Fodbold er en skør sport, og den er velkendt for at skabe uventede resultater, der direkte chokerer verden. Hvad med da Leicester City vandt Premier League, efter de umiddelbart så ud til at være dømt til nedrykning bare året forinden?

Eller mere nyligt da Real Madrid og Barcelona begge tabte på samme aften til henholdsvis Sevilla og Leganes i de tidlige runder af La Liga 2018-19?

Kampene for overlevelse i bunden af tabellen er ofte her man skal holde øjnene åbne, hvis man er på udkig efter eventyrlignende historier om hold, der slap med skindet i behold og skabte de helt store overskrifter.

Vi tager et kig på nogle af fodboldens største historier i kampen om overlevelse i forskellige ligaer.

 

Coventry City – 1983-84

Mange unge fodboldfans har måske aldrig hørt om Coventry City, da Ricoh Arena-klubben i øjeblikket lever en sløj tilværelse i engelsk fodbolds tredjebedste række.

Men i lang tid var Sky Blues-holdet én af topklubberne i landet. Klubben fra West Midlands tilbragte hele 32 år på øverste niveau og var en af de første til at begå sig i det forjættede land, også kaldet Premier League.

Mandskabet var ad flere omgange nede at snuse til nedrykningslinjen i deres tid i elitedivisionen, men det mest markante øjeblik var i sæsonen for 1983-84.

Bobby Goulds mandskab skulle vinde sæsonens sidste tre kampe for at undgå nedturen. Norwich City var otte point foran Coventry, men the Sky Blues trak det længste strå med et enkelt mål imod både Stoke City og Luton og placerede sig centimeter inden for overlevelse.

Intet mindre end en sejr mod de regerende mestre fra Everton i sidste kamp kunne gøre det, og på tidspunktet lignede det en umulig hindring.

Chokerende nok ville fodboldguderne, at mål fra Mickey Adams, Terry Gibson samt en double fra Cyrille Regis skød Coventry frem til en sejr på 4-1 og dermed overlevelse i ligaen på bekostning af the Canaries.

De endte et enkelt point foran det sidste nedrykningshold. Sam Allardyce var et medlem af the Sky Blues, der skabte sensationen; han har siden fået tilnavnet Fireman Sam (Brandmand Sam) i sin manager-karriere takket være lignende undsætningsaktioner.

 

Sunderland 2013-14

I deres tid i Premier League har Sunderland flirtet med nedrykning til Championship-ligaen adskillige gange og alligevel holdt sig flydende takket være præstationer i de sene runder.

I 2013-14 så det ud til, at North East skæbne var bestemt på forhånd efter en forfærdelig start på sæsonen.

The Black Cats tabte syv ud af deres første otte kampe og spillede uafgjort i den resterende. Det resultat endte med en fyring af Paolo de Canio, der senere blev erstattet af Gus Poyet i oktober.

888sport banner

Da Sunderland tabte 5-1 til Tottenham Hotspur i april, var de favoritter hos bookmakerne til at rykke ned. Resultatet, sammen med udsigten til stadig at skulle krydse klinger med toppen af tabellen i form af Manchester City, Manchester United og Chelsea, skabte en rigtig mørk udsigt for Sunderlands chancer.

Helt uventet formåede Sunderland at spille 2-2 med City på Etihad Stadium. Det resultat gav holdet nyt håb og fungerede som et springbræt til mere fremdrift.

De fortsatte de gode takter og vandt deres sidste fire kampe imod Chelsea, Cardiff City, Manchester United og West Bromwich Albion. Efter denne suveræne undvigelsesmanøvre endte Poyets mandskab sæsonen på 14.-pladsen.

Udviklingen var både bemærkelsesværdig og helt uventet og vil leve videre for evigt hos fans af klubben fra Stadium of Light.

 

Eintracht Frankfurt 1998-99

I 1998-99 i Bundesligaen fulgte et velkendt mønster i toppen af tabellen med altdominerende Bayern München, der i sidste ende kunne løfte trofæet med 15 point ned til nærmeste forfølger Bayern Leverkusen.

Bayern har det med at være rene favoritter i fodbold odds hver sæson, så ingen overraskelse der. Den bayerske klub kunne prale af deres 15. mesterskab i den tyske liga den sæson og havde allerede fuldendt dominansen efter 31 runder.

Men alt imens tingene var business as usual i toppen, foregik der en helt anderledes kamp med næb og klør for overlevelse i bunden af hierarkiet — så en betting-beregner var helt essentiel for dem, der investerede deres penge i markedet for nedrykninger.

Sæsonen 1998-99 huskes for de intense kampe på sæsonens allersidste dag. Borussia Monchengladbach og VfL Bochum var allerede afskrevet til nedrykning inden den 34. runde.

Men der var forbløffende hele fem hold, der skulle bruge en sejr for at undgå den glubske linje ned til anden række. Alle kampe blev sparket i gang på samme tid, og ved pausen lignede Frankfurt holdet med værste odds.

Efter pausen var historien dog en helt anden, da Ørnen slog 1. FC Kaiserslautern med 5-1 og på den måde sikrede de en 15.-plads med 37 point.

Det var uden tvivl en imponerende sejr, da de røde djævle kæmpede for en fjerdeplads. Frankfurts overlevelse betød, at det var Nürnberg, der endte med sidstepladsen blandt nedrykkerne efter nederlag på 2-1 til SC Freiburg.

 

Crotone 2016-17

Siden deres begyndelse i 1945 har Crotone kun tilbragt små to sæsoner i toppen af det italienske fodboldhierarki.

Den rimelig ukendte lille by på Italiens sydkyst brød igennem til Serie A i sæsonen 2016-17 og kom på alles læber i fodboldverden for en stund. I dag er mandskabet tilbage i Serie B, men de vil altid have de søde minder om deres pragtfulde dans med nedrykningsskæbnen under deres første sæson i den bedste række.

I starten af sæsonen aflagde den nyudnævnte manager Davide Nicola et løfte om, at hvis hans klub kunne holde sig i den bedste række, ville han cykle 1300 kilometer fra Crotone til Torino.

Udmeldelsen var et prima eksempel på, hvor meget den nuværende Udinese-boss troede på sit daværende hold.

Alle vidste, at det ville kræve intet mindre end et mirakel for den lillebitte klub at klare sig mod giganter som Juventus, Napoli og klubberne fra Milano — og Crotone startede sæsonen som betting odds-favorit til at ryge direkte tilbage til den næstbedste række.

Og det lignede så sandeligt også tilfældet, da holdet kun formåede at opstøve ni point i hele første halvdel af sæsonen.

crotone

Efter 29. runde af Serie A havde Crotone vundet tre kampe og spillet uafgjort fem gange. Næsten alt håb var ude. Men utrolig nok, med et sidste episk træk for overlevelse i den bedste italienske række, samlede lilleputten alle kræfter.

De vandt seks ud af de sidste ni kampe, inklusive sejre imod Inter og Lazio. Den suveræne afslutning på sæsonen betød, at Crotone sikrede sig en 17.-plads med 34 point og sendte Empoli på hælene til en nedrykning.

Manageren holdt desuden sit ord og fejrede sejren med en udholdende cykeltur tilbage til sin hjemby.

Historierne foroven er kun et udsnit af de mange fodboldeventyr, der har skabt overskrifter over de seneste mange år, og der er stadig plads til mange flere i historiebøgerne. Den øverste engelske liga er et af de bedste steder i verden at holde øje med, hvis man er på udkig efter intense og uforudsigelige kampe om overlevelse.

Der har været utallige eksempler på mandskaber, der med nød og næppe har holdt sig over den famøse nedrykningslinje.

Hvis Neil Warnocks Cardiff City formår at undgå faldet denne sæson, vil folk snakke om det mange år frem — specielt med de tragiske hændelser, der fandt sted i januar måned.

Kan the Bluebirds trække dem selv ud af mudderet, eller ender de tilbage i Championship?

Læs også
De mest loyale spillere i Premier League 19/20

De mest loyale spillere i Premier League 19/20

Nyttig viden frem mod pokalfinalen 19/20

Nyttig viden frem mod pokalfinalen 19/20

Sidste Bundesliga-runde for 19/20

Sidste Bundesliga-runde for 19/20

All-time stilling i de respektive fodboldligaer

All-time stilling i de respektive fodboldligaer

Del 3: statistikker - Premier League vs. Superligaen

Del 3: Statistikker - Premier League vs. Superligaen