Mens der i denne sæson igen vil være masser af liv, dramatik og spænding i håndboldhallerne i Skjern, Aalborg, Aarhus og en række andre jyske byer, er der mere stille på trægulvene i de fleste sjællandske byer.

I denne sæsons udgave af 88ligaen er således igen med klar jysk dominans, idet hele 12 af holdene har primær base i Jyllands, mens GOG repræsenterer Fyn og Nordsjælland Håndbold er eneste klub i landets bedste række, 888ligaen, der har base øst for Storebælt.

Det er endda fremgang i forhold til sidste sæson, hvor det kun var KIF Kolding København, der havde en smule med Sjælland at gøre, men i dette tilfælde er det stadig en klub, der har størst tilhørsforhold til det jyske.

888sport banner

Så da Nordsjælland Håndbold rykkede op i 888ligaen denne sommer, var det glædeligt for håndbold-Danmark, hvilket TV2’s ekspertkommentator Bent Nyegaard også konstaterede i en udtalelse til Jyllands-Posten.

”Nu er Nordsjælland tilbage, og med al respekt for de jyske hold giver det noget til os alle sammen, at hele landet og det store Sjælland er repræsenteret. Vi kan næsten ikke undvære dem,” sagde Nyegaard til Jyllands-Posten i marts, da oprykningen var en realitet for Nordsjælland Håndbold.

Vigtigt at få Sjælland med

I den nordsjællandske klub, der er en overbygning Hillerød HK og Team Helsinge, er direktør Lars Gjøls-Andersen meget bevidst om betydningen af, at Sjælland repræsenteret i 888ligaen.

”Det er sindssygt vigtigt, for kigger man på hele foreningslivet, er det udfordret på mange områder i forhold til at tiltrække og fastholde nye medlemmer blandt de unge. Hvis håndbolden ikke er stærk på Sjælland, er der ikke noget, der er sikkert i forhold til, at håndbolden kan blive ved med at tiltrække de unge spillere til hallerne,” siger Lars Gjøls-Andersen i dag.

Han får opbakning hos de danske mestre fra Aalborg Håndbold, hvor direktør Jan Larsen også glæder sig over, at der atter er et sjællandsk hold i 888ligaen.

”I forhold til håndbolden generelt skal det jo ikke være sådan en jysk håndboldliga på generelt plan. Det skal gerne være en landsdækkende liga, og derfor er det også vigtigt for udbredelsen, at Sjælland er med. Der skal være hold på Sjælland, der kan gøre sig gældende. Det giver noget inspiration, når ungdomsspillere som børn kan gå ned i hallen og se håndboldliga. Det er vigtigt for hele fødekæden fra ungdomsniveau til 888ligaen, at der er tophåndbold på Sjælland. På længere sigt vil man opleve, at der vil komme færre talenter. Lige nu er der lige så store talenter fra Sjælland, men mange af dem spiller bare i Jylland. Det gælder om at udvikle håndbolden i hele landet, så vi skaber flere talenter og også klarer os godt på landsholdsniveau,” siger Jan Larsen.

Pengene er større i Jylland

Tidligere har der været mange stærke håndboldklubber på Sjælland og i københavnsområdet. AG København var store i en overgang, indtil klubejer Jesper Nielsen trak stikket, og førhen har klubber som Virum-Sorgenfri, HIK og Helsingør vundet mesterskaber. Det er imidlertid længe siden, og spørger man Lars Gjøls-Andersen er det et udtryk for, at der er større lokal opbakning til håndbolden i Jylland.

”Pengene er større i Jylland, og hvorfor er de så det? I Jylland har der været en stærkere forankring lokalt. De lokale virksomheder har været villige til at støtte op om håndboldklubberne, så identifikationen og betydningen af at have et håndboldhold i byen er større end på Sjælland, som er overfyldt med alle mulige andre sportslige og kulturelle aktiviteter. Det er lidt firkantet skåret op, men i de jyske byer er der en stærkere identitet ved at have et fodbold- eller håndboldhold. Det betyder, at det er nemmere for de jyske klubber at hente penge hos virksomheder, og i nogle tilfælde har de også et stærkere samarbejde med kommunen,” siger Lars Gjøls-Andersen, der peger på Danfoss i Sønderjylland, Skjern Bank og Grundfos som nogle store virksomheder, der støtter lokale håndboldklubber med store beløb.

Find flere spil og odds på 888ligaen her

”Der har været nogle trækplastre, der har fået andre virksomheder til at blive en del af støtten til håndbolden, fordi man ikke har villet være uden for det gode selskab,” siger han.

I Aalborg mener Jan Larsen imidlertid ikke, at de jyske klubber har det nemmere end sjællænderne, men han peger på, at man har været bedre til at udnytte potentialet.

”Klubberne i Jylland tør og vil det måske noget mere. Jeg kan ikke se, hvorfor forudsætningerne i København eller Sjælland skulle være anderledes end i Holstebro, Skjern eller Herning. Det har nok noget at gøre med, hvordan klubberne håndterer det,” siger Jan Larsen og uddyber:

”Det er altid nemt at sige, at der ikke er penge nok i området, men det er der jo. I fodbold er der Superliga-klubber i Nordsjælland, Helsingør, Brøndby og København, så det må være håndboldklubberne, der ikke har formået at skabe en professionalisme, der skal til for at drive en klub på det niveau. Det har jo kunne lade sig gøre før. AG København har gjort det, og nu sker der også noget på kvindesiden med København Håndbold. Der er muligheder, så det er måske et spørgsmål om at gribe dem,” siger Jan Larsen.

Bedre samarbejde er vejen frem

Nordsjælland Håndbolds direktør Lars Gjøls-Andersen er enig i, at de sjællandske klubber skal blive bedre til at skabe et stærkt grundlag for håndbolden øst for Storebælt.

”Vi skal blive bedre til at arbejde sammen og skabe nogle elitemiljøer, som er konkurrencedygtige tilbud i forhold til det, der foregår på Fyn og i Jylland. Vi skal skabe noget, der er så spændende, at de unge mennesker gerne vil blive her på Sjælland. Hvis de tager til Fyn eller Jylland som 18-19-årige, får vi dem ikke tilbage igen. De første vigtige skridt, skal være et samarbejde mellem klubber, uddannelsesinstitutioner og kommuner, så vi kan dyrke noget talent.,” siger han.

Han håber, at der i fremtiden vil være flere sjællandske klubber, der som Nordsjælland Håndbold kan begå sig på øveste niveau i 888ligaen.

”Jeg håber, at Ajax, Ringsted, HIK og Team Sydhavsøerne vil blive ved med at have lysten og troen på, at det kan lade sig gøre, for det kan det godt. I forhold til os i Nordsjælland er det kun godt, hvis der kommer to-tre andre sjællandske hold op i ligaen. Jo flere øst-hold i ligaen, desto bedre er det for os alle, for så er der flere tilbud til de unge mennesker,” siger Lars Gjøls-Andersen, mens Jan Larsen er enig.

Jyske favoritter

Håndbold-Danmark har brug for mere liv i København og på Sjælland.

”Hver gang vi møder Nordsjælland, håber jeg, at vi slår dem, men på den anden side kan man godt håbe, at de kan bide sig fast. Ringsted har også været oppe nogle gange, og man kan håbe, at de kan skabe noget. Det er ærgerligt, at man ikke kan få gang i noget i København, men Ajax er nu i 1. division og arbejder på det. Det er nogle gode klubber, og kan de bide sig fast og skabe noget, vil det være fantastisk. Det ville uden tvivl være godt for håndbolden,” siger Jan Larsen.

Indtil videre er der imidlertid lang til sjællandsk dominans i den bedste danske herrerække 888ligaen. Når turneringen begynder i denne uge, er de tre største favoritter til mesterskabet fra Jylland, og Bjerringbro-Silkeborg fremhæves som den største til odds 3.85.

Skulle Nordsjælland Håndbold gå hele vejen, giver det pengene 201 gange igen. 

Læs også
Sander Sagosen løn og karriere

Sander Sagosen løn og karriere

Niklas Landin Jacobsen løn og formue

Niklas Landin Jacobsen løn og formue

Statistikker fra den danske herrehåndboldliga – 18/19 og 19/20

Statistikker fra den danske herrehåndboldliga – 18/19 og 19/20

Verdens bedste playmakers i håndbold nogensinde

Verdens bedste playmakers i håndbold nogensinde

VM-finalen i herrehåndbold 2021 - Optakt

VM-finalen i herrehåndbold 2021 - Optakt