Slaget om København har efterhånden stået på i tre årtier og vi håber at det fortsætter i det uendelige – det er et opgør, som alle burde opleve på klos hold! Det er oplevelsen værd! Online betting-siderne er også svært begejstret for dette opgør, fordi det tiltrækker så meget opmærksomhed. 

Det er 88. gang i Superliga-regi, at Brøndby og FCK krydser hinandens fjendtlige veje. Første gang det skete var i 1992, da de spillede 1-1. Sidenhen har FCK vundet 43 Superliga-derbys, Brøndby 24 og 20 uafgjorte kampe.

Superligaoddsene har også tjekket den statistik ud og har ikke overraskende FCK som favorit til søndagsbraget, også selvom det kommer til at foregå i Brøndby. FCK-sejr til odds 2.45 og Brøndby-sejr til odds 2.85.  

Lad os tage en tur ned ad memory lane og få opfrisket nogle af de fedeste københavner-opgør. Let var det ikke, da vi er blevet forkælet med hav af lækre dueller gennem tiden. Men de fedeste kampe var helt sikkert, da Brøndby kæmpede med om guldet side om side med FCK. Uden tvivl!

banner

1999: BIF 3 - 2 FCK

Vi skal lige nøjagtig 20 år tilbage, da et stjernespækket Brøndby-mandskab vandt en tæt affære mod løverne, som netop havde hentet den tidligere Brøndby-spiller og landsholdslegende, Brian Laudrup hjem til hovedstadsklubben.

Det var ren benzin på bålet, at Laudrup skulle til at trække FCK-trøjen over hovedet, hvilket man også kunne fornemme i kampen, hvor der var en ekstraordinær ond stemning.

Bent Christensen, Ole Bjur og Ruben Bagger stod for Brøndbys mål, mens Niclas Jensen og Carsten Hemmingsen scorede for FCK.

Ingen af holdene vandt mesterskabet det år - AAB snuppede mesterskabet for næsen af Brøndby.

 

2001: FCK 3 – 1 BIF

Denne kamp er nok en af kandidaterne til at blive den fedeste New Firm-kamp i de tre årtier. Mesterskabet var på spil, da Brøndby og FCK mødte hinanden i andensidste spillerunde. Inden opgøret førte FCK med to point foran Brøndby. Brøndby skulle vinde, hvis de ville have mesterskabet tilbage til Vestegnen. Skulle FCK gå hen og vinde, havde de sikret sig mesterskabet.

En bedre sæsonafslutning kunne man ikke have ønsket sig. Parken var fyldt til randen, 40.281 tilskuere havde taget plads på lægterne.

Kampen var en målrig affære, som sluttede 3-1 til FCK, men det største i kampen ud over at FCK sikrede sig guldet, var, da Zuma, leverede det uforglemmelig saksespark, som aldrig rigtig var blevet udført på dansk jord før. Selv 18 år senere er det stadig en vanvittig kasse – tjek det ud herunder:

 

2002: FCK 1 – 1 BIF

Året efter var der dømt revanche – Brøndby var hævntørstige og ligesom sæsonen forinden skulle Brøndby og FCK afgøre mesterskabet i andensidste spillerunde. Denne gang var de to hold a point – Brøndby kunne umiddelbart være tilfredse med en uafgjort, da de havde en bedre målscore end FCK.

Det startede skidt for Brøndby som fik et lille flashback til forrige sæson, da FCK bragte sig foran 1-0. FCK kunne igen lugte guldet, men i det 89. minut, bankede Mads Jørgensen en vanvittig udligning i kassen, hvilket blev kampens resultat. Brøndby tog hævn fra den forrige sæson, da de gjorde tingene færdige på hjemmebane i sidste spillerunde mod Lyngby, som blev slået 2-0.   

 

2003: BIF 0 – 1 FCK

Der var igen lagt op til en guld-duel mellem københavner-rivalerne, og det må man sige, at folk fik. For tredje sæson i træk, skulle tingene afgøres i andensidste spillerunde. Inden opgøret førte Brøndby med et enkelt sølle point, og Brøndby havde hjemmebanefordel.

Det var en nervøs kamp fra start til slut, alle vidste, hvad der var på spillet, så ingen af holdene ville risikere noget. Men dybt inde i overtiden scorede en hidtil ukendt og ung indskifter ved navn Hjalte Bo Nørregade til slutresultatet 0-1, hvilket gjorde ham til en legende på rekordtid. Tænk og have været ham i scoringsmomentet, enhver spillers drøm – at afgøre et mesterskab, og så netop mod de evige rivaler fra Brøndby.

 

2005: BIF 5-0 FCK

Sæsonen forinden 03/04, havde FCK igen sikret sig guldet for snuden af Brøndby med et sølle point. FCK gik efter at lave et mesterskabshattrick i denne sæson.

Men i den sæson havde Brøndby en anden holdning til tingene, hvor Michael Laudrups tropper var overlegne igennem hele sæson. Det blev i den grad cementeret, da Brøndby i 27. runde udklassede FCK med utrolige 5-0, og som stadig er den største derby-sejr den dag i dag.

Og Brøndby blev suveræn mestre den sæson, men siden da, er guldet ikke endt i Brøndby.

Fodbold-oddsene til på søndag regner ikke med, at vi får et lignende resultat, men det gjorde man heller ikke dengang. Skulle det ske, så giver en 5-0 sejr til Brøndby odds 161.0 og en 0-5 sejr til FCK, odds 126.0.

banner

 

2009: FCK 4-0 FCK

I 2009 fik FCK endelig deres hævn efter 5-0 blamagen i 2003 mod Brøndby. I den sæson var løverne uovervindelige og tabte kun fem kampe.

Det fik Brøndby at mærke i tredjesidste spillerunde, da de decideret blev banket gul og blå af en flok sultne løver.

FCK var i flere omgange tæt på 5-0-målet, som sagtens også kunne være blevet 8 eller 9-0 til FCK.

 

Nu er vi godt forberedt til på søndag, når New Firm bliver skudt i gang kl. 14:00 på Brøndby Stadion. God fornøjelse! 

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Hvad vil vi huske VM 2022 for?

Statistikker VM 2022 – afrunding

Nye VM-rekordholdere 2022

Optakt - VM-finalen 2022

Danskere på All Star-hold til slutrunder