Inden for sportsbetting findes der grundlæggende tre måder, man kan spille på. Man kan spille enkeltspil, som er et spil på et resultat på en enkelt kamp. Hvis kampen får det resultat, du placerede dit væddemål på, får du en gevinst baseret på oddsene ganget med din indsats. Du kan også spille kombispil, som betyder at du kan foretage væddemål på to begivenheder på en spilleseddel af gangen. Her vinder du, hvis alle dine spil går hjem, og du finder oddsene ved at gange oddsene for alle de enkelte spil og igen gange med din indsats. Endelig kan du spille med oddssystemer som ordinære eller liveodds, som kan spilles ved indsatser fra tre og op til otte spil på samme kupon. Men hvad går oddssystemer egentlig ud på?

 

Hvad er oddssystemer?

Oddsene på resultatet af en sportsbegivenhed er kort sagt den sandsynlighed, som bookmakerne regner med, der er, for at væddemålet har et givent udfald. Bookmakerne regner sig ved hjælp af algoritmer frem til en sandsynlighed, et odds, som er et tal, du skal gange din indsats med for at komme frem til den præmiesum, du får, hvis dit væddemål går hjem. Hvis du for eksempel spiller på, at FC Midtjylland vinder det danske mesterskab i 2020, og bookmakerne har sat oddset for dette til 2.0. Hvis du spiller 100 kroner på dette resultat, og de vinder, har du vundet 200 kroner. Dette er en meget simpel måde at oddse på, og medmindre du satser på meget usandsynlige resultater, er det ikke her, du vinder de største gevinster. Ved et simpelt bet som dettte, kunne et bet på EM 2021, hvor England er storfavorit til at vinde, være et godt bettingtip.

Highlights fra Fc Midtjyllands successfulde efterårssæson 2019

Kilde:YouTube

Mulighed for at øge underholdningsværdien

Med et oddssystem har du til gengæld mulighed for at gøre nogle lidt mere snedige indsatser og øge underholdningsværdien. Man kunne foranlediges til at tro, at systemspillet blot er en udvidet udgave af kombispillet, men i oddssystemer behøver man nemlig ikke at have alle spil rigtige. Oddssystemer inden for sportsbetting bruges til at gardere sig mod tab på et eller flere af ens indsatser på oddskuponen. Vælger man eventuelt et oddssystem, der hedder 3/4, kan man for eksempel spille på tre fodboldkampe med relativt lave og sikre fodbold odds og så vælge en kamp med højere odds, som man så kan tåle at tabe. Et oddssystemspil på 3/4 betyder nemlig, at du kun skal have tre ud af fire resultater rigtige for at vinde spillet. Et godt tip er for eksempel at spille på Liverpool FC, der er favoritter til at vinde Premier League, når de møder hold længere nede i turneringen og så vælge et opgør for eksempel i Champions League, hvor holdende spiller mere lige op.

Hvilke spil kan kombineres i et oddssystem?

Der findes mange forskellige spil, som kan kombineres i et oddssystem, du kan spille, men det er ikke alle, der er tilgængelige for alle sportsbegivenheder. Langt de fleste begivenheder, du kan spille på, kan dog frit kombineres, selvom det i den sidste ende er bookmakeren, som beslutter, om et spil kan kombineres med et andet. 

kenny dalglish liverpool
Kenny Dalglish er den seneste Liverpool-manger, som har vundet det engelske mesterskab (89/90)

*Credits: ovenstående billede tilhører Jon Super/Associated Press

 

Et udvalg af populære oddssystemer 

Der findes mange forskellige former for oddssystemer og oddssystemspil, og vi giver dig her nogle oddstips til de mest populære nedenfor.

Oddssystemer

Multispil

Multispil eller akkumulatorspil er et bet, som består af to eller flere kombinationer af væddemål. Alle odds bliver ganget med hinanden, og alle væddemålene skal gå hjem, for at du vinder. Det giver mulighed for et højt odds, men det kan også føre en høj risiko med sig.

Dobbeltbet

Et dobbeltbet er en kombination af to væddemål, hvor begge væddemål skal gå hjem. Oddsene vindes ved at gange væddemålene med hinanden. 

Triplebet

Triplebet-væddemålet kombinerer tre væddemål og fungerer i øvrigt som multispillet og doublebettet. 

Fold-væddemål

Begrebet fold i oddssystemer beskriver, hvor mange multispil, der er i væddemålet. Det kan være tre-fire-femfolds osv. 

bonus

Mere komplicerede oddssystemspil

Det er også muligt at blande de forskellige systemspil, men det betyder også, at de bliver til mere komplicerede oddssystemspil og tager form som deciderede strategier. Det er muligvis ikke noget, man bør starte med at kaste sig ud i, når man er nybegynder indenfor systemspil, men vi introducerer alligevel kort fire af de mest almindeligt brugte hos online bookmakere. 

Martingale-systemet

Martingale-systemet er et af de mest kendte oddssystemspil og går ud på, at du altid spiller på væddemål, der giver odds 2.00. Hvis du taber, fordobler du din indsats, indtil du vinder, og herefter vender du tilbage til det oprindelige beløb.

Kelly Criterion-systemet

Kelly Critererion-systemspil er baseret på en matematisk formel, som går ud på at beregne, hvor meget af det beløb, du har at spille for, du bør satse på et væddemål:
Din samlede saldo i procent = (din vurdering af sandsynligheden for at vinde (decimal) X odds) – 1 / (odds -1). 
Beregningen viser, hvor mange procent af din saldo du bør bruge på et væddemål, og hvis formlen har et negativt udfald, bør du nok ikke spille på dette væddemål. 

Henze-systemet

Henze-systemets slogan lyder ”Tjen 1 million på 100 bets”, og det går ud på, at du skal vinde 100 væddemål i træk. Man starter for eksempel med at satse 100 kroner, og alle de odds, man spiller på, skal være 1.10. Hvis man rammer rigtigt 100 gange i træk, vinder man ifølge teorien over 1 million kroner. 

Øvrige oddssystemspil

Nedenfor finder du en række øvrige oddssystemspil, som også er populære blandt spillere. 

Halvleg/fuldtidsbets

Her foretager du to væddemål på én kamp, halvlegsresultat og fuldtidsresultat.

Over/under betting

Et meget simpelt væddemål, hvor du skal gætte på, om der bliver scoret mere eller mindre end et givent antal point eller mål i en kamp. 

Head to head bets

Dette system går ud på at gætte udfaldet af en kamp imellem enkelte spillere eller hold. Dette oddssystemspil bruges ofte ved sport, der spilles single, hvilket inkluderer sportsgrene som golf eller tennis.

Nyheder om danske golfere i Dubai Dessert Classic i januar 2020

Kilde: YouTube

Handicapbets

Et handicapbets bruges, når det ene hold betragtes som klar favorit til at vinde en kamp. I et handicapbet forsøger man at øge odds og spænding ved at give det ene hold et handicap, som for eksempel kan være, at de på kuponen er bagud med et mål fra start. 

Målscorer og vinder/resultat (Scorecast/Wincast)

Wincast-systemspil foregår på den måde, at man forsøger at forudsige både målscoren og vinderen af en kamp, mens scorecast går ud på at ramme målscorer samt det korrekte resultat. Det er et systemspil, som kræver, at man sætter sig godt ind i de hold, som mødes, så man kan forsøge at forudsige sandsynligheden for det endelige resultat. 

 

Hvilke sportsgrene er populære blandt oddssystemer?

Oddssystemer kan spilles på en lang række sportsgrene, men særligt holdsport som fodbold, ishockey, basketball, håndbold og baseball egner sig godt til oddssystemer, fordi der er så mange kombinationsmuligheder. Her man kan for eksempel kombinere vinder af kampen, første målscorer, vinder af en periode/halvleg samt mange andre faktorer. 

ishocjey
Sveriges Martin Johansson sender pucken i mål mod Finland i 2015

*Credits: ovenstående billede tilhører Anders Wiklund/Associated Press

Hvad er det bedste oddssystem?

Man kan ikke lave en opskrift på det bedste oddssystem, for som det fremgår af denne artikel, afhænger valg af oddssystem også af en række andre omstændigheder som kamptype, det beløb man har at spille for, og ikke mindst hvor meget spænding man ønsker at få ud af systemspillet. Desuden er det en god idé at begynde med de mere simple systemer, hvis man ikke har så meget erfaring med at spille systemspil. 

 

Findes der sikre oddssystemer?

Der findes faktisk sikre oddssystemer, de såkaldte surebets, som er væddemål, du ikke kan tabe. Disse bets er opbygget på en måde, som har høje nok odds til at dække hinanden. Det kan for eksempel være spil på to modstandere, som har næsten de samme odds for at vinde kampen (f.eks. 2.0 og 2.05). Af samme grund er gevinsterne på surebets også ofte virkelig ubetydelige. 

 

Konklusion på oddssystemer

Oddssystemer giver mulighed for at placere væddemål, som er mere omfangsrige og potentielt mere spændende end de traditionelle bets. Man kan for eksempel spille på 3/4 oddssystemer, hvor man skal have tre ud af fire rigtige resultater for at vinde det samlede spil. Det betyder, at man kan vælge at spille tre relativt sikre odds og så satse på et mere usandsynligt resultat med tilsvarende højere odds. 

Der findes adskillige kombinationer af oddssystemer på markedet. Lige fra de simple dobbeltbet og multispil til de mere komplicerede strategiske oddssystemspil som Martingale- og Hentze-systemspillene. Man kan generelt ikke konkludere, at nogle systemspil er mere gevinstsikre eller bedre end andre. Det kommer meget an på, hvor villig man er til at tage chancer, samt hvor meget man har og ønsker at satse. 

Med denne guide har du forhåbentlig fået et indblik i, hvilke oddssystemer der findes, og hvordan du kan bruge dem. Men uanset hvilket odds- og systemspil du vælger, gælder der stadig de basale bettingråd om at spille med hovedet og ikke med hjertet samt at undersøge forhold omkring de kampe, du har valgt at spille på. 

 

*Credits: artiklens billede tilhører Stephan Savoia/Associated Press

Læs også
Viktor Axelsen løn og formue

Viktor Axelsen løn og formue

De 10 mest populære NBA-spillere på Instagram

De 10 mest populære NBA-spillere på Instagram

NFL: Super Bowl 2021 - optakt

NFL: Super Bowl 2021 - optakt

Solskjærs, Nadals og andre sportsstjerners kælenavne – del 2

Solskjærs, Nadals og andre sportsstjerners kælenavne – del 2

Bendtner, Kessler og andre danske ikoniske kælenavne – del 2

Bendtner, Kessler og andre danske ikoniske kælenavne – del 2