I Danmark har det altid været opfattet som en sensation bare at nå til Champions League- eller Europa League-gruppespillet, hvilket desværre ikke sker ofte nok i dansk fodbold. 

Det eneste danske hold, som i nyere tid har fået etableret sig i Europa, er løverne fra FC København. De andre danske klubber har sporadisk forsøgt at følge FCK’s fodspor, men indtil videre uden held.

Igennem de seneste 10 år har vi dog haft fornøjelsen af flere store europæiske sæsoner. Vi tager et kig på de største: 

Oversigt:

FC København vs. Marseille

FC København vs. Chelsea

FC Nordsjælland - CL-gruppespil

FC København – CL-gruppespil

Esbjerg fB vs. Fiorentina

AaB vs. Club Brügge

FC Midtjylland vs. Manchester United

FC København vs. Ajax Amsterdam

FC København vs. Atletico Madrid

 

FC København vs. Marseille - 1/16-finale (EL 09/10)

I 09/10 tegnede FCK’s europæiske sæson sig ikke til at blive nogen succes, da de samlet tabte til APOEL Nicosia og missede CL-gruppespillet. 

Men i stedet endte FCK i gruppespillet i Europa League, hvilket kunne betragtes som et plaster på såret.  

FCK endte i en forholdsvis overkommelig gruppe bestående af: CFR Cluj, Sparta Prag og PSV Eindhoven. PSV var overlegne i gruppe K og gik ubesejret videre. FCK fulgte trop, efter de i sidste runde slog deres direkte konkurrent om andenpladsen Sparta Prag. 

Lodtrækningen til 1/16-finalerne gik dog slet ikke FCK’s vej, da Champions League-deltagerne Marseille røg op af hatten. 

FCK fik ikke et ben til jorden, da de tabte det første opgør på hjemmebane med 1-3 – derfra var løbet ligesom kørt, og de endte også med at tabe 3-1 i Marseille. 

Set i bakspejlet, endte den europæiske sæson dog mere end godkendt. 

 

FC København vs. Chelsea – 1/8-finale (CL 10/11)

Erfaringen fra forrige sæson i Europa spillede en stor rolle i den efterfølgende sæson, da FCK slog BATE og Rosenborg i CL-kvalen og fik en fod inden for det forjættede land, mod de bedste klubber i Europa i CL-gruppespillet. 

FCK og alle de andre danske klubber, som sjældent kvalificerer sig til gruppespillet, står altid med blandede følelser, når lodtrækningen til gruppespillene finder sted. På den ene side vil man gerne møde de bedste af de bedste, men på den anden side vil man også gerne videre fra gruppespillet. 

For FCK’s vedkommende blev det til en kombination af begge scenarier, da de trak det spanske storhold FC Barcelona, og derefter fulgte Panathinaikos og Rubin Kazan, som FCK burde kunne måle sig med. 

Og det viste sig, at det kunne de, da FCK sikrede sig andenpladsen i gruppen med Barcelona på førstepladsen.

En 1/8-finale i Champions League var en milepæl for dansk fodbold, og det blev kun større, da de kommende Premier League-mestre i den sæson, Chelsea, var den næste udfordring. De engelske løver mod de danske. 

FCK kunne være begge kampe bekendt og mere end det. Chelsea havde svært ved at åbne op for københavnerne. Desværre blev hjemmebane-nederlaget på 0-2 afgørende, da FCK flot, men ikke nok, spillede 0-0 på Stamford Bridge.

En stor europæisk sæson for FCK og dansk fodbold.

 

FC Nordsjælland - CL-gruppespil (12/13)

FC Nordsjællands mesterskab i 11/12 kastede en ekstra belønning af sig, da de kunne kvalificere sig direkte til CL-gruppespillet. Dette var første gang, FC Nordsjælland skulle bide skeer med de største klubber og fodboldspillere i verden. 

Alle i Danmark var lidt bekymrede på vegne af Nordsjælland, og om de ville komme helskindet ud af deres europæiske eventyr. Gruppen bestod af Chelsea, Juventus og Donetsk. Deres bedste resultat var mod Juventus, da de spillede 1-1 i Parken. 

Nordsjælland sluttede ikke overraskende på sidstepladsen i puljen med en målscore på 4-21. Av for den - men hvad havde vi også forventet?        

 

FC København – CL-gruppespil (13/14)

FCK måtte nøjes med Europa League i de foregående sæsoner (11/12 & 12/13), før der igen stod Champions League på programmet.

De kvalificerede sig direkte til gruppespillet, efter de vandt mesterskabet. Men det blev aldrig FCK’s Champions League, da gruppen bestod af Real Madrid, Juventus, Galatasaray. 

De sluttede sidst i puljen, men fik en kæmpe oplevelse ud af det og lidt flere koefficientpoint til dansk fodbold. 

 

Esbjerg fB vs. Fiorentina – 1/16-finale (EL 13/14)

Nu hvor FCK ikke fik et ben til jorden i Champions League, måtte et andet dansk hold træde til. Det blev Esbjerg, som noget uventet havde kvalificeret sig til Europa League-gruppespillet efter at have besejret det stærke franske hold St. Etienne i playoffen. 

Esbjerg røg i gruppe med Salzburg, Elfsborg og Standard Liege - en umiddelbart svær gruppe for Esbjerg, som klart var underdogs i gruppen. Denne rolle faldt dog i god jord hos vestjyderne, som overraskende vandt fire af deres seks kampe, hvilket var nok til at sende dem videre til en 1/16-finale som toer. 

Hatten af for Esbjerg, som virkelig havde fået alt til at gå op i en højere enhed i gruppespillet. 

De gav sig heller ikke uden kamp i 1/16-finalen mod Fiorentina, hvor de samlet tabte 4-2. 

En fornøjelse at se, at det ikke kun var FCK, som kunne klare sig i Europa.  

 

AaB vs. Club Brügge – 1/16-finale (EL 14/15)

Både AaB og FCK var i den sæson røget ud af CL-kvalen og måtte tilspille sig en gruppebillet i Europa League, og det formåede de på flotteste vis. Nu havde vi to danske hold i et europæisk gruppespil.

FCK fandt aldrig rytmen i deres gruppe med Torino, Club Brügge og Helsinki, hvor de endte på sidstepladsen. Lidt skuffende ovenpå FCK’s ellers store europæiske erfaring. 

Igen var det tid til, at et andet dansk skulle tage over for FCK, og det må man sige, de danske mestre fra AaB gjorde. 

Deres gruppe var heller ikke nær så svær som FCK’s gruppe. Gruppen bestod af hold som Rio Ave, Dynamo Kiev og Steaua Bukarest. 

Det holdt hårdt for AaB, som dog vandt tre kampe og løb ind i tre nederlag, men 1/16-finalen blev sikret i sidste spillerunde, da Steaua Bukarest ikke kunne gøre arbejdet færdigt på hjemmebane, og det sendte AaB overraskende videre. 

I 1/16-finalen ventede danskernes bøddel Club Brügge, som tidligere i turneringen havde slået FCK 4-0 og spillet 1-1 mod dem i gruppespillet.  

AaB tabte fortjent samlet med 6-1 til bøddelen, som igen slog til mod et dansk hold.

FC Midtjylland vs. Manchester United – 1/16-finale (EL 15/16)

Sæsonen i Europa startede skidt for Midtjylland, som røg tidligt ud af CL-kvalen. Og derfra blev det ikke just lettere, da det engelske Premier League-hold Southampton røg op af  hatten i kampen om Europa League-gruppespillet.

Midtjylland fik på fornemste vis 1-1 på udebane og gjorde arbejdet færdigt på hjemmebane med en smal og fightende 1-0-sejr. De fleste havde nok ikke set den komme, at Midtjylland kunne måle sig med et Premier League- hold. 

Succesen ville heller ingen ende tage i gruppespillet, hvor Midtjylland meget snævert sikrede sig andenpladsen i gruppen bestående af Napoli, som bare gjorde rent bord med seks sejre, samt Club Brügge og Legia Warszawa.

Nu håbede Midtjylland på en af de helt store destinationer, og det kunne man roligt sige, at det blev, da selveste Manchester United stod for tur eller omvendt. 

Midtjylland fik alle i Danmark, men nok også det meste af Europa til at tabe kæben, da de vandt det første opgør på hjemmebane med 2-1. Vanvittig præstation. 

Midtjylland, Danmark og Europa kom dog relativt hurtigt ned på jorden igen, da Manchester United viste deres klasse ved at udstille midtjyderne på Old Trafford med en 5-1-sejr. 

Slut var det ovenpå et ellers imponerende midtjysk eventyr i Europa. Fodboldoddsene indikerer også, at det er slut for Midtjylland, efter deres 4-2 nederlag på hjemmebane mod Glasgow Rangers. 

 

FC København vs. Ajax Amsterdam – 1/8-finale (EL-16/17)

For dansk fodbold var sæsonen 16/17 en af de resultatmæssigt bedste, da både Midtjylland, Brøndby og Sønderjyske kom langt i Europa League-kval.

Desværre havde de tre hold hverken heldet eller kvaliteten til at kvalificere sig til gruppespillet. Den tjans tog FCK sig af. Vejen til CL-gruppespillet var lang, men FCK viste format mod APOEL Nicosia og kvalificerede sig til gruppespillet i Champions League. Det samme kan ske i år, da FCK i følge online betting-markederne er favorit til at gå videre mod Røde Stjerne. 

I gruppen ventede Premier League-mestrene fra Leicester, FC Porto og Club Brügge. En solid gruppe, men en gruppe, FCK sagtens kunne få noget med fra. 

Og det gjorde FCK - med en solid defensiv tabte FCK kun én kamp i gruppespillet, hvilket sikrede dem en plads i 1/16-finalen, hvor en mindre overkommelig modstander ventede, nemlig PFC Ludogorets Razgrad. 

Den solide defensiv blev krydret med kyniske kontraangreb, da de nærmest sikrede sig videre avancement i det første opgør ved at vinde 1-2 på udebane.

FCK kørte den hjem ved at spille 0-0 i Parken, og nu var det tid til at møde et hold af international klasse i 1/8-finalen, nemlig Ajax Amsterdam.

FCK viste igen klassen ved at vinde 2-1 på hjemmebane, men på udebane manglede FCK skarpheden, hvor Ajax vandt 2-0 og gik videre til kvartfinalen på reglen af flere udebanemål. Bittert! 

 

FC København vs. Atletico Madrid – 1/16-finale (CL 17/18)

Desværre røg FCK’s plan A i vasken, da de missede CL-gruppespillet efter have tabt til Qarabag FK med et sølle udebanemål. Uheldigt for FCK, men de kunne trøste sig ved, at gruppespillet i Europa League var sikret. 

Endnu mere heldigt var det, at FCK trak nogle overkommelige modstandere: Lokomotiv Moskva, FC Sheriff og FC Zlin. 

Modstanderne var dog knap så overkommelige, som først antaget. FCK vandt kun to kampe og spillede tre uafgjorte, hvilket åbnede gruppen. 

I sidste gruppekamp skulle FCK slå FC Sheriff, hvis de skulle overtage deres plads på andenpladsen, og blive en del af slutspillet.  2-0 vandt FCK, og en 1/16-finale var dermed en realitet. 

Om det var fedt eller bare på godt jysk træls, at Atletico Madrid røg op af hatten, vil vi overlade til hver enkelt. 

FCK mistede fodfæstet i den første kamp ved at tabe 1-4 i Parken, og så var løbet for FCK så godt som kørt. På udebane havde FCK intet at stille op mod Atletico Madrid, og selvom FCK leverede en hæderlig indsats, måtte de stadig nøjes med et 1-0 nederlag. 

Det er langt fra niveauet i toppen af dansk fodbold til toppen af spansk fodbold. Man havde vel troet, at afstanden var så stor, fordi alt kan ske i fodbold. 

Følg med i, hvordan det kommer til at gå de danske hold i år hos 888sport, hvor du kan finde et hav af liveodds på de danske kampe - vi krydser fingre og ønsker jer god fornøjelse.

 

*Credits: artiklens billede tilhører Sascha Steinbach/Associated Press

Først publicereret d. 28. september 2020

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Bedste mål i de seneste VM-slutrunder

Sidste chance for at vinde VM

Danmarks tidligere VM-kampe

 

Vindere af den Gyldne VM-Bold

Skadet spillere - VM 2022