I denne artikel dykker vi ned i et af dansk håndbolds mest lovende talenter, Mathis Gidsel. Vi kommer omkring en masse, lige fra hvad han spiser til morgenmad, til hvad han læser, inden han går i seng. De fleste håndboldfans ville nok være imponerede, hvis vi kunne fortælle dette. Vi overdriver selvfølgelig, men vi stiller stadig skarpt ind på Mathias Gidsel og hans rejse.

Da vi tilbage i februar 2020 skrev en artikel om de største danske håndboldtalenter under 25 år, havde vi faktisk Gidsels holdkammerat fra GOG Emil Jakobsen med på listen, men ingen Gidsel. Et år senere i 2021, må vi sige at være blevet en del klogere. Gidsel har nok set listen og tænkt, fandme nej, jeg skal også med på den liste, for netop omkring starten af 2020 begyndte han for alvor at udfolde sig.

 

Hvem er Mathias Gidsel?

Gennembrud i GOG og i Herre Håndbold Ligaen

Mathias Gidsels kompetencer

Gidsels landsholdskarriere er for alvor skudt i gang

Mathias Gidsels fremtid

 

Gennembrud i GOG og i Herre Håndbold Ligaen

I 2017/2018-sæsonen blev den daværende 18-årige Gidsel rykket op i GOG’s førsteholdstrup. Han skulle prøve at snuse til toppen af dansk håndbold for at se, om han kunne klare mosten. Gidsel skulle først og fremmest vise sig frem til træningerne, da det i begyndelsen var det eneste sted, han kunne vise sig frem. Han skulle bevise, at han var værd at satse på, når Kirkeløkke blev skibet afsted til det store udland.

Gidsel stod bagerst i køen, hvad angår spilletid, men det var forståeligt nok. Han stod primært i skyggen af Kirkeløkke, som var en af GOG’s helt store stjerner i 17/18. Alligevel formåede Gidsel at vinde trænernes tillid, da han fik fire kampe i den sæson.

Gidsels muligheder for et gennembrud åbnede sig gevaldigt, da det blev offentliggjort i midten af 2018, at Kirkeløkke i sommeren 2019 skulle skifte til Rhein-Neckar Löwen. GOG begyndte derefter langsomt at indstille sig på, at holdet skulle kunne fungere uden Kirkeløkke. Gidsel blev derfor allerede i 18/19 kørt i stilling til at skulle være afløser på højreback. I 18/19 blev det dermed til 22 kampe og 19 mål. Gidsel lignede en spiller, der var klar til opgaven.

Det fik GOG også hurtigt bekræftet i 19/20, da de kvitterede med 51 mål i 24 kampe i Herre Håndbold Ligaen. En klar forbedring i forhold til sæsonen forinden. De danske håndbold odds har oftest en god fidus til Gidsel. 

 

Mathias Gidsels kompetencer

Alle håndboldentusiaster – og generelt alle sportselskere – har år efter år set de største danske håndboldtalenter være stærkt skydende ud fra 3-meteren. Håndboldspillet bliver generelt meget ensformigt, når alle håndboldspillere har de samme kompetencer.

Derfor gav det endnu mere genlyd i dansk håndbold, da en relativt lille spiller som Mathias Gidsel, sammenlignet med de generelt større backspillere, kunne føje noget ekstra til angrebsspillet med sin fart og gennembrudskraft.

Selvom mange begyndte at kende til Gidsels styrker og svagheder, kunne han qua sin fart overfor de generelt tunge håndboldspillere let slippe forbi. Gidsel er et friskt pust til en håndboldverden, hvor størrelse og kraft fylder utrolig meget – måske endda for meget.

Gidsels landsholdskarriere er for alvor skudt i gang

Den danske landstræner Nikolaj Jacobsen så hurtigt, at Mathias Gidsels evner kunne blive en gevinst for det danske herrelandshold, som ofte har manglet fart i angrebsspillet. Mathias Gidsel lignede det es i ærmet eller den nye dimension, som Jacobsen havde ledt efter.

Nikolaj Jacobsen blev overbevist om Gidsels evner under optaktsturneringen Golden League, inden VM 2021 skulle skydes i gang. Gidsel greb chancen og blev efterfølgende udtaget som den yngste til VM i herrehåndbold 2021.

Gidsels VM-præstation taler for sig selv: han formåede at score hele 10 mål i sin VM-debut for Danmark; han blev Danmarks anden mest scorende med 39 mål; han blev i to kampe kåret til kampens spiller; og han blev kåret til den bedste højreback i turneringen. Disse præstationer blev dog overtrumfet af en titel, som verdensmester i sin allerførste slutrunde for Danmark. En VM-titel, som Gidsel med sine unikke kompetencer og den helt rette indstilling havde en stor andel i.

Efter sådan en præstation vil alle danskere forvente det samme af Gidsel i hver slutrunde, men han er stadig ung og har ikke oplevet den store modgang endnu, så bær over med ham, hvis han skulle have et par dårlige kampe i fremtiden, for de skal nok komme - det er et sikkert bet.

Alle fans skal huske på, at præstationer kun er midlertidige. 

 

Mathias Gidsels fremtid

Hvis Gidsel fortsætter de gode takter, bliver han endnu et stortalent til samlingen, som GOG har skudt afsted til det store udland. I de kommende sæsoner i Herre Håndbold Ligaen skal han udvikle sine spidskompetencer yderligere og stabilisere sine præstationer, også når det går dårligt.

Forhåbentligt begynder han ikke at rive alt for mange jern for at blive tungere og stærkere, for så mister han hurtig sin spidskompetence. Vi glæder os til at stifte mere bekendtskab med hans håndboldevner i fremtiden.

 

*Credits: artiklens billede tilhører Associated Press/ Mohamed Abd El Ghany

Først publiceret: d. 13. marts 2021

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også
Anja Andersen håndbold | Anja Andersen bedrifter

Anja Andersen håndbold 

Henrik Møllgaard håndboldspiller | Møllgaards håndboldkarriere

Henrik Møllgaard håndboldspiller

Emil Jakobsen håndboldspiller | Jakobsens håndboldkarriere

Emil Jakobsen håndboldspiller

Magnus Landin Jacobsen løn | Landins håndboldkarriere

Magnus Landin Jacobsen løn 

Lasse Svan løn og karriere

Lasse Svan løn og karriere