Kun få danskere har fået lov til at køre i det prestigefyldte Formel 1, hvor kun de bedste kørere i verden får lov til at udfolde deres køreevner. Det er og har været et stort øjeblik, når en dansker får lov til at køre blandt navne som fx Michael Schumacher, Lewis Hamilton, Fernando Alonso og Ayrton Senna.

 

Danskere der har kørt Formel 1:

1. Kevin Magnussen

2. Nicolas Kiesa

3. Jan Magnussen

4. Jac Nellemann

5. Tom Belsø

 

Kevin Magnussen

Kevin Magnussen har indtil 2020 været hele Danmarks håb i Formel 1, som han har deltaget i siden 2014. Han er født med benzin i blodet og er gået i sin fars, Jan Magnussen, fodspor, hvad angår motorsport. Desværre har Kevin Magnussen, efter sæsonen 2020, kørt sit sidste Formel 1-løb, da han i oktober 2020 meldte ud, at han stopper samarbejdet med Haas.

Vi tør vist godt tale på samtlige danske motorsportsentusiasters vegne, når vi siger, at det er enormt ærgerligt, fordi Kevin Magnussens afsked med løbet betyder, at vi ikke længere har nogen dansker med i Formel 1 – og hvem ved, hvornår vi får det igen?

Efter sæsonen 2020, burde Kevin Magnussen have nået at køre 119 Grand Prixs i sin F1-karriere. Hans bedste placering i et F1-løb hidtil var nr. 2 i Australiens Grand Prix i 2014.

 

Nicolas Kiesa

Tilbage i 2003 kørte Nicolas Kiesa fem løb i Formel 1 for Minardi, og her nåede han samtidig at få en 11. plads til et løb i USA, hvilket var hans bedste placering. Men det var næsten også alt, hvad Kiesa nåede at prøve i Formel 1. I 2004 var han testkører for Minardi, og i 2005 var han tredjekører for Jordan, hvor han kun deltog i træningskørsler.

I 2006 skiftede Kiesa Formel 1 ud med et andet stort motorsport-løb, nemlig Le Mans, hvilket også blev en relativ kort fornøjelse. Efter det vendte Kiesa ikke tilbage i toppen af motorsport. I 2020 er Nicolas Kiesa Formel 1-ekspert og foredragsholder.

Find betting tips på alt slags sport hos 888sport

 

Jan Magnussen

Med sine 25 Formel 1-løb på bagen kan vi vist godt betegne Jan Magnussen som delvist rutineret Formel 1-kører – han slår dog ikke sin søn Kevin.

Jan var en særdeles aktiv Formel 1-kører i 90’erne, hvor han i 1995 fik debut i løbet med et enkelt løb for McLaren. I 1997 toppede han med hele 17 ud af 17 løb – også for McLaren. Hans sidste år med Formel 1 blev i 1998, hvor han kørte syv ud af 16 løb for Stewart Ford. Hans bedste placering var en 6. plads i 1998.

Derefter skiftede den danske racerhelt Formel 1 ud med Le Mans, som han i skrivende stund stadig er aktiv inden for.

Det kan vist ikke komme bag på nogen, at danskerne har haft høje forventninger til Magnussens søn Kevin Magnussen.

Jac Nellemann

Selvom han ikke har deltaget i de endelige løb, fortjener Jac Nellemann alligevel en plads på denne liste. Han er nemlig stadig én ud af få danskere, der har formået at blive en del af Formel 1-universet. Han deltog i kvalifikationen til Formel 1 i 1976, men gik ikke videre og stillede aldrig op igen. Derfor var Formel 1 desværre kun en kort fornøjelse for Jac Nelleman.

 

Tom Belsø

I starten af 2020 mistede vi en højtæret dansk racerkører. Danmarks første Formel 1-kører, Tom Belsø, afgik nemlig ved døden som 77-årig i januar 2020.

Tilbage i 1974, som den første dansker, mærkede han F1-suset i maven, da han kørte fra start i Formel 1-løbet i Sydafrika. Han udgik dog desværre med tekniske problemer, da han skulle til at starte.

Heldigvis blev det til en ottendeplads senere samme år under det svenske Grand Prix. Det var første og sidste år, Tom Belsø deltog i Formel 1. En kortvarige oplevelse, men nok det største Formel 1-øjeblik i Danmarks i historie.

 

Fremtidens danske formel 1-kørere

Efter sæsonen 2020 er Kevin Magnussen ikke længere at finde i Formel 1-feltet. Derfor må os danskere ud og kigge efter et nyt Formel 1-håb.

F1 betting odds bliver ikke det samme, når der ikke er en dansker blandt, som man altid håber på klarer sig godt.

Et andet nyt håb kunne være den unge Christian Lundgaard, som med sine blot 18 år i 2020 allerede har opnået imponerende resultater i form af deltagelse i Formel 2, og så blev han tilbage i 2017 optaget i Formel 1-akademiprogrammet Renault Sport Academy. Lundgaard har med sin unge alder en lovende fremtid, og vi håber selvfølgelig på at se ham i Formel 1 engang i fremtiden.

 

*Credits: artiklens billede tilhører Luca Bruno/Associated Press

Først publiceret: d. 27. oktober 202

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Hestevæddeløb i Danmark

Joachim Blichfeld løn og ishockeyliv

Hvem bliver verdensmester i cykling 2022 - Betting tips

VM i landevejscykling 2022

Den danske cykelrytter, Mikkel Bjerg