Praktisk info om EM i herrehåndbold 2020:

 • Varighed: 9.-26. januar

  • Gruppespil: 9.-15. januar

  • Mellemrunde: 16.-22. januar

  • Finaler: 24.-26. januar

 • Antal hold: 24 nationer (fire hold i hver af de seks grupper)

 • Værter og antal lokationer: Sverige (tre lok.), Østrig (to lok.) og Norge (én lok.)

  • Stockholm, Tele2 Arena (tilskuerpladser: 35.000) (finale-arenaen)

  • Malmö, Malmö Arena (tilskuerpladser: 13.000)

  • Göteborg, Scandinavium (tilskuerpladser: 12.000)

  • Wien, Wiener Stadthalle (tilskuerpladser: 12.000)

  • Graz, Graz Messe Arena (tilskuerpladser: 6.000)

  • Trondheim, Trondheim Spektrum (tilskuerpladser 8.000)

Hvordan ser grupperne ud ved EM 2020 i herrehåndbold?

Gruppe

A

B

C

D

E

F

 

Nationer

 

-         Kroatien

-         Hviderusland

-         Montenegro

-         Serbien

 

-         Tjekkiet

-         Makedonien

-         Østrig

-         Ukraine

 

-         Spanien

-         Tyskland

-         Letland

-         Holland

 

-         Frankrig

-         Norge

-         Portugal

-         Bosnien-Hercegovina

 

 

-         Danmark

-         Ungarn

-         Island

-         Rusland

 

 

-         Sverige

-         Slovenien

-         Schweiz

-         Polen

 

Hvem indtager de forskellige favoritroller til EM 2020?

Hvem er favoritter til at blive Europamester?

Det er vist ingen hemmelig, at de forsvarende verdens- og olympiske-mestre er favoritter til at vinde EM. De fleste håndbold-tips vil ikke være særlige gavnlige, hvis de ikke har Danmark som favorit. De aktuelle håndbold-odds har Danmark som favorit til odds 3.15, efterfulgt af Spanien til odds 5.00 og Frankrig til odds 5.50.

Danmark kan blive det første hold nogensinde, som kan kalde sig forsvarende verdens-, olympiske- og europamestre, hvis de snupper EM-titlen den 26. januar, hvor finalen vil finde sted.

 

Hvem bliver mon topscorer ved dette års slutrunde?

Det er selvfølgelig meget naturligt, at den sidste slutrunde-topscorer er blandt favoritterne, og i øjeblikket er Mikkel Hansen den største favorit til odds 3.60, efterfulgt af hans to holdkammerater fra PSG, Uwe Gensheimer til odds 4.85 og Sander Sagosen til odds 7.00.

En god topscorer-joker ville være Lazarov fra Makedonien – du finder ud af senere i denne artikel, hvorfor.  

 

Hvem kan kalde sig MVP, når slutrunden er forbi?

Igen er det lette bud, verdensbedste håndboldspiller i 2019, Mikkel Hansen til odds 3.40, men lad os nu se, om der ikke er nogle, som er endnu mere sultne end Mikkel Hansen – et godt bud er Sander Sagosen, som tidligere har været verdensbedste håndboldspiller.

Ellers er Spaniens Alex Dujshebaev et godt bud, og ikke mindst Frankrigs Nikola Karabatic.

Rasmus Lauge er også værd at overveje, men han burde være ude af ligningen, da han har døjet med skade op til slutrunden. Han kommer nok til at blive skånet så meget som muligt og kan måske ikke brænde helt igennem. Glem ham dog ikke!  

 

banner

 

Hvilke nationer er til deres første EM-slutrunde?

Der er hele tre nationer, som står foran deres EM-debut og skal kastes for løverne i den kommende tid. Det er Letland, Holland og Bosnien-Hercegovina.

De tre nationer kommer helt sikkert til at løbe ind i nogle øretæver hist og her i løbet af turneringen. Alle tre hold er nemlig endt i nogle skræmmende puljer med Norge, Frankrig, Spanien og Tyskland – fire af de helt store håndboldnationer. Av!

 

Hvem har vundet flest Europamesterskaber?

Det vil nok komme som en lille overraskelse for den yngre generation, men Sverige er faktisk den nation, som har vundet flest Europamesterskaber i herrehåndbold. Sverige var magtnation i 90’erne og starten af årtusindskiftet. Fire gange har vores skandinaviske naboer fået guld om halsen. De er den eneste nation, som har været Europamestre tre slutrunder i træk. Det skete i 1998, 2000 og 2002, men de vandt også i 1994.

Sverige var tæt på at sikre sig deres femte Europamesterskab tilbage i 2018, men måtte se sig slået mod Spanien, som altså er forsvarende Europamestre.

Frankrig kan udligne Sveriges fire guldmedaljer, hvis de går hele vejen i januar, og det er der en god mulighed for, at de gør, som vi nævnte tidligere.

 

Hvem har scoret flest mål til en EM-slutrunde, og hvem blev topscorer i 2018?

Vi skal til at runde en sand legende og måske en af herrehåndboldens største MVP’s gennem tiden sammen med navne som Ivano Balić, Nikola Karabatić, Arpad Sterbik og Mikkel Hansen – Kiril Lazarov fra Makedonien. Til EM i 2016, scorede han sammenlagt 98 mål, hvilket er rekord til en slutrunde. I 2012 slog han endnu rekord, da han havde scoret 61 mål i syv kampe.

Lazarov er i dag 39 år, men stadig en del af det makedoniske landshold. De aktuelle håndbold-odds, har stadig en forventning om, at den giftige målsluger, er lige så varm, som han plejer. Han giver i øjeblikket odds 9.00, hvis han skulle blive turneringens topscorer.   

Et godt håndbold-tip vil være at holde øje med ham og Makedonien, da de er i en overkommelig gruppe, hvilket kan ende ud i mange mål fra Lazarovs venstre power-arm.

Topscoreren i 2018 blev belgisk Damian Kedziora med 82 mål, efterfulgt af hvem andre end Lazarov med 78 mål og Mahe Kentin med 68 mål.

 

Og for en god ordens skyld slutter vi denne artikel af med Danmarks kommende kampprogram:

-        Lørdag, d. 11. januar – vs. Island

-        Mandag, d. 13. januar – vs. Ungarn

-        Onsdag, d.15. januar – vs. Rusland

God fornøjelse med slutrunden!

*Credits: artiklens billede tilhører Martin Meissner/Associated Press

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Anne Mette Hansen løn 

Althea Reinhardt håndbold og landshold

Ulrik Wilbek i dag 

Mads Mensah Larsen løn

Joachim Boldsen i dag