Har alle fodboldnationer et kælenavn? Vi kan i hvert fald konstatere, at de fleste af nationerne til VM 2022 har et. Nogle kælenavne er mere kreative end andre, men der er også gengangere blandt nationerne. Kælenavne udvikler sig over tid, og nogle er også ældre end andre. Nogle nationer råder også over flere kælenavne, men kender du kælenavnene på de største fodboldnationer til VM 2022?

 

Kælenavne – VM 2022

Danmark - Danish Dynamite

Frankrig - Les Bleus

England - the Three Lions

Argentina - la Albiceleste

Brasilien – Seleção

Tyskland – Die Nationalmannschaft

Portugal - Selecção das Quinas

Spainen - La Furia Roja

Belgium - les Diables Rouges

Kroatien - Vatreni

 

Danmark - Danish Dynamite

Alle danskere kender til det danske landsholds mest brugte kælenævn, nemlig ”Danish Dynamite”. Det velkendte kælenavn opstod i 80’erne, da Danmark gjorde sig positivt bemærket med deres utrolige, offensive tilgang til fodboldspillet under VM i Mexico i 1986.

Imens Danmark imponerede på fodboldbanen, begyndte de danske fans at synge ”We are red, we are white, we are Danish Dynamite”. Verset kom fra en af de mest kendte slagsange i Danmark, som blev produceret i 1984 af Gunnar Nu Hansen med titlen ”Rap Nu”.

Omkvædet er sidenhen blevet kælenavnet for de danske landshold.

danmark

 

Frankrig - Les Bleus

Det franske landshold har fået et mindre kreativt kælenavn, men ikke desto mindre passer kælenavnet til nationens farver, nemlig blandt andet blå. Derfor går Frankrig under kælenavnet Le Bleus, som oversat til dansk betyder ”de blå”. Man vil ofte høre de franske fans synge ”Allez Les Bleus”.

 

England - the Three Lions

England går under kælenavnet ”The Three Lions”, som er opstået efter det engelsk fodboldforbund, der har et logo med tre løver. Dette logo optræder også på de engelske landsholdstrøjer. Siden 1872 har de tre løver befundet sig på den engelske landsholdstrøje.

England

 

Argentina - la Albiceleste

Det argentinske landshold går under navnet La Selección, som betyder landsholdet på dansk. Argentina har dog også et andet kælenavn, nemlig La Albiceleste, som betyder de hvide og skyblå, hvilket er farverne på de argentinske landsholdstrøjer og landets nationalflag.

 

Brasilien – Seleção

Brasilien har også valgt et genkendeligt udtryk, som er blevet landsholdets kælenavn. Brasiliens kælenavn er ”Seleção”, som betyder ”de udvalgte spillere”.

 

Tyskland – Die Nationalmannschaft

Det tyske landshold råder over flere kælenavne. De bliver blandt andet kaldt ”Die Nationalmannschaft”, som på dansk betyder landsholdet. Nogle bruger også bare ”Die Mannschaft”. De tyske landsholdsspillere bliver også kaldt Nationalelf, som betyder den nationale ellever.

Portugal - Selecção das Quinas

Portugals kælenavn stammer fra logoet på spillernes landstrøjer, ligesom hos England. Oversat til dansk betyder ”Selecção das Quinas” ”Skjoldenes udvalgte”. Der er fem skjold på Portugals logo, og det er disse skjold,  der refereres til i nationens kælenavn.

Portugal bliver også kaldt “Os Navegadores”, som betyder ”Navigatørerne”, fordi de hele tiden søgte efter nyt land for mange 100 år siden.

 

Spainen - La Furia Roja

Spaniens landshold har to kælenavne, som ligger meget op ad hinanden. De bliver blandt andet kaldt La Roja, hvillet betyder De Røde. Derudover går de også under kælenavnet La Furia Roja – De vilde røde (eller måske Det røde raseri).

 

Belgium - les Diables Rouges

Les Diables Rouges er fransk og betyder ”De røde Djævle”. Dette kælenavn går det belgiske landshold under. Kælenavnet fik nationen af den tidligere belgiske landstræner, Pierre Walckiers, fordi de belgiske farver let kan associeres med djævlen.

 

Kroatien – Vatreni

Kroatien går under kælenavnet Vatreni, der på dansk betyder ”de Fyrige”. Kroatien bliver også kaldt ”Kockasti”, som betyder ”De Ternede”, hvilket er i overensstemmelse med mønstret på deres nationalflag.

kroatien

 

*Credits: artiklens billede tilhører Associated Press

Først publiceret: d. 31. Oktober 2022

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Hvad vil vi huske VM 2022 for?

Statistikker VM 2022 – afrunding

Nye VM-rekordholdere 2022

Optakt - VM-finalen 2022

Danskere på All Star-hold til slutrunder