Gabriel Iffe Lundberg – den første dansker i NBA, hvad mere behøver vi at sige? I Danmark har vi i en del år heldigvis oplevet danskere i NFL og NHL. Dog havde vi indtil for nylig aldrig haft en dansker i NBA. Det lavede Gabriel Iffe Lundberg om på, da fik sin NBA-debut, hvilket vi vender tilbage til senere.

Basketball har igennem årene vokset sig større i Danmark, og i takt med dette er niveauet også blevet markant højere. Det skyldes blandt andet, at flere amerikanere er rejst til Danmark, hvilket har rykket dansk basketball til nye højder, og det ser ud til at fortsætte. Gabriel Iffe Lundberg er et produkt af denne udvikling, og forhåbentlig er han blot én ud af mange danskere, der en dag havner i NBA. Men hvor begyndte Iffe Lundberg sin basketballkarriere, og hvornår drog han til udlandet? Det kigger vi nærmere på nedenfor.

 

Gabriel Iffe Lundberg – den første dansker i NBA og hans karriere

Generelt om Iffe Lundberg

Iffe Lundberg i den danske basketliga

Iffes gennembrud i Europa

Iffe Lundbergs første tid i NBA

 

Generelt om Iffe Lundberg

Basketball-spillere er generelt nogle ordentlige gutter, og Gabriel Iffe Lundberg er ingen undtagelse. Han er 1,93 meter høj og vejer omkring 92 kg. Hans position på en basketballbane er guard.

Hvorfor har Gabriel Lundberg fået kælenavnet Iffe? Iffe har et nigeriansk mellemnavn, nemlig Ifeanyi. Kælenavne opstår naturligt i sportens verden, fordi man hurtigt og enkelt skal kunne kommunikere med sine holdkammerater, og derfor var det oplagt at sige Iffe i stedet for Gabriel eller Ifeanyi.

Iffe har ifølge DBBF’s (Danmarks Basketball Forbund) hjemmeside i skrivende stund i 2022 spillet 43 officielle landskampe, og i disse 43 landskampe har han bidraget med 558 point. Han er på nuværende tidspunkt den 10. mest scorende på det danske landshold.

iffe lundberg

 

Iffe Lundberg i den danske basketliga

Iffe Lundberg fik sin debut i den danske basketliga, da han var 18 år gammel. Det skete i 13/14-sæsonen, da Iffe Lundberg tørnede ud for Falcon, som sæsonen efter blev til Copenhagen Wolfpack, da BMS Herlev og Falcon valgte at slå pjalterne sammen. I sin debutsæson kunne Iffe Lundberg også fejre sin landsholdsdebut på det danske landshold.

I Iffes anden sæson blev det til en fjerdeplads i grundspillet og et nederlag i kvartfinalerne. Alligevel kunne Iffe Lundberg fejre sin individuelle succes, da han blevet kåret til den bedste unge spiller i den danske basketliga i 14/15.

I 2015 skiftede Iffe Lundberg det københavnske ud med den jyske muld, da han blev en del af de på daværende tidspunkt forsvarende danske mestre Horsens IC. Iffe Lundberg fortsatte sin flotte udvikling i Horsens IC, som han kunne genvinde mesterskabet med i 15/16-sæsonen. På daværende tidspunkt var Iffe 22 år og en af bedste spillere og guards i den danske basketliga.

I 2017 sagde Iffe farvel til Horsens IC og det danske. Et udlandseventyr ventede den dygtige dansker, der havde brug for nye udfordringer, og mulighederne var mange.

Gå aldrg ned på online betting hos 888sport

 

Iffes gennembrud i Europa

De fleste basketballspillere havde nok valgt anderledes end Iffe, da han i 2017 valgte at skifte til ICL Manresa i den næstbedste spanske basketballrække. Oprykningen til den bedste spanske række, ACB, blev en realitet efter blot en enkelt sæson.

Iffe og Manresa gjorde sig bemærket i ACB, hvor de sikrede sig en plads i playoffs, og hvor de i kvartfinalen røg ud til Real Madrid. Iffe tiltrak meget opmærksomhed i Manresa, som han spillede for frem til 2019. Lenovo Tenerife, som var et tophold i ACB-rækken, hentede nemlig Iffe til klubben herefter.

iffe lundberg

 

Det blev til et kort ophold hos Tenerife på godt et år. I 2020 valgte Iffe nemlig at skifte til den polske basketballklub Zielona Gora, som også spillede med i den stærkeste liga i Europa, nemlig VTB United League. Iffe førte sig flot frem i det polske, hvor han på rekordtid var med til at vinde den polske pokal i 2021, og hvor han også blev finalens MVP.

Det var en perfekt afslutning for Iffe, der blev hentet til ligaens tophold CSKA Moskva i 2021. Efter sigende skulle Iffe have kostet ca. 2 mio. kr. at hente til klubben. Et større basketballhold findes der ikke uden for NBA. En kort kontrakt blev indgået, og i 2022 blev Iffes konkrakt ophævet på grund af omstændigheder mellem Rusland og Ukraine. Iffe var nu en kontraktløs basketballspiller.   

 

Iffe Lundbergs første tid i NBA

Alle sportselskere fulgte Iffes situation, men opmærksomheden eksploderede, da rygterne gik på, at Iffe have skrevet en kortvarig kontrakt med et NBA-hold. Den 12. marts 2022 blev det officielt, at Iffe havde skrevet kontrakt med Phoenix Suns fra NBA – et tophold i verdens bedste basketballliga.

devin booker

En mandag nat skrev Iffe sig ind i dansk sportshistorie, da han blev den første dansker i NBA. Det var de vildeste fire minutter for enhver dansk basketball-fanatiker. Et par dage senere blev Iffe også den første dansker til at score i NBA.

Desværre for Iffe og resten af Danmark fik Iffe ikke tilspillet sig en kontrakt til slutspillet. Det blev til i alt fire NBA-kampe, 13 point og 11 assists. Iffe fik vist sig flot frem på meget kort tid, og derfor er vi fortrøstningsfulde på Iffes vegne i forhold til at vende tilbage til NBA og få endnu mere spilletid og succes.Forhåbentlig er han at finde på de fremtidige basketball odds - Kom så Iffe!

 

*Credits: artiklens billeder tilhører Associated Press

*Først publiceret: d. 21. april 2022*

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Hestevæddeløb i Danmark

Joachim Blichfeld løn og ishockeyliv

Hvem bliver verdensmester i cykling 2022 - Betting tips

VM i landevejscykling 2022

Den danske cykelrytter, Mikkel Bjerg