspunkt var den mest vindende spiller, var kun yderligt medvirkende til, at han fik den flotte titel.

Flere Roland Garros titler var på vej, da han vandt turneringen i 2013, 2013, 2014 og i 2017. Det betød at Nadal nu var på hele 10 French Open titler. Med sejren i 2014 satte han rekorden for flest vundende French Open titler i træk, da han havde vundet fem styks.

Sådan ser tallene ud for Nadal ved French Open

Efter han vandt French Open i 2017, hed Nadals rekord 79-2 i denne turnering. Hans eneste to nederlag kom i 2009 og 2016 mod hhv. Robin Soderling og Novak Djokovic, Det er fair at sige, at spanieren føler sig hjemme på grusunderlaget i French Open. Nadal vil forsøge at vinde sin 11. titel i 2018, og det er forståeligt, hvorfor den bedste grusspiller nogensinde er favorit til at vinde Roland Garros til odds 1.45.

Nadal har en 97 % win ratio i Roland Garros gennem sin karriere, og han har vundet den som teenager, i 20'erne og sidste år lykkedes det som 30 årig. Hvis der er et argument for, at Rafael Nadal er en tidsløs mester af grus, så var det et af dem.

Hans dominans ved French Open har hovedsageligt været årsagen til, at han kaldes Kongen af Grus, men hans rekord på grusunderlaget generelt er enestående. Nadal's kongerige strækker sig over hele Europa. I 2010 vandt Nadal den såkaldte Grus-Slam, da han vandt i Monte Carlo, Rom, Madrid og Frankrig samme år. Spanieren er den eneste der har nået den milesten, og før Morten Carlo Masters i 2018, har Nadal vundet 52 titler på grus. Det var mellem april 2005 og maj 2007, at Nadal påbegyndte den længste stime af vundne kampe på grus, som nogen mandelig spiller nogensinde har ramt siden 1968 hvor grussæsonen begyndte. Fantastisk, Nadal vandt hele 81 kampe i træk i den periode.

via GIPHY

Hvad gør Nadal så meget bedre på grus?  Det er ikke fordi, at Nadal ikke er god på andre underlag. Så sent som sidste år vandt Rafael Nadal US Open, og mens han ikke er favorit som Rodger Federer til odds 4.00, så kan han stadig levere på andre underlag end grus.
Afstanden mellem spillerne på grus er langt større end på de andre underlag. Af og til er modstanderen blot kanonføde for Nadal, når de mødes på grus.

Nøglen til Nadal's dominans

Spanieren voksede op i Mallorca, hvor der hovedsageligt er grusbaner. Det røde grus fra Balearerne løber gennem hans blodårer, og da han var blot tre år gammel, begyndte han at spille. Det var på disse baner, at Nadal mestrede kunsten at spille tennis på grus, mens han blev trænet af sin onkel. Grusbanerne er langsommere end banerne på græs, og det giver spilleren med tid til at reagere på et slag. Nadal udviklede den nødvendige egenskab for at mestre disse baner, og dermed blive kåret som Kongen af Grus som voksen.

Nadal's forhånd er hans mest dødbringende våben, et våben der har gjort alle hans sejre på grus mulige. Spanieren generer en massiv omgang topspin via hans forhånd, hvilket har vist sig svært for hans modstandere at håndtere. Bolden bider sig nærmest fast i gruset, og opspringet bliver ligesom når Anil Kumble kaster bolden på en tør cricketbane i Indien.

Det ekstra punch der kommer i bolden på grusbaner, bruger Nadal til sin fordel. Nadal får bolden til at hoppe mere, og det gør det svære for hans modstandere at udføre en ordentlig returnering. Det er ikke mange gange, at man ser Nadal være på bagkant i en duel på grus, og det skyldes, at han altid sætter sine modspillere under pres med sin yderst stærke forhånd.

Grusbanerne og Rafael Nadals arsenal af skud, har vist sig at være en perfekt kombination for Nadal, der vandt sin første French Open i 2005. Nadal går ikke ind som favorit til græssæsonen, hvor Federer er favorit til Wimbledon med odds 2.50, men det fjerner ikke den legendariske status, han allerede har opbygget.

Når det kommer til at spille på grus, er der bare ikke nogen i historien, der er bedre end Nadal, og det bliver svært at se nogen, der kan slå de rekorder, som han har sat. Den 31-årige har mere end fortjent titlen som Kongen af Grus, og alligevel virker det ikke som om, at den titel er stor nok, når man kigger på, hvad han har opnået på det underlag.

Læs også
Australian Open 2020: Optakt og meget mere

Australian Open 2020: Optakt og meget mere

US Open 2019: finalen

US Open 2019: finalen

US Open 2019: De hidtil største overraskelser

US Open 2019: De hidtil største overraskelser

 

US Open 2019: Tennis tips og odds

US Open 2019: Tennis tips og odds

Tennis: De største finaler i US Open

Tennis: De største finaler i US Open