Ståle Solbakken er en skikkelse, der har betydet meget for dansk fodbold, både da han selv var aktiv fodboldspiller, men især også i sin tid som træner. Det er efterhånden svært at opremse, hvad Ståle Solbakken har opnået, da han har slået den ene rekord efter den anden og vundet utallige danske mesterskaber og meget mere. Få testet og opfrisket din viden om Ståle Solbakken i denne artikel.

 

Ståle Solbakkens spiller- og trænerkarriere

Ståle Solbakken på det norske landshold

Hvilke klubber har Solbakken spillet for?

Hvilke klubber har Ståle været træner for?

Ståle Solbakkens største triumfer

Hvor meget tjener Ståle Solbakken?

 

Ståle Solbakken på det norske landshold

Vi skal tilbage til 1994 for at finde en 26 år gammel Ståle Solbakken, som fik sin længeventede debut for det norske landshold. Nogle vil mene, at Ståle fik landsholdsdebut i en sen alder, men det var først fra den periode, Solbakkens udvikling for alvor begyndte at tage fart. Faktisk blev Solbakken udtaget til det norske landshold første gang i 1990, men der skulle altså gå fire år, før han kunne få sin landsholddebut.

Først i 1995 blev Ståle Solbakken for alvor en fast bestanddel af det norske landshold og dermed også en fast starter. Ståle Solbakkens sidste år i den norske landsholdstrøje var i 2000, hvor han spillede sin 58. kamp ved EM 2000. Norge gik akkurat ikke videre, fordi Jugoslavien havde en bedre målscorer end Ståles hjemland.

I de 58 landskampe nåede Solbakken også at bidrage med ni mål.

solbakken

 

Hvilke klubber har Solbakken spillet for?

I en alder af 21 år drog Solbakken fra 2. divisionsklubben Grue IL til HamKam, som på daværende tidspunkt lå i den næstbedste række i Norge. Solbakken var dog med til at sikre oprykning til Tippeligaen, som det dengang hed i 1992. HamKam bed sig fast i Tippeligaen, og i 1994 havde Solbakken imponeret nok til, at han skulle prøves af på en højere hylde, nemlig i Lillestrøm.

Fra 1994 og frem til slutningen af 1997 spillede Solbakken for Lillestrøm. Solbakkens bedste mulighed for at vinde det norske mesterskab var i 1996, da han sluttede på 2. pladsen med Lillestrøm, som måtte se sig overgået af det evigt vindende Rosenborg-mandskab.

I en alder 29 år drog Solbakken i 1997 for første gang på udlandseventyr, da han skulle prøve kræfter i det engelske, nemlig hos FC Wimbledon, som spillede i Premier League på daværende tidspunkt. Det blev desværre ikke til nogen succes i Wimbledon, og i 1998 valgte Solbakken at skifte til Danmark, nærmere betegnet AaB.

Solbakken var en kæmpe succes i AaB, hvor han fik fast spilletid fra start til slut. Det blev til i alt 79 superligakampe og 13 superligamål. Ståle Solbakken havde det som blommen i et æg i AaB. Derfor kom det som en stor overraskelse, da han valgte at skifte til rivalerne fra FC København. Desværre, for alle fodboldelskere og Ståle Solbakken selv, sluttede opholdet i FC København og Ståles karriere som professionel fodboldspiller brat, da Solbakken fik et hjertestop til en træning. Efter den voldsomme episode valgte Solbakken at stoppe sin aktive fodboldkarriere.

solbakken

 

Hvilke klubber har Ståle været træner for?

I starten af 2022 blev Ståle Solbakken hædret som den bedste superligatræner, der nogensinde har eksisteret. Kåringen blev uddelt af det anerkendte fodboldmedie Onside, hvor størstedelen af et tocifret antal eksperter havde peget på Ståle Solbakken. Men hvorfor egentlig?

Lad os begynde dér, hvor det hele startede for Ståle Solbakken som træner, nemlig i HamKam, hvor han kickstartede sin professionelle fodboldkarriere. I 2003 slog Solbakken sit navn fast som træner i Norge, da han sikrede oprykning til Tippeligaen med HamKam. Året efter sluttede de på en flot 5. plads.

Succesen i Norge førte til, at Ståle Solbakken og FC København i 2006 indgik det, der blev til et livslangt ægteskab i fodboldsverden. Dog havde Solbakken en afstikker til 1. FC Køln og Wolverhampton på ca. et år i hver klub, før han vendte tilbage til FC. København.

Solbakken nåede at få i alt 13 sæsoner som træner i FC København, hvor det samlet blev til 625 kampe og et pointsnit på 1,97 – vanvittige tal. I 2020 blev det dog officielt, at Solbakken blev norsk landstræner med en kontrakt varende frem til 2024.

solbakken

 

Ståle Solbakkens største triumfer

Ståle Solbakken nåede at vinde to danske mesterskaber som aktiv fodboldspiller. Det første var med AaB, og det andet var med FC København. Ellers nåede Solbakken ikke at vinde andet som aktiv fodboldspiller.

De få titler som fodboldspiller blev dog hurtigt forglemt, da Ståle Solbakken kan prale med at have vundet intet mindre end otte danske mesterskaber og fire danske pokaltitler, samt en enkelt titel som vinder af Royal League, der eksisterede i starten af 00’erne.

Ståle Solbakken er i skrivende stund på jagt efter at få Norge kvalificeret til en slutrunde, hvilket landet ikke har deltaget i, siden Ståle Solbakken selv spillede på landsholdet, nemlig ved EM i 2000. Sports betting-markederne har dog generelt fået et bedre øje for Norge, fordi stjerner som Haaland og Ødegaard tiltrækker en masse opmærksomhed. 

 

Hvor meget tjener Ståle Solbakken?

Ståle Solbakken var den bedst betalte medarbejder i hele Superligaen, da han blev fyret fra FCK i 2020. Det fortæller ikke så lidt om hans præstationer i FCK. Otte mesterskaber og flere deltagelser i det forjættede land, Champions League, betød, at Ståle Solbakken tjente mellem 8-10 mio. kroner om året ifølge flere kilder online. Det tjente de bedste superligaspillere ikke engang.

Den relativt høje løn måtte Ståle Solbakken dog efter sigende vinke farvel til, da han blev norsk landstræner, fordi det norske landshold på nuværende tidspunkt ikke har oplevet succes i mange år. Ståle Solbakken skulle tjene mellem 4-5 mio. kroner om året som norsk landstræner.

 

*Credits: artiklens billeder tilhører Associated Press

*Først publiceret: d. 24. april 2022*

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Bedste mål i de seneste VM-slutrunder

Sidste chance for at vinde VM

Danmarks tidligere VM-kampe

 

Vindere af den Gyldne VM-Bold

Skadet spillere - VM 2022