Hvis du ikke kender Jon Dahl Tomasson, så er det vist på tide, at du får et lille resume af hans fodboldkarriere. For eksempel, hvor mange fodboldklubber har Tomasson spillet for, hvilket klubber har han lavet fleste mål og hvad tjente en rigtig boksspiller som Jon Dahl Tomasson?

Jon Dahl Tomasson har flere imponerende ting på sit CV, som de færreste danske fodboldspillere kan prale med og i fremtiden får lov til at prale med.

 

Jon Dahl Tomasson og hans fodboldliv

Jon Dahl, målkongen på landsholdet

Jon Dahl Tomasson på klubplan

Jon Dahls største triumfer

Hvor meget tjente en spiller som Jon Dahl?

 

Jon Dahl, målkongen på landsholdet

Jon Dahl Tomasson har været inde omkring samtlige danske landshold, der er. I 1992 fik Jon Dahl debut for U16-landsholdet. Derefter hed det landskampe på U17, U19 og U21. Jon Dahl Tomasson blev i den grad kørt i stilling til at kunne slå igennem på A-landsholdet. 37 U-landskampe blev det til for Jon Dahl, og i 1997 i en alder af 21 år fik han sin A-landsholdsdebut.

I sin niende landskamp scorede Jon Dahl sit første mål for A-landsholdet. En æra var begyndt. Ved VM i 2010 mod Japan scorede Jon Dahl sit mål nummer 52 for det danske A-landshold - han var altid et bet værd på landsholdet. Dermed udlignede han Poul Tist Nielsens rekord. Begge landsholdsspillere er de mest scorende på A-landsholdet. Der går mange år – måske mange årtier – før nogen slår deres målrekord.

Sammen med de mange mål blev det også til en hel del kampe for A-landsholdet. 112 kampe blev det til for Danmarks mest scorende landsholdsspiller. Jon Dahl nåede ligeledes at deltage i to EM-slutrunder samt to VM-slutrunder.

jon dahl

 

Jon Dahl Tomasson på klubplan

Ja, hvor skal vi begynde. Jon Dahl nåede vidt omkring i sin fodboldkarriere. Han nåede at spille for otte forskellige fodboldklubber. Fodboldkarrieren begyndte i Køge, hvor Jon Dahl i en alder af 16 år blev rykket på førsteholdet, som spillede i 2. division og senere rykkede op i 1. division med Jon Dahl som topscorer.

I 1994 blev han solgt til hollandske Heerenveen for lidt over en halv million. 18-årige Jon Dahl tog målnæsen med fra Danmark til Holland. I lidt over to sæsoner scorede Jon Dahl ifølge transfermarkt.com 40 mål i Heerenveen og leverede 16 assists. Jon Dahl blev hurtigt et varmt navn i Europa.

Newcastle købte Jon Dahl for omkring 30 mio. kr. Efter knap et år, hvor det blev til ca. 35 mål og sølle fire scoreringer, skulle Jon Dahl tilbage på sporet igen. Premier League var et lidt for stort spring for den daværende 21-årige angriber.

jon dahl

 

Karrieren skulle tilbage på sporet i Feyenoord. Fra 98/99 til 01/02 var gode gamle Jon Dahl tilbage i målform. Det blev til i alt 70 mål i 158 kampe i en række forskellige turneringer for Jon Dahl. Det er et imponerende tal, og derfor gjorde det endnu mere ondt på Feyenoord, da de ikke fik en øre for Tomasson, da hans kontrakt udløb med klubben.

Mægtige AC Milan blev næste station for Jon Dahl, hvor han spillede i fra 2002 til 2005. I den periode fik Jon Dahl ok med spilletid, selvom konkurrencen var benhård med Inzaghi og Shevchenko, men alligevel blev det til 114 kampe og 35 mål i Milan-trøjen.

følg altid oddset live

Jon Dahl savnede mere spilletid, og derfor var det oplagt, da Bundesliga-klubben Stuttgart bød omkring 56 mio. kr. for Jon Dahl, som blev Stuttgart-spiller i 2005. Det var Jon Dahl, der skulle lave målene, men i sin første sæson scorede han otte mål i 26 kampe. Dette var Stuttgart ikke helt tilfredse med, og derfor blev han udlejet til Villarreal i en halv sæson. Det er svært for de fleste at skulle præstere på en halv sæson, samtidig med man befinder sig i en ny liga og kultur. Det havde Jon Dahl også svært ved med fire mål i 11 kampe. Stuttgart solgte Jon Dahl til Villarreal i 2007, men det blev en kort fornøjelse i det spanske. Derfor var det oplagt at vende tilbage til Feyenoord i 2008, hvor Jon Dahl hidtil havde være på sit højeste niveau.

Jon Dahl bidrog fra 2008 til 2011 med 22 mål i 44 kampe. En perfekt måde at slutte sin karriere på, hvilket han gjorde i 2011.

 

Jon Dahls største triumfer

Jon Dahl har været så privilegeret, at han nærmest har vundet noget i alle de klubber, han har spillet i, men den mest succesfulde tid, hvad angår sejrer, var i Milan, hvor Jon Dahl vandt Serie A én gang, Coppa Italia én gang, Supercuppen og ikke mindst Champions League i 2003.

Med Stuttgart blev han tysk mester i 2007. I Feyenoord vandt Jon Dahl det hollandske mesterskab én gang i 1999, samt den hollandske Supercup i 2000. I 2002 vandt Jon Dahl UEFA-cuppen med Feyenoord, som vi i dag kender som Europa League. 

jon dahl tomasson

 

Hvor meget tjente en spiller som Jon Dahl?

Efter sigende skulle Jon Dahl have modtaget en årsløn på omkring 15 mio. kr., da han spillede for Newcastle Men det var jo også Premier League. Da han spillede i Feyenoord fra 1998 til 2002, går rygterne på, at Jon Dahl fik en mindre årsløn på omkring 9 mio. kr. Den årsløn blev dog væsentligt højere, da Jon Dahl skiftede til storklubben AC Milan. Rygterne forlyder, at Jon Dahl fik omkring 20-22 mio. kr. om året i Milan.

I Stuttgart skulle man næsten have troet, at Jon Dahl ville lide en markant lønnedgang, men efter sigende skulle Jon Dahl have fået nogenlunde den samme årsløn i Stuttgart som i Milan. Måske var det derfor, Stuttgart hurtigt ville skille sig af med den målfarlige angriber, som ikke var så målfarlig i den tyske klub.

Jon Dahl var generelt en godt betalt angriber, men han kunne også lave mål. Det beviste han i flere omgange.

tomasson

 

*Credits: artiklens billeder tilhører Associated Press

*Først publiceret: d. 20. december 2021*

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Hvad vil vi huske VM 2022 for?

Statistikker VM 2022 – afrunding

Nye VM-rekordholdere 2022

Optakt - VM-finalen 2022

Danskere på All Star-hold til slutrunder