Der kommer et tidspunkt, hvor det er uundgåeligt for en klub at lave nogle ændringer på trænerfronten. Ligegyldigt om det sker midt eller i slutningen af en sæson, er der nogle gange ikke nogen anden udvej end at svinge øksen. 

Klubber som kæmper i bunden af deres respektive divisioner kan oftest ses træffe mere afgørende og drastiske valg for at redde sæsonen. Det er blevet almindeligt i Premier League, at mindst en træner i bunden af ligaen mister sit job. 

Klubber i toppen af ligaen er som regel mere reserverede i forhold til at træffe beslutninger, selvom Manchester United fyrede Jose Mourinho efter deres udfordringer i den engelske top. Dette træk, lignede portugiserens to fyringer fra Chelsea – omend det var uden succes denne gang. 

Der er altid arbejdsløse trænere, som er desperate for at komme tilbage i folden. Af og til er der mærkelige valg, som overrasker både medier og eksperter. 

Forandringer bringer ikke altid succes med sig, men i nogle tilfælde er holdene blevet mere succesfulde med en ny mand ved roret. Vi fortæller her om de bedste trænerskifter i nyere tid, som begynder med et familiært navn for alle fodboldfans. 

 

Zinedine Zidane (Real Madrid)

Franskmanden var en af de dygtigste spillere på banen for Madrid og Frankrig i løbet af sin strålende karriere. Han vandt næsten alle priser, der findes under kontrakter med Bordeaux, Juventus, Madrid samt De Blå.

Succes på banen betyder dog ikke altid, at man bliver en fantastisk træner. Zidane anerkendte dette og valgte at blive ungdomstræner for Los Blancos unge spillere, før han blev cheftræner efter fyringen af Rafael Benitez i 2015/16-sæsonen. 

Zidane havde til opgave at genoplive holdet og var fantastisk fra start til slut med kun to pletter på sin attest. Los Blancos overgik Roma i 16. runde, før de tabte første kamp i deres kvartfinale mod Wolfsburg.

Men de slog tilbage og vandt over tyskerne med 3-0 på Bernabeu. Zidanes mænd slog Manchester City i semifinalerne før deres fantastiske sejr over byrivalerne Atletico Madrid i finalen.

Sergio Ramos’ udligning i de sidste minutter sendte kampen ud i forlænget spilletid med straffespark, hvor Los Blancos holdt længere end Diego Simeones hold og dermed vandt pokalen for anden gang på tre år. 

Under franskmandens ledelse forbedrede Madrid sig endnu mere i sæsonen 2016/17. Deres form i La Liga blev bedre og udviste et imponerende stabilt niveau.

I tæt opløb var Los Blancos i stand til at overgå Barcelona og vinde mesterskabet for første gang i fem år. I Champions League overvandt Real, Bayern München i kvartfinalerne og Atletico i semifinalerne, før de slog Juventus i finalen, hvilket gjorde dem til det første hold i nyere tid, til at genvinde Champions League-titlen. 

Zidanes sidste sæson var den værste i hans ansættelse, hvad angår stillingen i den hjemlige liga, og selvom det stadigt resulterede i en imponerende tredje Champions League-titel.

Real slog Juventus og Bayern, før de sendte Liverpool ud i finalen takket være fejl af Loris Karius. Zidane valgte at takke af efter sin tredje triumf, og når man tager Madrids udfordringer siden i betragtning – og tænker på hvor højt de er vurderet i La Liga betting odds – er det klart at se kvaliteterne i hans trænerevner.

 

Sam Allardyce (Sunderland)

Hver gang et hold er nede i et dybt hul i bunden af Premier League, banker de som regel på Allardyces dør, da han altid har gode trænerodds. Han har ry for aldrig at have oplevet nedrykning i løbet af sin trænerkarriere, selvom hans rekord blev sat på prøve af the Black Cats.

Sunderland havde fået tre point i deres første otte kampe i sæsonen under Dick Advocaat.

The Black Cats var i konstant kamp i den bedste række og havde lige nøjagtigt undgået nedrykning i de tre forrige sæsoner under ledelse af Paolo Di Cano, Gus Poyet og Advocaat. Advocaat havde sagt op under anklager om brudte løfter fra Sunderlands ejer Ellis Short efter en uafgjort - 2-2 kampen mod West Ham. 

Allardyce blev hyret til at redde skuden, selvom han begyndte med et 1-0 nederlag til West Brom på The Hawthorns. En sejr over de lokale rivaler fra Newcastle United fik Sunderland på rette køl, men de var ikke i stand til at starte en sejrsstime, som kunne få dem ud af nedrykningszonen.

Januars transfervindue viste sig at være afgørende for the Black Cats, da de skrev kontrakt med Wahbi Khazri, Jan Kirchhoff og Lamine Kone. Alle tre spillere greb chancen, da Sunderland blev genoplivet efter nytåret og endte kun med at tabe fire af deres tilbageværende 18 kampe. 

888sport banner

Black Cats vandt over Manchester United hjemme og fik et 2-2 comeback mod Liverpool senere. Disse resultater kickstartede deres kamp for overlevelse godt hjulpet på vej af mål af Jermain Defoe, hvilket som kulminerede med triumfer over Chelsea og Everton.

Sunderland overlevede nedrykningen på bekostning af Norwich og Newcastle. Men Allardyces bedrifter betød, at han blev lokket væk af England, hvilket tvang Sunderland til at hyre David Moyes.

Uden Allardyce, hvis ophold med England endte med en skandale, blev Sunderland degraderet under Moyes og er sidenhen rykket ned i 3. division i engelsk fodbold.

 

Roy Hodgson (Crystal Palace)

Fra en engelsk træner til en anden. Hodgsons ry var plettet efter Englands ydmygende nederlag til Island i første knald-eller-faldkamp i Europamesterskaberne i 2016.

Mange mente, at han aldrig ville få en anden mulighed for at træne et hold i Premier League på trods af sine resultater i Fulham og West Brom. Men Palace ringede efter deres katastrofale start i Premier League i 2017/18, hvor klubben havde mistet troen på Frank De Boer efter kun fire kampe.

Ørnene havde tabt fire kampe i træk, to af kampene på Selhurst Park. De Boer blev fyret den anden uge i september efter et lunkent nederlag til Burnley, og Hodgson blev udnævnt til træner den følgende dag.

Han fik ikke en perfekt start i sin tilbagevenden til trænerjobbet. Palace tabte yderligere tre kampe og spillede syv kampe uden at score, selvom de sidste to var imod Manchester City og Manchester United.

Ørnene sluttede deres nederlagsstime ved at slå mestrene fra Chelsea hjemme på selvmål af Cesar Azpilicueta og Wilfried Zaha. Palace tabte kun tre af deres følgende 14 kampe, selvom deres elendige start havde givet dem et stort hul op til deres nærmeste rivaler. 

Hodgson trænede for at opildne sit hold til at yde en god indsats i de sidste otte kampe i sæsonen. Zaha fandt formen i sejre over Huddersfield og Brighton.

Resultaterne rykkede Ørnene ud af dyndet, og de sikrede sig overlevelse i Premier League i stor stil med en 5-0 sejre over Leicester, før de fik onduleret Stoke med en 2-1-triumf.

Palace kravlede op på en 11. plads, da Hodgson slog sin tidligere klub West Brom med 2-0 på Selhurst Park og dermed slog en streg under et fantastisk comeback.

Hodgson er stadig en del af holdet til den dag i dag, Hvor Palace tilsyneladende er på vej til at sikre sig overlevelse i Premier League, som fremhævet i fodboldbetting oddsene, hvor endnu en sæson i den bedste række venter. 

 

 

Læs også

Hvad vil vi huske VM 2022 for?

Statistikker VM 2022 – afrunding

Nye VM-rekordholdere 2022

Optakt - VM-finalen 2022

Danskere på All Star-hold til slutrunder