Kim Vilfort er for nogle generationer folkeeje, ikke kun på grund af sine præstationer på en fodboldbane, men også udenfor banen. Kim Vilfort var en kontant spiller, men uden for banen var han en åben og omsorgsfuld person. Det var i hvert fald det billede, alle danskere fik, da Kim Vilfort under EM-slutrunden i 1992 samtidig måtte tage sig af sin syge datter, som desværre ikke overlevede. I forvejen var Kim Vilfort en respekteret mand, men hans plads i danskernes hjerter blev større, da han valgte at deltage ved EM-slutrunden, selvom han på daværende tidspunkt tog sig af sin meget syge datter, som døde kort tid efter den store triumf. Kæmpe respekt herfra.

 

Kim Vilforts fodboldkarriere

Kim Vilfort og det danske herrelandshold

Kim Vilfort på klubplan

Kim Vilforts største triumfer

Hvad laver Kim Vilfort i dag?

 

Kim Vilfort og det danske herrelandshold

Allerede som teenager blev Kim Vilfort anset for at være en kommende dansk fodboldstjerne. Som 17-årig var han allerede en del af U17-landsholdet. Han fik i alt seks kampe, hvorefter han både var på U19- og U21-landsholdet. I alt blev det til 21 kampe på de forskellige ungdomslandshold.

Samme år som Kim Vilfort spillede sin sidste kamp for U21-landsholdet, fik han debut på det danske A-landshold, og så endda som starter. Kim Vilfort var on and off på landsholdet frem til 1988. Derefter begyndte han at blive en central brik på det danske herrelandshold.

Kim Vilfort spillede samlet 77 landskampe og scorede 14 mål. ved EM i 1996 valgte Vilfort at stoppe sin landsholdskarriere i en alder af knap 34 år. Kim Vilfort nåede at deltage ved to EM-slutrunder i sin landsholdstid – det blev ikke til nogen VM-slutrunder.

danmark

 

Kim Vilfort på klubplan

Der er efterhånden mange Brøndby-legender, men der er kun én, der bliver kaldt Mr. Brøndby, og det er Kim Vilfort. Brøndby Stadion er også blevet opkaldt efter Kim Vilfort, der går under navnet Vilfort Park. Denne erkendelse vidner om, hvor stor en betydning Kim Vilfort har haft for Brøndby og klubbens succes, især op igennem 90’erne.

Det professionelle fodboldliv begyndte dog ikke i Brøndby – måske til nogens store overraskelse. I 1981 og frem til 1985 spillede Kim Vilfort for BK Frem, som i 1983 rykkede op i landets bedste fodboldrække med Kim Vilfort på den centrale midtbane. I 1985 rykkede BK Frem desværre ud af den bedste danske fodboldrække, men Kim Vilfort havde gjort sig nok bemærket til, at franske Lille hentede ham til klubben i en alder af 23 år. Vi tror ikke, vi træder Vilfort over tæerne ved at skrive, at skiftet til Lille måske ikke var Vilforts bedste beslutning.

Vilfort lærte hurtigt af sine fejl, for kun efter et år i Lille valgte han at skifte tilbage til dansk fodbold. Vilfort skiftede til den største danske fodboldklub i 1986, nemlig Brøndby. Brøndby og Vilfort måtte dog nøjes med en andenplads i den sæson, da AGF snuppede det danske mesterskab.

Vilfort blev hurtigt en stor succes i Brøndby, hvor han var generalen på midtbanen og førstemand på holdkortet hver gang. Ifølge brondbystat.com er Kim Vilfort noteret for 470 kampe på Vestegnen. Dermed er Kim Vilfort i skrivende stund den Brøndby-spiller med tredjeflest kampe for klubben. Samtidig var Kim Vilfort også relativt målfarlig. Han scorede 119 mål i sin Brøndby-tid.

I 1998 stoppede Kim Vilfort sin flotte aktive fodboldkarriere i en alder 36 år. En Brøndby-legende takkede af.

 

Kim Vilforts største triumfer

Hvor skal vi nærmest begynde? Kim Vilfort er en af de mest vindende Brøndbyspillere i historien. Han startede med at vinde fire danske mesterskaber i streg med Brøndby fra 86/87 til og med sæsonen 90/91. I sæsonen 95/96 begyndte en ny stime, da Brøndby blev danske mestre i 96/97 og 97/98.

Dertil kan tilføjes tre danske pokaltitler, og sidst men ikke mindst vandt Kim Vilfort sammen med det danske herrelandshold den klart største triumf i dansk sportshistorie, nemlig EM i 1992. Året forinden blev Kim Vilfort kåret som årets danske fodboldspiller, som også kan tælles som en triumf af individuel karakter.

em 92

 

Hvad laver Kim Vilfort i dag?

Kim Vilforts legendestatus i Brøndby er kun blevet større med tiden, for efter han stoppede sin aktive fodboldkarriere, valgte han at blive i Brøndby, men i en anden rolle. Kim Vilfort tiltrådte nemlig stillingen som akademichef, og siden 1998 og frem til nuværende tidspunkt i 2022 har Vilfort været involveret i udviklingen af talentarbejdet i Brøndby. Mon ikke Kim Vilfort er at finde i Brøndby mange år frem, da han trods alt er Mr. Brøndby? Men omvendt har alting også en ende.

 

*Credits: artiklens billeder tilhører Associated Press

*Først publiceret: d. 24. april 2022*

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Hvad vil vi huske VM 2022 for?

Statistikker VM 2022 – afrunding

Nye VM-rekordholdere 2022

Optakt - VM-finalen 2022

Danskere på All Star-hold til slutrunder