Fodboldhistorien har gennem årene budt på mange store landshold.

År efter år har vi været vidne til stærke nationer, der har begejstret hele verden og efterladt et solidt aftryk.

I denne artikel ser vi nærmere på ti markante og ikoniske landshold, der har efterladt et varigt minde i VM.

Holdene optræder i artiklen i kronologisk rækkefølge.

Ungarn 1954

Med Sandor Kocsis og Ferenc Puskás som de helt store stjerner var det ungarske landshold næsten uovervindelige i 1950’erne.

Særligt Puskas huskes som en af de helt store spillere på den tid, og ungarerne gik under navnet ’De Magiske Magyaer’ eller The Golden Team. Mellem 1950 og 1956 vandt holdet 42 kampe, spillede syv uafgjort – og tabte kun enkelt kamp. Det ene nederlag var imidlertid en ret vigtig kamp – nemlig VM-finalen mod Vesttyskland i 1954.

Ungarerne vandt således ingen titler, men landsholdet er stadig et ikonisk hold i fodboldens historie.

Brasilien 1958

Det var en helt særlig sommer i Sverige i 1958, og den vil særligt blive husket for den fantastiske VM-slutrunde, hvor et fantastisk landshold begejstrede med nogle fantastiske spillere på holdet.

Den kreative offensivspiller Garrincha var en dribler i en klasse for sig, og den kun 17-årige Pelé fik sit helt store gennembrud.

Det var således et vidunderligt landshold, der med hele 16 mål på vejen mod VM-titlen viste, hvor smukt fodbold kan spilles.

Holland 1974

Det smukke spil var også i centrum for det hollandske landshold i 1974. Med Johan Cruyff som den store hærfører, stod hollænderne landshold for et attentat på fodboldverdenen i 1970’erne.

Total-fodbolden var en iøjnefaldende spillestil, der vandt mange hjerter rundt omkring i verden, og på selve landsholdet var der mange store fodboldspillere som Rob Rensenbrink, Johan Neeskens og Johnny Rep. Alle spillere kunne i princippet spille alle positioner på banen, men den altoverskyggende profil på holdet var Cruyff.

Det kunne have givet VM-guld, men finalen i ’74 blev tabt mod Vesttyskland, og hollænderne vil blive husket som de smukke tabere.

Vesttyskland 1974

Hollændernes overmænd fra Vesttyskland var ikke lige så smukt spillende, men det var alligevel et meget stærkt landshold med nogle fremragende fodboldspillere på holdkortet.

Gerd Müller, Paul Breitner, og Sepp Meier var bare nogle af profilerne, men over alle stjernerne strålede Franz Beckenbauer klarest.

Den elegante sweeper var en generel på det velspillende landshold, og tyskernes seks sejre på vej mod VM-titlen blev ikke overgået af nogen hold i den slutrunde.

Brasilien 1982

Måske det bedste landshold, der aldrig kom i en VM-finale? Brasilien anno 1982 talte mange store spillere. Zico, Falcao og Socrates var bare nogle af profilerne på det offensive og smukt spillende landshold, der bragede igennem det første gruppespil med tre sejre ud af tre mulige og en målforskel på 10-2.

De gode takter fortsatte i andet gruppespil med en 3-1-sejr over Argentina, men alligevel blev det et tidligt exit, da man tabte til Italien med 3-2 få dage senere.

Dermed måtte brasilianerne tage hjem uden succes – men med mange fans verden over.

Argentina 1986

Kan et landshold være ikonisk på grund af en spiller? I så fald skal Argentinas 1986-landshold med på denne liste.

Med Diego Maradona som den altoverskyggende profil vandt Argentina verdensmesterskabet i 1986, og det skyldtes især den lille driblers enorme klasse.

Hans to scoringer mod England i kvartfinalen var ikoniske på hver sin måde, og de to mål vil for altid være nogle af de mest mindeværdige i VM-historien.

Danmark 1986

Indrømmet, her har vi nok rød-hvide briller på, men man kommer ikke uden om, at det danske landshold i 1986 begejstrede hele verden.

Spillere som Michael Laudrup, Preben Elkjær og Frank Arnesen var nogle af verdens bedste spillere i den periode, og særligt i gruppekampen mod Uruguay foldede det danske landshold sig ud som et af verdens bedste ved at vinde 6-1.

VM-festen sluttede imidlertid brat, da Danmark tabte 1-5 til Spanien i ottendedelsfinalerne, men i eftertiden har man talt om, at Danmark kunne have gået hele vejen i finalen, hvis…

Frankrig 1998

Da Frankrig i 1998 skulle være vært for VM-slutrunden, var det længe siden, at nationen havde markeret sig ved et VM.

Det blev ændret i sommeren 1998, hvor det franske landshold erobrede verden.

Med stjerner som Lilian Thuram, Marcel Desailly og særligt Zinedine Zidane var franskmændene fremragende spillende i løbet af slutrunden, hvor man blandt andet besejrede Danmark, Italien og Kroatien inden finalesejren over de forsvarende verdensmestre fra Brasilien.

Italien 2006

Med nogle vidunderlige forsvarsspillere på holdet samt verdens bedste målmand i Gianluigi Buffon vandt Italien på overraskende vis VM-titlen i 2006.

Det skete samme år som den berygtede Calciopoli-skandale rullede i hjemlandet, og ingen havde således forventet, at italienerne ville få succes under VM-slutrunden i Tyskland.

Men med Fabio Cannavaro som en suveræn forsvarsleder lukkede italienerne kun ét enkelt mål ind på vejen mod finalen, der blev vundet i straffesparkskonkurrencen. I sandhed et ikonisk landshold.

Spanien 2010

via GIPHY

Ingen kunne besejre Spanien i årene 2008 til 2012, hvor det blev til to europamesterskaber og et verdensmesterskab.

Med en overdådig tiki-taka-stil viste spanierne, hvor meget man kunne dominere en kamp, og profiler som Xavi og Andrés Iniesta var en fryd for øjet at se på.

Der var aldrig rigtig tvivl om, at Spanien ville vinde den VM-slutrunde, og det var da også ganske fortjent, at VM-finalen blev vundet over et barsk spillende hollandsk landshold.

Læs også

Hvad vil vi huske VM 2022 for?

Statistikker VM 2022 – afrunding

Nye VM-rekordholdere 2022

Optakt - VM-finalen 2022

Danskere på All Star-hold til slutrunder