Is er normalt ikke et element, som vi danskere føler os særlig tilpas på, måske fordi størstedelen af danskerne foretrækker sol og varme. Ikke desto mindre er nogle danskere gjort af et eller andet stof – Eller-familien nyder nemlig, når vandet er frossent. Olaf Eller, som er Lars Ellers far, har kæmpet for dansk ishockey og ikke indoktrineret sin søn Lars Eller til at vælge ishockey fremfor hvilken som helst anden sportsgren. Eller-familien har generelt haft en kæmpe betydning for dansk ishockey, da de har sat deres danske spor i isen. Det vender vi tilbage til om et øjeblik.

 

Lars Ellers ishockeykarriere

Lars Eller på landsholdet

Hvilke ishockeyklubber har Eller spillet for?

Lars Ellers statistikker i NHL

Hvad har Lars Eller vundet?

Hvor meget får Lars Eller i løn?

 

Lars Eller på landsholdet

Det var helt sikkert blevet til endnu flere landskampe for Lars Eller, hvis ikke han spillede i NHL og måtte forpligte sig overfor sin klub og ikke mindst også tænke på sin fysiske tilstand. At spille i verdens bedste ishockeyliga kræver nemlig fravalg, også når det drejer sig om det danske landshold. Ifølge ishockey.dk har Lars Eller på nuværende tidspunkt i 2022 spillet 49 landskampe.  

Den 32-årige ishockeyspiller har nogle år i sig endnu, men det virker usandsynligt, at Lars Eller kommer til at overgå sin far Olaf Ellers rekord. Olaf nåede at repræsentere Danmark 104 gange. Lars Eller skulle i 2022 have deltaget ved OL for første gang sammen med Danmark, men NHL satte en stopper for det på grund af det tætte program og pandemien, hvilket naturligvis var meget uheldigt for Lars Eller og de andre NHL-danskere.

lars eller

 

Hvilke ishockeyklubber har Eller spillet for?

Rødovre er måske et af de steder i Danmark, hvor nabolaget er mest besat af ishockey. Det er Eller-familien et godt eksempel på. Lars Eller startede sin ishockey-karriere i Rødovre Mighty Bulls. Seks gange er Rødovre blevet dansk mester. Deres seneste mesterskab var i 1999.

I sine spæde teenageår spillede Lars Eller i Rødovre, hvorefter han i en alder af 16 år skiftede til svenske ishockeyklub Frölunda. Netop Sverige er én af de bedste ishockeynationer i verden, og derfor var det et skridt op ad rangstigen for Eller, da han skiftede til den svenske klub. Eller spillede i Sverige i fem sæsoner, hvor han de sidste to sæsoner – 07/08 og 08/09 – prøvede kræfter i den bedste svenske række. I sin sidste sæson tabte Frölunda og Eller desværre semifinalen i playoffs.

Lars Eller var blevet en profil i det svenske, og i 2009 drog han til USA for at tilspille sig en kontrakt i verdens bedste ishockeyliga, NHL. Sygdom gjorde dog, at Lars Eller ikke blev aktuel i NHL i første omgang, og derfor måtte han prøve kræfter med Peoria Rivermen, som spiller i den næstbedste ishockeyliga i USA, AHL. Lars Eller imponerede ved at lave 57 point i sin tid i AHL og Rivermen. Af den grund blev Eller kaldt tilbage til St. Louis Blues, og i november 2009 fik endnu en dansker debut i NHL.

Der kom dog for alvor fut i NHL-karrieren, da Lars Eller blev tradet til et andet NHL-hold, Montreal Canadiens, som han spillede for fra 2010 og frem til 2016. I 2016 rykkede Lars østpå i det amerikanske, hvor Washington Capitals stod klar med åbne arme. I 2018 forlængede Eller sin kontrakt med Capitals frem til 2023. Nr. 20 kører derudaf og er blevet en sand publikumsfavorit i den amerikanske hovedstad.

lars eller nhl

 

Lars Ellers statistikker i NHL

På nuværende tidspunkt i 2022 er Lars Eller i gang med sin 13. sæson i NHL. Lars Eller er oppe på 870 NHL-kampe, og det antal bliver kun højere med tiden. En dag runder Lars Eller nok 1000 NHL-kampe.

Ud af de 870 kampe har Eller indtil videre bidraget med 153 mål og 195 asissts. Den danske center har i alt lavet 348 point. Mål- og pointmæssigt var Lars Eller flyvende i sæsonen 17/18, hvor han scorede 18 mål og sørgede for i alt 38 point, og det var især ét mål, der blev afgørende, hvilket vi vender tilbage til senere.

I den indeværende sæson i 21/22 har Lars Eller scoret 13 mål og leveret 18 assists. Kan han mon overgå sin rekord på 39 point på én sæson? Det er i hvert fald realistisk, for Washington Capitals er klar til playoffs, og i skrivende stund er Eller på 31 point. Det ser dog svært ud for Capitals som skal møde vinderen af Øst-konferencen.

 

Hvad har Lars Eller vundet?

Lars Eller kan desværre ikke prale af at have vundet noget dansk eller svensk mesterskab. Men man skal aldrig sige aldrig, for Eller har endnu ikke lagt staven på hylden. Sandsynligheden for at vinde et mesterskab er dog heller ikke blevet just større, efter Eller er skiftet til NHL.

I sæsonen 17/18 fik Lars Eller sin hidtil største mulighed, da han som den første NHL-dansker stod i finaleserien med Washington Capitals mod Vegas Golden Knights. I den femte kamp havde Lars Eller og Washington Capitals matchbold med stillingen 3-1. I den femte kamp førte Knights 3-2 frem til tredje periode. Washington udlignede midt i tredje periode, og i 13. minut scorede Lars Eller det sidste og afgørende mål til 3-4, så Washington kunne sikre sig Stanley Cup-trofæet. Det var en kæmpe triumf for Lars Eller, som blev den første dansker til at vinde det eftertragtede trofæ og derfor skrev dansk sportshistorie denne dag.

lars eller stanley cup

 

Hvor meget får Lars Eller i løn?

I Danmark kan man ikke leve af at spille ishockey, men i verdens bedste ishockeyliga bliver man mange millionær. Da Lars Eller forlængede sin kontrakt med Washington Capitals, sagde han også ja til en årsløn på ca. 21 mio. kroner om året. Det vil samlet løbe op i ca. 105 mio. kroner på fem år.

 

*Credits: artiklens billeder tilhører Associated Press

*Først publiceret: d. 30. april 2022*

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Hestevæddeløb i Danmark

Joachim Blichfeld løn og ishockeyliv

Hvem bliver verdensmester i cykling 2022 - Betting tips

VM i landevejscykling 2022

Den danske cykelrytter, Mikkel Bjerg