Preben Elkjær, en af de bedste angribere i Danmarks fodboldhistorie. En vaskeægte målræv, som fik kælenævnet Målkjær efter sine utallige scoringer både på klub- og landsholdsplan. Fra 1976 og frem til 1990 satte Preben Elkjær nye standarder for, hvad en angriber skulle kunne. Han høstede roser i Danmark og internationalt, og Preben Elkjær var en værdsat fodboldspiller, både inde på og udenfor banen.

Det er små 32 år siden, at Elkjær satte støvlerne på hylden. Derfor er det oplagt at få genopfrisket hans bedrifter i sin fodboldkarriere, og egentlig også hvad den tidligere fodboldstjerne laver i dag. Det belyser vi længere nede, så lad os fortsætte i Målkjær-sporet.

 

Preben Elkjær i dag og fodboldliv

Preben Elkjærs landsholdskarriere

Hvilke klubber har Elkjær spillet for?

Preben Elkjærs største triumfer

Hvad laver Preben Elkjær i dag?

 

Preben Elkjærs landsholdskarriere

Vi skal et stykke tid tilbage, for det var i 1975, at Preben Elkjær fik debut på U19-landsholdet. I sin første optræden i rødt og hvidt formåede Elkjær selvfølgelig at kvittere med en scoring. Præcis det samme skete i debuten for U21-landsholdet. Første kamp og første mål – Preben Elkjær var allerede et varmt navn på det tidspunkt.

Og hold nu fast – i 1977 fik Elkjær debut på det danske A-landshold i en alder af blot 20 år. Og minsandten om Elkjær ikke lavede et debut-hattrick, hvis man overhovedet kan kalde det dét. Elkjær scorede nemlig atter engang i sin debutkamp for Danmark. Han scorede faktisk to gange i sin debut mod Finland. Én ting var sikkert: Elkjær var fremtidens danske målmager.

betting tips på forskellige sportsgrene

Elkjær fortsatte og scorede også i sin anden landskamp i 1978. Det var dog først i 1979, at Preben Elkjær begyndte at få fast spilletid på landsholdet. Elkjær nåede at deltage ved to EM-slutrunder og én enkelt i VM-slutrunde. Ved EM i 1988 spillede Elkjær sin sidste landskamp, som også var hans landskamp nr. 69.

Elkjær er i skrivende stund den femte mest scorende landsholdsspiller. Han nåede at score 38 mål.

Preben Elkjær

 

Hvilke klubber har Elkjær spillet for?

Preben nåede knap nok at spille på Vanløse IF’s førstehold, inden selveste 1.FC Köln snuppede det danske stortalent. Udlandseventyret blev i starten sat på pause, fordi Elkjær havde svært ved at tilspille sig fast spilletid på et stjernespækket Köln-mandskab, som var et tysk tophold. Han derfor også kun at spille ni kampe og score et enkelt mål fra 1976 og frem til 1978.

Den manglende spilletid førte til et skifte til belgiske SC Lokeren, hvor Elkjær spillede 198 kampe og scorede 98 mål. Det internationale gennembrud var blevet en realitet. Det bed blandt andet Serie A-klubben, Hellas Verona, mærke i, og i 1984 blev Elkjær hentet til Serie A.

Elkjær blev hurtigt en tilskuer-darling i Verona – ikke kun fordi han scorede mål, men fordi han også var en fighter. Elkjær spillede 91 Serie A-kampe for Verona og scorede 32 ligamål på fire år. Ifølge transfermarkt.com blev det til i alt 130 kampe, samt 48 mål for Verona.

Find fodbold odds på alle fodboldbegivenheder

I 1988 trappede Preben Elkjær ned på topfodbolden. Det betød, som tidligere nævnt, et farvel til det danske landshold, men også til Hellas Verona. I stedet drog Elkjær tilbage til Danmark, hvor flere klubber stod klar med åbne armene, men hans tidligere landsholdskollega Allan Simonsen var umiddelbart stærkt medvirkende til, at Elkjær drog til Vejle, så han kunne nyde tilværelsen med Allan Simonsen.

Tilværelsen blev dog hurtigt forvandlet til et mareridt i Vejle, da Elkjær var meget plaget af skader. Efter sigende spillede han kun ni ud af 26 kampe i sin første sæson for Vejle. Han scorede dog fem mål i de ni kampe. Det blev til nogenlunde det samme antal kampe i sæsonen 90/91, hvor Elkjær fortsat var forfulgt af skader, men han var med til sikre Vejles overlevelse i Superligaen, som den kom til at hedde efter 90/91-sæsonen.

Preben Elkjær

 

Preben Elkjærs største triumfer

Preben Elkjærs første store triumf var i 76/77, da han blev tysk pokalmester sammen med 1.FC Köln. I finalen slog Köln Hertha Berlin, hvor danske Jørgen Kristensen spillede. Det var også kun Jørgen Kristensen, som fik spilletid i finalen. Preben Elkjær så hele kampen på bænken. Sæsonen efter var Köln igen i DFB-pokalfinalen, men uden Elkjær som ikke var i truppen. Köln tabte dog finalen.

1985 står nok soleklart for Elkjær. Det år blev Hellas Verona nemlig italienske mestre for første gang i klubbens historie med Preben Elkjær i front, der scorede otte mål i den sæson. Ingen havde forudset, at Hellas Verona skulle snuppe titlen foran Inter, Torino, Milan og Napoli. I 2022 er det stadig Hellas Veronas eneste mesterskab, og derfor blev Elkjær æresborger i Verona efter den største triumf i klubbens historie.

Preben Elkjær

 

Hvad laver Preben Elkjær i dag?

Efter Preben Elkjær stoppede sin aktive fodboldkarriere, blev han stadig indenfor fodbold, og det er han blevet ved med frem til i dag.

Fra 1994 til 1995 var Elkjær for en kort stund træner i Silkeborg IF. Senere blev Elkjær direktør for B93 fra 2002 til 2004. Igennem flere år har Preben Elkjær også varetaget rollen som fodboldkommentar på diverse fodboldkanaler. I skrivende stund er han ikke længere kommentator, men derimod fodboldekspert for blandt andet Nent Group, som har rettighederne til at vise Champions League.

Derudover var Elkjær også ansat hos DBU f or en stund, hvor han blev en del af en landsholdskomité, som skulle være med til at udvikle dansk landsholdsfodbold. Det var han fra 2019 til 2022, og sikke en udvikling det danske landshold har været igennem i den periode.

 

*Credits: artiklens billeder tilhører Associated Press

*Først publiceret: d. 3. april 2022*

 

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Emiliano Marcondes løn

Nicolai Boilesen løn

Robert Skov løn

Jess Thorup træner og løn

Brentford og Christian Eriksen 2022