Han har revolutioneret dansk fodbold på mange måder, og han er ikke bange for at kaste upoleret råt talent for løverne. Hans visioner som træner er præget af en meget moderne tilgang, som mange fodboldklubber i dag efterspørger.

På sigt kan Kasper Hjulmand måske ende på én af de større fodboldadresser i Europa. Han er tit blevet rost for faglighed inden for fodbold, og han er Danmarks svar på Pep Guardiola.

Med denne korte intro vil vi nu komme nærmere ind på Kasper Hjulmand.

 

Kasper Hjulmand og hans bedrifter

 

Hvad har Kasper Hjulmand opnået som spiller?

Kasper Hjulmand er en af de få eksisterende trænere, som ikke nåede at blive professionel fodboldspiller. Han havde bestemt potentialet til at drive det længere, end han gjorde, men flere karrieretruende skader gjorde, at Kasper Hjulmand måtte stoppe, før det for alvor begyndte.

Fra 1994 til 1996 måtte Kasper Hjulmand allerede tage sig en pause på 1-2 år fra fodbolden på grund af en slem knæskade. Dengang var Hjulmand kun 22 år gammel, da han allerede måtte sætte støvlerne på hylden på ubestemt tid. I 1994 spillede Kasper Hjulmand 2. division for Herlev IF. Turen gik efterfølgende til B.93 i 1996, hvor han nåede at spille 1. division indtil 1998, hvor verden ramlede sammen for Hjulmand, som endegyldigt måtte vinke farvel til spillet på banen på grund af endnu en slem skade.

Den store skuffelse over ikke at kunne spille på grønsværen må langt hen ad vejen have været en kæmpe motivationsfaktor for Kasper Hjulmand for at blive en eminent træner i stedet for. Hjulmand vidste, at han skulle overgå alle andre trænere på faglighed, hvis han skulle have en chance for at overgå de trænere, der havde/har erfaring som professionelle fodboldspillere. Det, må man sige, er lykkedes for den danske succestræner.

Hvad har Kasper Hjulmand opnået som træner?

Kasper Hjulmand startede sin trænerkarriere hos Danmarks måske største talentfabrik, nemlig Lyngby Boldklub. I begyndelsen skulle han udvikle de unge stjernefrø, så de kunne tage det sidste skridt for at blive professionelle. I 2001 fik Hjulmand sin A-licens som træner.

I starten af 2006 tog Hjulmands trænerkarriere for alvor fart, da han sikrede sig posten som cheftræner for førsteholdet i Lyngby, som på det tidspunkt spillede i 1. division.

Lyngby gjorde en genialitet ved at ansætte Hjulmand som cheftræner, idet han allerede rykkede op i Superligaen i 2007 i sin første sæson, hvor han stod i spidsen for Lyngbys førstehold. En kæmpe bedrift for et hold, som ikke havde et særligt stort budget.

I midten af 2008 tog den nykårede superligatræner sin P-licens, så han for alvor var berettiget til at træne et Superligahold. Hjulmand gjorde sig bemærket med sin spillestil og sine trænerevner allerede i løbet af det første halve år i Superligaen. De evner faldt Nordsjælland pladask for, som fik føjet Hjulmand til førsteholdet som assistent, hvor Kasper Hjulmands nuværende assistent for det danske landshold, Morten Wieghorst, var cheftræner. Hjulmand var assistent frem til 2011, og den i periode, fra 2008 til 2011, var Nordsjælland et stabilt midterhold i Superligaen.

Find alle aktuelle superliga odds

Ingen havde derfor de store forventninger til Nordsjælland, selvom Hjulmand havde overtaget tjansen som cheftræner. Men i sin første sæson for Nordsjælland tog Hjulmand overraskende det danske mesterskab for næsen af FC København, som forinden havde vundet tre mesterskaber i streg. Nordsjællands mesterskab kom på et meget heldigt tidspunkt, for de danske mestre i den sæson var nemlig sikret en plads i Champions League-gruppespillet.  

Nordsjælland og Hjulmand fik dog som forventet nogle slemme øretæver i CL i 12/13. Det var dyre lærepenge, men stadigvæk en oplevelse, som Nordsjælland nød til fulde. Kasper Hjulmand nåede at være cheftræner i 120 kampe i sin første tid i Nordsjælland.

Nedturen i Mainz

Kasper Hjulmand var fra 2011 til 2014 den bedste træner i Superligaen. Han kom dog ned på jorden, da han løb ind i et gevaldigt stormvejr i Mainz, da han var træner i for denne klub i Bundesligaen. Intet fungerede for den danske succestræner.

Hjulmand nåede knap nok at flytte til Tyskland, inden han måtte forlade trænersædet lidt over et halvt år efter sin ansættelse i midten af 2014. I starten af 2015 blev Hjulmand klubløs. Han nåede derfor kunne sølle 24 kampe som cheftræner for Mainz.

Tilbagevenden til hjerteklubben Nordsjælland

Hjulmand gik lidt over et halvt år uden nogen klub, men i 2016 tog Nordsjælland med åbne arme imod deres savnede mestertræner fra 11/12-sæsonen.

Hjulmand var træner i Nordsjælland fra 2016 frem til 2019, og i den periode blev det til en 5., 3. og 6. plads, indtil Kasper Hjulmand trak trænerstikket for en stund. I den tid nåede Hjulmand at stå i spidsen for Nordsjælland i 124 kampe.

Hjulmand stoppede umiddelbart fordi, drømmejobbet stod for døren, nemlig positionen som dansk landstræner. I 2019 blev Hjulmand så præsenteret som dansk landstræner gældende fra sommeren 2020.

Hjulmand er på nuværende tidspunkt i 2021 i gang med at slå sig fast som en succesfuld landstræner. Han har frem til 2024 til at sætte sit præg på Danmarks herrelandshold i fodbold. Vi ønsker ham held og lykke med stillingen som dansk landstræner, hvilket for alvor først bliver testet af ved EM 2020 i 2021.

Bet på danske herrelandshold

 

*Credits: artiklens billede tilhører Associated Press/ Ronald Zak

Først publiceret: d. 18. juni 2021

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Daniel Iversen løn og fodboldliv

Rasmus Nissen løn 

Xavi triumfer, løn og fodboldkarriere

Ståle Solbakken løn

David Nielsen trænerlivet