A – Agassi

Da Roger Federer i slutningen af halvfemserne og starten af nullerne brød igennem i den internationale tennisverden, var André Agassi den store stjerne på ATP Touren. De mødtes første gang i 1998 til Wiss Indoors i Basel, hvor Agassi vandt over den dengang 17-årige Roger Federer, men i alt nåede schweizeren at vinde otte af de tre indbyrdes opgør mellem de to. Deres sidste kamp mod hinanden var ved US Open i 2005, hvor Federer vandt i fire sæt mod en aldrende Agassi.

B – Basel

banner

Federer er født i Basel den 8. august 1981, og han nærmer sig således sin 37-års fødselsdag. Tilhørsforholdet til Basel kommer også til udtryk i hans kærlighed til fodbold. Han er således en kendt tilhænger af FC Basel, der har vundet det schweiziske mesterskab adskillige gange.

C – Cilic

Roger Federers seneste Grand Slam-titel (nummer 20 af slagsen) blev vundet i Australien i januar 2018, hvor han besejrede Marin Cilic. Samme Cilic har tidligere vundet over Federer i US Opens semifinale i 2015, men schweizeren har alligevel overhånden i de to spilleres indbyrdes kampe med hele ni sejre i ti opgør.

D – Double

Roger Federer har primært været singlespiller hele sin karriere, men i begyndelsen stillede han også op i flere doubleturneringer. På ATP Touren har han vundet 129 double-kampe og tabt 89, mens det er blevet til hele otte titler. Den største triumf som double-spiller var i 2003, hvor han vandt Masters-turneringen i Miami sammen med Max Mirnyi.

E – Erfaring

Med sine snart 37 år på bagen har Roger Federer masser af erfaring i tennisverdenens top. I 2018 blev han således den ældste spiller til at ligge nummer ét på verdensranglisten, og der er intet, der tyder på, at alderen trykker. Med over 1400 tenniskampe på cv’et, kan han trække på massevis af erfaring.

F – French Open

Mens Roger Federer har vundet Grand Slam-turneringerne i New York, Melbourne og London adskillige gange, er det blot blevet til en enkelt triumf i Paris. Han vandt French Open i 2009, men har ellers måtte se sin rival Roger Federer tage mange sejren på det røde grus i Paris. Federer har også meldt afbud til French Open flere gange for at være i bedre forfatning til sommerens øvrige turneringer. 

 

G – Grand Slam

Når man har sagt Roger Federer, har man også sagt Grand Slam. Schweizeren har vundet imponerende 20 Grand Slam-titler i single, hvilket er rekord på herresiden. Den første kom i hus i Wimbledon i 2003, og den seneste blev vundet i 2018, så det er altså et spænd på hele 15 år. Imponerende.

H – Hewitt

Det australske tennisikon Lleyton Hewitt var en af de første spillere, som Federer havde en sportslig rivalisering med De to spillere mødtes i alt 27 gange, og det er bemærkelsesværdigt, at Hewitt vandt syv af de første ni indbyrdes opgør. Federer vandt 16 resterende 19 kampe.

I –  Inspiration

Roger Federer har inspireret mange mennesker gennem årene, og hans berømmelse rækker langt ud over tennissporten. Den store popularitet har ført til mange bøger – blandt andet bogen ”Federer as Religious Experience” om hvordan hans fans dyrker ham, som var det en religion.

J – Jakke

I forbindelse med Wimbledon 2006 fik Roger Federer en specialdesignet jakke af sin sponsor Nike. Den var designet som en blazer, hvor tre tennisketchere var syet ind i stoffet. De tre ketchere symboliserede hans tre sejre ved Wimbledon, og jakken viste sig at give held, idet han kunne tilføje sin fjerde ketcher på jakken samme år.

K – Ketcher

Apropros sponsorer: Roger Federer spiller med en ketcher af mærket Wilson Prostaff RF97 Autograph, som er en meget let ketcher på bare 366 gram. Federer har spillet med Wilson Prostaff siden 1998, hvor han var i junior-finalen i Wimbledon.

L – London

London har en særlig plads i Roger Federers hjerte, for den engelske storby huser den mytiske Wimbledon-turnering, som Federer har kaldt ”tennissportens hellige gral”. Roger Federer har vundet Grand Slam-turneringen i London hele otte gange, hviket er rekord inden for herresingle. Det giver odds 2.40, hvis Roger Federer vinder Wimbledon i år

M – Mor

Roger Federers mor Lynette Federer (født Durand) er oprindeligt fra Sydafrika, hvor hun blev født i Kempton Park i Gauteng. PÅ grund af dette forhold har Roger Federer også sydafrikansk statsborgerskab.

N – Nadal

via GIPHY

Roger Federers evige tennisrival er Rafael Nadal. Schweiseren har stået over for spanieren adskillige gange, helt præcist 38 gange med 23 Nadal-sejre til følge. Federer er altså bagud i den interne stilling, og det skyldes især Nadals dominans på grus, hvor spanieren har vundet 13 af 15 indbyrdes opgør. Hele 24 gange har de to spillere mødt hinanden i en finale, og ni af disse har været Grand Slam-finaler. De to spillere har kæmpet mod hinanden siden 2004, og de har på skift indtaget førstepladsen på verdensranglisten.

O – Olympisk

Som singlespiller er det endnu ikke lykkedes Roger Federer at vinde en guldmedalje ved et OL. Spørgsmålet er så, om det vil lykkes for ham, for ved næste OL vil han være 39 år. Han var første gang med ved OL i 2000, hvor han overraskende nåede semifinalen, men endte med at tabe både den og bronzekampen. Fire år senere var han klar favorit til tage guldet, men han tabge i anden runde til 18-årige Tomas Berdych. I 2008 røg han ud til James Blake i kvartfinalerne i single, men vandt til gengæld guld sammen med Stan Wawrinka. Da Federer stillede op til OL i 2012, nåede han finalen for første gang, men endte med at tabe til hjemmefavoritten Andy Murray. Federer har været fanebærer for Schweiz i både 2008 og 2012, men gik glip af OL  i Rio i 2016 på grund af knæskade.

P – Penge

Roger Federer er en af de mest velhævende sportsatleter på denne klode. Alene i præmiepenge har han tjent over 115 millioner dollars i løbet af karrieren. Ingen andre har tjent lige så mange penge i tennissporten gennem historien.

Q – Queens

Tennisturneringen i Queens er en klassiker på ATP Touren, men Roger Federer har oftest foretrukket at spille græsturneringen i tyske Halle op til Wimbledon. Hele ni gange har han vundet i Halle. 

R – Rangliste

Verdensranglisten i tennis har været domineret af fire spillere de seneste 10 år, men mest af alt har Roger Federer været altoverskyggende. Han er den spiller, der har været på førstepladsen i længst tid, for han har ligget øverst i i alt 308 uger, hvilket svarer til fire år som nummer ét i verden. Samtidig har han været nummer ét i 237 uger i træk, ligesom han fra oktober 2002 til november 2016 konstant var en del af Top 10.

S – Schweiz

Alpelandet Schwiez er Roger Federes fædreland, og mens flere af tennisverdenens store navne residerer i Monaco eller USA, er Federer bosiddende i Bottmingen i sit hjemland.

T – Temperament

I sine unge år kæmpede Roger Federer meget med sit temperament, og han har fortalt, at det tog ham lang tid at tøjle de store følelser. ”Det var svært for mig at tage mig sammen på banen og forsøge at opføre mig ordentligt. Det var en stor ting for mig,” har Federer udtalt om de unge, temperamentsfulde år i begyndelsen af karrieren.

U – US Open

Roger Federer har ofte præsteret godt i New York, og indtil videre er det blevet til fem sejre ved US Open. Den seneste ligger dog tilbage i 2008, hvor han fuldendte en stime på fem triumfer på stribe i turneringen. Siden da har han været i finalen to gange, mens han har tabt tre semifinaler. Senest nåede han kvartfinalen i 2017. Federer som vinder af US Open i år giver odds 4.00.

V – Vinder

Der er ingen tvivl om, at Roger Federer er en kæmpe vindertype. I sine hidtidige 1401 kampe på ATP Touren har han vundet de 1149, mens det er blevet til hele 97 singletitler i den åbne æra. Utrolige tal.

X – X-tra-ordinær

Vi snyder lidt med bogstaverne og konstaterer blot, at Roger Federer er en X-trem dygtig sporsmand med X-tra-ordinære evner.

Z – Zoolander

Den er lidt speciel, men i begyndelsen af året havde Roger Federer en intern joke kørende med skuespilleren The Rock om forskellige ansigstudtryk. Det blev han konfronteret med ved Australian Open, hvor han blev bedt om at imitere den fiktive model Derek Zoolander (oprindeligt spillet af Ben Stiller) og hans ’Blue Steel-udtryk. Det sjove videoklip kan ses her: https://www.facebook.com/7tennis/videos/1602953739783982/

Læs også

Clara Tauson præmiepenge

Holger Rune | Danmarks nye tennisstjerne

Den hurtigste tennisserv nogensinde

Australian Open 2021 – Quiz

Fremtidens danske tennisstjerner