De allerbedste spillere i verden, stryger til tops uanset forholdene.

De justerer deres spil så det fungerer på højeste niveau, uanset hvilken bane, hvilken atmosfære og endda uafhængigt af hvilken modstander de møder. Med det i mente, er det ikke alle der er Rodger Federer, selvom det ville have givet et mere konkurrencedygtigt Wimbledon.

De forskellige underlag i tennis er den største faktor, der påvirker en spillers spil. Hårdt underlag er det mest hyppige på ATP touren, selvom der også findes forskellige udgaver af det underlag. Mange udvikler en spillestil der passer bedst til grus, mens andre peaker når græssæsonen finder sted. Men hvilken forskel gør underlaget egentlig, når du skal bette på tennis?

DK Banner

Græsset er grønnere

Der er ganske få spillere, der er såkaldte græsspecialister, og det er med god grund. Spillerne kan i løbet af en hel sæson holde sig fint beskæftiget og samle masser af point på grus eller banerne med hårdt underlag, mens de undgår de andre underlag. Hvis en spiller kun vælger at spille på græsbanerne og sidder de andre over, vil de være yderst beskæftigede i juni måned, men til gengæld ville de have forholdsvis lidt at lave resten af året.

Federer er blevet et synonym for Wimbledon (Det sker med otte vundne titler) men den schweiziske legende har også vundet 11 titler på tværs af de andre hårde underlag. De spillere der trives på græs, er nødt til at vinde en måde at overkomme de andre underlag på, hvis de vil have succes i løbet af hele året.

Federer er favorit på bettingmarkedet ved Wimbledon som sædvanligt, mens de andre kandidater i form af Alexander Zverev, Marin Cilic og Novak Djokovic er lige efter. Federer er ligeledes favorit til at vinde US Open, hvor han giver odds 4.00.

Manglen på græsturneringer er til stor ærgelse for mange, især de spillere der befinder sig godt på underlaget. Hvis der var ligeså mange græsturneringer, som der er andre turneringer, ville en spiller som Feliciano Lopez formentlig kunne se tilbage på en karriere, hvor han ville ligge i top 10. Lopez vandt ATP500 titlen i Queens sidste år, hvor veteranen udraderede flere profiler fra top 15.

via GIPHY

Lopez er dog lidt atypisk i forhold til andre spanske spillere, da de hovedsageligt har været bedst på grus. Lopez meget aggressive spillestil er yderset udsat på grus, mens han på græsunderlaget har meget lettere ved at slå vinderslag. Det hjælper også, at Lopez har en vanvittig god serv, der fungerer bedre på græs end på grusunderlaget. Lopez er typisk kendt for sin anerkendte serv og derefter en hurtig volley (slag inden bolden rammer jorden), som har fungeret rigtig godt for mange under Wimbledon. Derfor varer Lopez servepartier typisk heller ikke særligt længe.

Serv & Volley er en uddøende kunst i tennis

Dens faldende popularitet er nedslående af flere forskellige grunde. Tennis fungerer godt grundet de mange forskellige spillestile der mødes, og det kan være en nervepirrende oplevelse at se spillerne forsøge og forsvare den såkaldte serv og volley. Serv og volley-teknikken fungerer fortsat, og den er især god for de spillere, der spiller på et underlag, de ikke er stærke på. På denne måde fjerner de flere af de elementer i spillet, hvor de ellers er udsatte. Nadal kan i den grad skrive under på dette, da han tabte til Dustin Brown ved Wimbledon i 2015. Sejren på 7-5 3-6 6-4 6-4 fra verdens nummer 102 var et show i dristige bolde og aggressiv strategi. Brown var formidabel til at skifte mellem det excellente og det uforudsigelige i den kamp.

Nadal har flere eksempler på, hvordan serv og volley kan påvirke spillet. I 2017 viste han endnu engang, at han er dødelig på græsunderlaget. Gilles Muller vandt den sindsoprivende kamp med 6-3 6-4 3-6 4-6 15-13 i 1/16-finalen. Det episke resultat var dog ikke grundet dårligt spil fra Nadal, men nærmere Mullers evne til at hive de store server frem og hurtigt afgøre bolden.

På ethvert andet underlag ville Nadals chancer være langt større mod Muller og Brown (og Lukas Rosol & Steve Darcis, to andre spillere der har fundet nye højder for at overkomme Nadal ved Wimbledon). På grus kunne Nadal formentlig have drevet gæk med alle fire spillere på banen samtidig. Det er måske en anelse overdrevent, men Nadal har perfektioneret sig på grus, i sådan en grad, at han nærmest har ødelagt alle French Open siden han vandt for første gang i 2005. Elleve titler senere er det umuligt at finde en anden værdig kandidat til titlen som “Kongen af Grus” da Nadal har været dem allesammen fuldstændig overlegne.

Hil Kongen af Grus

via GIPHY

Mens de fleste fokuserer på at hylde Roger Federer og Andy Murray ved Wimbledon, så er det let at glemme Nadal, der også har en flot historik ved Wimbledon, og han vil derfor altid være blandt favoritterne til at vinde turneringen i London. Spanien er dog langt mere frygtindgydende at møde på grus, så meget at selv Roger Federer er stoppet med at deltage i French Open. Det langsommere underlag som grus er, belønner de spillere der er fantastiske atleter, de spillere med en god defensiv og især de spillere med en stærk mental udstråling. Nadal er i besiddelse af alle disse egenskaber, og det gør ham så overlegen, også selvom han møder spillere der har vundet Grand Slam turneringer på andre underlag. Den mentale styrke hos Nadal betyder, at han forholder sig roligt i de lange dueller, og han venter tålmodigt på det rette øjeblik, hvor han kan slå en vinder. Nadals latterligt gode fysisk overskygger til tider hans tekniske færdigheder, da han simpelthen kan skifte mellem defensiv og offensiv lynhurtigt, og afslutte med et slag, der generer mere top spin end nogen anden.

Det langsomme underlag gør også, at de helt store serverer har svære ved at slå deres serveesser. Det betyder, at spillere der er afhængige af deres serv, kan få problemer, når de får langt flere bolde retur end de er vant til. Hvis vi kigger på de spillere, der har grus som deres fortrukne underlag, finder vi, Albert Ramos, Pablo Cuevas & David Ferrer, så har de alle holdt sig langt oppe på verdensranglisten, fordi de med deres stærke top spin i forhånden har kunne diktere partierne og sikre sejre på grusunderlaget. Ferrer har længe været i top 10, og han nåede French Open finalen i 2013.

Dominic Thiem har et lignende arsenal af våben i sit skab, og han ligner en kommende French Open vinder, når Nadal vælger at stoppe karrieren. Lige nu ligner det dog, at Nadal ville kunne vinde French Open selv efter han har passeret 50 år. Thiems største problem er, at han er yderst afhængig af at hente point på grus, da han har svært ved at konvertere sit spil til hårdt underlag eller græsbaner. Thiems problemer på hårdt underlag er dog ulogiske, da en hård serv og en god forhånd typisk er opskriften på succes på det underlag. Måske skyldes det Thiems taktik. Han virker så komfortable på grus, og har måske derfor svært ved at fralægge sig den på andre underlag.

Kan Edmund blive en tennisstjerne i de kommende år?

Kyle Edmund er en atypisk britisk tennisspiller og som den 17. bedste spiller i verden og med Wimbledon godt i gang, ville man forvente, at den lokale presse ville skrue forventninger fuldstændig op til den unge englænder. Edmund kan meget vel gå langt i Wimbledon, da hans spil kan være uforudsigeligt for mange, men alligevel spiller Edmund bedst på grus. Derfor er French Open også det bedste skud for Edmund til at vinde en Grand Slam (Hvis Nadal altså stopper) Edmund har allerede været i Australian Open semi-finalerne, og han giver odds 81.00 hvis han når lidt længere næste år.

Edmund blev komfortable med grusunderlaget i en forholdsvis tidlig alder, hvor han fandt ud af, at det langsommere underlag, gav ham mere tid til at slå en forhånd med mere power og præcision. Med en god fysisk og en endnu bedre baghånd, har Edmund alle de rette redskaber til at blive en trussel på grus. De bedste spillere kan typisk spille på alle underlag, men det er velkendt, at det kan give ekstra selvtillid, når en spiller står på sit favoritunderlag.

Victor Estrella Burgos spiller typisk kun på grus kloden over. Den tidligere top 50 spiller vandt de tre første udgaver af ATP 250 turneringen i Quinto på et niveau, hvor selv Nadal ville være misundelig. Hvor Victor Estrella er god på de fleste grusunderlag, fandt han sit andet hjem i Quinto, da han tilvænnede sig til iltniveauet på de høje baner. Om Nadal og Federer kunne tilvænne sig til sådan et miljø, vil være et af de store ubesvarede spørgsmål. De fleste vil dog forvente, at de nok skulle klare sig ganske fint.
 

Læs også
Den hurtigste tennisserv nogensinde: hvilken tennisspiller har rekorden?

Den hurtigste tennisserv nogensinde: hvilken tennisspiller har rekorden?

Australian Open 2021 – Quiz

Australian Open 2021 – Quiz

Fremtidens danske tennisstjerner - top-5

Fremtidens danske tennisstjerner - top-5

Australian Open 2020: Største skuffelser og overraskelser

Australian Open 2020: Største skuffelser og overraskelser

Australian Open 2020: Optakt og meget mere

Australian Open 2020: Optakt og meget mere