Formel 1 er en glamourøs sportsgren, som tiltrækker nogle af verdens mest kendte mennesker. Ligesom alle andre sportsgrene byder Formel 1 også på en god portion spænding og drama – både kontroverser, finurlige overraskelser og mærkværdige situationer.

Oversigt over de fem mest chokerende F1-øjeblikke:

I løbet af de seneste år har der været øjeblikke i Formel 1, der har chokeret tilskuere og seere, hvilket også har haft indflydelse på sportsbetting i Formel 1. Langt tilbage i tiden var der også chokerende og dramatiske øjeblikke, der også påvirkede både tilskuere og seere, men dengang blev det ikke delt med hele verden på samme måde, som det gør på de sociale medier i dag.

Nedenfor fortæller vi om fem af de mest chokerende øjeblikke i Formel 1’s historie, og vi stater med den hidtil største rivalisering og det sammenstød, der var afgørende for en titel i Japan.

 

Sammenstødet mellem Senna og Prost ved Suzuka

Ayrton Senna og Alain Prost var drømmeparret, da de startede hos McLaren. Det skulle have været helt perfekt med de to bedste kørere på samme hold, hvor de fik muligheden for at motivere hinanden og hæve deres standard yderligere.

Men det var det ikke for McLaren, som dominerede i 1988 og vandt alle løb bortset fra et enkelt. Senna vandt mesterskabet på grund af en mærkelig regel, og på det tidspunkt var Senna og Prost stadig venner. Problemerne opstod først i den efterfølgende sæson, hvor de skulle til Japan for at køre det næstsidste løb.

Senna havde brug for at vinde for at holde liv i sit navn, men da han forsøgte at overhale i slutningen af løbet, lukkede Prost for ham. De kolliderede, og Sennas bil blev smadret. Prost vandt mesterskabet og forlod derefter holdet med det samme. Senna var rasende, og året efter tog han revanche ved at køre ind i Prost for derefter at vinde mesterskabet.

 

Hamilton passerer Glock

Vi kan vist alle være enige om, at Lewis Hamilton altid har været en af bettingfavoritterne. Han var en stærk kører fra sit allerførste løb i Formel 1.

Allerede i sine tidlige år var han tæt på at vinde et historisk mesterskab, og han kunne nærmest røre ved trofæet på vej mod det sidste løb i sæsonen.

Han var syv point foran Felipe Massa, som fik fuld opbakning af de brasilianske tilskuere. Massa havde brug for at vinde, og Hamilton var nødt til at blive nummer seks eller lavere for at vinde som på hjemmebane.

Massa lagde pres på Hamilton, som var en ung kører med kæmpe potentiale, og han mærkede presset, der lå på ham, før han kunne krydse målstregen. Med seks runder tilbage lå Hamilton som nr. fire. Det begyndte at regne, og regnen så ud til at fortsætte, så alle andre end Timo Glock kørte i pit. Hamilton røg ned på sjettepladsen.

Regnen tog til i sidste runde, og Glock havde med sine tørre dæk intet fæste. Han gled rundt, og Hamilton halede ind på ham.

Briten passerede Glock i det sidste sving, og han sikrede sig sit første mesterskab. Sikke et løb – og sikke en kører.

 

Schumacher vs. Villeneuve

Michael Schumacher er i besiddelse af mange rekorder. Han er den mest dekorerede kører i Formel 1-historien – et sand legende. Der har været en del kontroverser i hans karriere, men de er alle en del af hans CV.

De bedste udøvere i enhver sportsgren er kendt for deres besættelse af at vinde. Et intenst ønske om at nå toppen kan også have en negativ effekt, da man kan være så fokuseret på at vinde, at man ikke træffer de rette valg. Det kan føre til nederlag og slå folk ud af kurs.

Schumacher stødte sammen med Damon Hill i 1994 i jagten på at vinde titlen, og en lignende situation udspillede sig igen tre år efter.

Jacaues Villeneuve og Schumacher var i et opgør om titlen. Villeneuve lavede et træk for at passere ham – det var et legitimt overhalingsforsøg, men Schumacher ville ikke lade ham passere. Han forhindrede Villeneuve i sit træk, kørte sin bil mod venstre og ramte Villeneuve.

Men trækket fungerede ikke for Schumacher, og Villeneuve afsluttede løbet og vandt titlen, mens Schumacher blev suspenderet fra mesterskabet af FIA.

Niki Laudas comeback

Der er ikke noget comeback, der kan toppe Niki Laudas. Den sene, store mester var ude for en meget alvorlig ulykke.

Der var gået ild i Laudas bil, og Lauda var fanget bag flammerne, men nogle af hans medkørende reddede hans liv til det tyske Grand Prix i 1976.

Hans lunger havde taget skade af de gasser, han havde indåndet. Hans hud var slemt forbrændt, og han var gået i koma. Det var et mirakel, at Lauda overlevede denne ulykke, og man kunne ikke tro sine egne øjne, da han blot seks uger efter ulykken var tilbage på banen.

Det var et vigtigt skridt, at han kom tilbage i løb og i sin bil. Og han endte endda som nr. fire.

Ingen ord kan beskrive, hvad Lauda skulle igennem, både fysisk og psykisk. Det krævede så meget mod, at det er svært at forestille sig.

 

Briattore bliver vanæret

Det første Formel 1-natløb i Singapore var ikke populært overalt. Planen var at udbygge sporten på tværs af verdensdele og stadig afholde det på et optimalt tidspunkt for tv-seerne i Europa (det virkede også godt for folk, der fulgte de den dengang aktuelle f1 odds.

Løbet i Singapore var spektakulært, men det dannede også ramme for et sært og kontroversielt Grand Prix i 2008.

Fernando Alonso vandt løbet, men forinden var Nelson Piquet Jr. styrtet på et virkelig passende tidspunkt, hvilket blev hævdet at være planlagt. Sikkerhedsbilen, der kørte efter ulykken, gav Alonso en kæmpe fordel.

Derfor blev der igangsat en efterforskning, og Flavio Briattore, som var en af de største personer i motorsporten, forlod Formel 1 for altid.

 

*Credits: artiklens billede tilhører Roberto Pfeil/Associated Press

Først publiceret: d. 23. september 2020

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Hestevæddeløb i Danmark

Joachim Blichfeld løn og ishockeyliv

Hvem bliver verdensmester i cykling 2022 - Betting tips

VM i landevejscykling 2022

Den danske cykelrytter, Mikkel Bjerg