Kan du mærke, at det nærmer sig?

Der er nu kun tre måneder til kick off på VM-slutrunden i Rusland, og derfor er det tid til at skrive endnu et kapitel i vores nedtælling til turnering.

Denne gang ser vi nærmere på den traditionelle Golden Ball-pris, der gives til turneringens bedste spiller.

Find alle odds på VM her!

888sport banner

Store fodspor

Kigger man tilbage i historien, er der mange store spillere, der gennem årene har vundet prisen. Frem til 1982 var der ikke et officielt navn for titlen, men man kårede stadig turneringens bedste spiller, og ser man på listen over tidligere vindere, er det en perlerække af store navne.

Tilbage i 1954 blev ungarske Ferenc Puskás valgt som turneringens bedste spiller, i 1962 var det den brasilianske tryllekunstner Garrincha, der strålede mest af alle, og i 1966 var det Bobby Charlton, som blev hædret.

Billedet er det samme i 1970’erne, hvor Pelé indledte årtiet med at føre Brasilien til VM-titlen i Mexico og også blev valg til turneringens bedste. Fire år senere var det Johan Cruyff, der var den altoverskyggende stjerne i den hollandske fodboldrevolution, og i 1978 blev Mario Kempes kåret til turneringens bedste spiller, da han førte Argentina til VM-guld på hjemmebane.

Og så er vi fremme ved indførelsen af den officielle Golden Ball-pris, der uddelels af Adidas og France Football i fællesskab.

Mange stjerner på listen

Kaster vi et blik på vinderne af Golden Ball siden 1982, er det da også lutter kendte navne:

1982: Paolo Rossi, Italien
1986: Diego Maradona, Argentina
1990: Salvatore Schillaci, Italien
1994: Romario, Brasilien
1998: Ronaldo, Brasilien
2002: Oliver Kahn, Tyskland
2006: Zinedine Zidane, Frankrig
2010: Diego Forlán, Uruguay
2014: Lionel Messi, Argentina

Det er lutter store navne, som alle har sat et afgørende tryk på fodboldhistorien, og når man tænker tilbage på de enkelte slutrunder, er det også disse navne, der popper op.

Hvem husker ikke Maradonas uovertrufne præstation i 1986 eller Salvatore Schillacis mange mål ved VM i Italien i 1990? Og hvad med Romarios storartede scoringer ved VM i USA i 1994, hvor Brasilien vandt guld?

I 1998 var Ronaldo verdens mest hypede fodboldspiller, og hans VM-slutrunde i Frankrig blev kun skæmmet af et mærkværdigt forløb i forbindelse med finalen, hvor han stillede op trods sygdom og mystik i kulissen.

Fire år senere var Ronaldo også fremragende, men han blev overskygget af Tysklands verdensklassemålmand Oliver Kahn, som førte sit land til en overraskende finaleplads, hvor han dog ikke havde den bedste kamp.

Store individualister i fokus

Det samme kan siges om Zinedine Zidane, der i 2006 var den store stjerne på Frankrigs vej til finalen i Berlin, hvor han også fik en hovedrolle, da han blev udvist i den forlængede spilletid for at nikke Marco Materazzi en skalle. Det ændrede imidlertid ikke på, at han blev kåret til turneringens bedste spiller efter en fremragende præstation frem mod finalen.

I 2010 var det Uruguays angriber Diego Forlán, der var den store stjerne i Sydafrika, hvor han scorede mange mål på vej mod den fornemme fjerdeplads.

Også ved den seneste VM-slutrunde var det en spiller med en særlig rolle på sit hold, der løb med den fornemme titel. Lionel Messi var således en afgørende figur for Argentina, der nåede finalen for første gang i 24 år.

Hvem tager prisen i 2018?

Det store spørgsmål er nu, hvem der løber med æren og Golden Ball-prisen ved slutrunden i Rusland til sommer.

Der er mange stærke spillere, der kommer på græs i på de russiske baner, så det bliver interessant at se, hvem der bliver mest iøjnefaldende.

Bliver det offensivspiller, som det oftest har været eller ser man en defensiv verdensklassepræstation som Oliver Kahn i 2002 eller Franz Beckenbauer i 1974? Det bliver spændende at følge.

Neymar er favorit til odds 7.00

Bookmakernes største favorit til at vinde Golden Ball er den brasilianske stjerne Neymar. Brasilianeren måtte se sit VM i 2014 brase sammen i tårer, da han pådrog sig en rygskade i kvartfinalen mod Colombia, men han er blot blevet en stærkere, bedre og mere iøjnefaldende spiller siden da.

Han er den ubetinget største stjerne på det brasilianske landshold, som har gode muligheder for at gå hele vejen til finalen, og det vil være den ultimative triumf for Neymar at revanchere skuffelsen fra VM på hjemmebane for fire år siden.

Neymar har ganske vist pådraget sig en skade på sit klubhold PSG dette forår, hvor han kommer til at misse et par måneders kampe. Det forventes dog, at han bliver klar til VM-slutrunden, og kommer han i topform, kan han blive den store oplevelse i Rusland. Det giver odds 7.00, hvis Neymar vinder Golden Ball-prisen.

Kan Messi gøre det igen?

En anden kandidat til at tage Golden Ball-prisen er Lionel Messi. Argentineren fylder 31 år under slutrunden og kommer til at bære nationens håb på sine skuldre. I 2014 i Brasilien var han den afgørende profil på det argentinske landshold, men han måtte nøjes med en sølvmedalje og en trøstepræmie i form af Golden Ball-prisen.

Det vil være første gang i historien, at en spiller vinder Golden Ball-prisen to gange, hvis Messi tager titlen, men argentineren er også en historisk fantastisk fodboldspiller, der må regnes som en af de bedste nogensinde.

Sætter han streg under det i hans fjerde slutrunde i karrieren til sommer? Lionel Messi som vinder af Golden Ball giver odds 8.00.

Ronaldo som outsider

Man kan ikke vurdere mulige vindere af Golden Ball-prisen uden at nævne Cristiano Ronaldo. Portugiseren har vundet Ballan d’Or som verdens bedste fodboldspiller de seneste to år, og under EM i 2016 var han også en afgørende profil for Portugal, der overraskende endte som europamestre.

Portugal er kommet i en relativt overkommelig pulje og bør gå videre til knockout-fasen, hvor alt kan ske, så det vil ikke være overraskende, hvis portugiserne kan nå en kvartfinale eller semifinale.

Efter en målmæssigt skuffende indledning på 17/18-sæsonen er Ronaldo ved at finde målformen igen, og det ville ligne verdensstjernen godt at toppe ved slutrunden i Rusland, når hele verden kigger på. Vinder Cristiano Ronaldo Golden Ball-prisen, giver det odds 12.00.

Han må derfor betegnes som en del af flokken af outsidere, der også tæller Frankrigs Antoine Griezmann, Belgiens Kevin De Bruyne og Spaniens David Silva.

Der er altså mange profiler, der kan ende med at tage den fornemme pris, og det er bare endnu en grund til at glæde sig til sommeren VM-slutrunde, der begynder 14. juni.

Læs også

Hvad vil vi huske VM 2022 for?

Statistikker VM 2022 – afrunding

Nye VM-rekordholdere 2022

Optakt - VM-finalen 2022

Danskere på All Star-hold til slutrunder