Erling Haaland er godt i gang med at erobre den store fodboldverden. Han bliver med sikkerhed den bedste angriber i verden på et tidspunkt. Alle forudsætningerne er på plads for unge norske stjerne, som har taget store skridt i de seneste sæsoner. Vi kan derfor aldrig for nok af Haaland, så derfor lad os fortsætte.

haaland

 

Erling Haaland og hans fodboldliv

En norsk stjerne i svøb

Haalands karriere indtil videre

Haalands landsholdskarriere

Hvad bringer fremtiden?

 

En norsk stjerne i svøb

Michael Laudrup. Zlatan Ibrahimovic. Jari Litmanen. Danmark, Sverige og Finland har alle haft vaskeægte superstjerner i fodboldverden, men vores norske naboer har altid manglet lidt den helt store fodboldspiller. John Arne Riise, som har landskampsrekorden for flest landskampe, eller nu tidligere Manchester United-træner og -spiller Ole Gunnar Solskjær er muligvis det tætteste, Norge kommer på en superstjerne. Alligevel klinger det ikke helt så godt i ørerne på en fodbold-connaisseur, som de førnævnte spillere. Men de seneste år har en ung lyshåret gut fra Norge oplyst den europæiske fodboldscene med sin brutale og uortodokse angrebsstil.

Lynhurtig, brølstærk og født med en målnæse af rang har Erling Braut Haaland, som rent faktisk er født i engelske Leeds, taget fodboldverden med storm og har allerede i en ung alder sat kursen direkte mod stjernerne. Han kan - hvis han fortsætter sin nuværende stil - ende med at blive nævnt i flæng med føromtalte Laudrup og Ibrahimovic, når han om mange år stiller støvlerne på hylden.

erling haaland

 

Haalands karriere indtil videre

Haaland startede med at spille fodbold som helt lille i den norske by Bryne, ca. en halv time syd for Stavanger. Han imponerede allerede som ungdomsspiller med sine evner foran mål, og allerede som 16-årig havde han lavet utrolige 18 mål på 14 kampe for Brynes 2. bedste seniormandskab. Førnævnte Ole Gunnar Solskjær hentede herefter Haaland til Molde, hvor han scorede 4 mål i sin første sæson i den bedste norske række som 16-årig. En 17-årig Haaland bragede for alvor igennem i sommeren 2018, da han bankede hele 4 mål ind i kampen mod det daværende tophold fra SK Brann - det tog ham blot 21 minutter!

Så var der for alvor kamp om Haalands underskrift, og han valgte østrigske Red Bull Salzburg, hvor han bl.a. imponerede i Champions League og blev den første teenager nogensinde til at score i 5 kampe i træk. Desuden smadrede han scoringsrekorden til FIFA’s U20-VM, hvor han nettede ufattelige 9 gange i samme kamp imod Honduras.

Efter 29 mål i 27 kampe for Red Bull Salzburg tog Haaland videre til Borussia Dortmund, hvor hans imponerende målstatistik er fortsat, og han i skrivende stund har scoret 70 mål på 69 kampe. Tæller man hans 19 assists med, står han altså bag 1,3 mål i gennemsnit pr. kamp for Dortmund. Det er vel at mærke i Bundesligaen og Champions League - altså to af de absolut bedste (og sværeste) steder at score mål i Europa.

haaland

 

Haalands landsholdskarriere

I Norge har den fodboldinteresserede befolkning et stort håb om, at Haaland, som indtil videre har spillet 15 landskampe med 12 mål til følge, er manden, som skal føre landet til sin første slutrunde i flere årtier. Historisk set har Norge haft meget svært ved at kvalificere sig til slutrunder, og landet har ikke deltaget i en international slutrunde siden EM-slutrunden i Holland og Belgien i 2000, hvor landet ikke gik videre fra gruppespillet. Under tidligere FCK-manager Ståle Solbakkens ledelse glippede Norge og Haaland den kontroversielle VM-slutrunde i Qatar til næste år, da de måtte se Holland og Tyrkiet løbe med de to øverste pladser. Næste mål for Haaland og landsholdet bliver dermed at kvalificere sig til EM-slutrunden i Tyskland i 2024.

haaland

 

Hvad bringer fremtiden?

Hvad er næste skridt i Erling Haalands karriere? Det er et svært spørgsmål at besvare, men der er ingen tvivl om, at Dortmund får mere end svært ved at holde på deres norske bomber i endnu en sæson. Især med lønnen i Dortmund, som efter sigende lyder på ca. 60 millioner om året. Næste sommer har Haaland været i den tyske storklub i 2,5 år, og selvom Dortmund er en stor og traditionsrig klub i Tyskland, er de også kendt for at sælge deres største profiler videre til endnu større klubber.

I de seneste år kan nævnes Robert Lewandowski til Bayern München, Jadon Sancho til Manchester United og Christian Pulisic til Chelsea. Der er ingen tvivl om, at der bliver rift om Haaland, men hvem kan lokke nordmanden? Vil PSG gå efter ham som erstatningen for Kylian Mbappé, hvis han som forventet ryger til Real Madrid? Eller vil Real Madrid gå direkte efter Haaland, hvis det ikke lykkes at hente Mbappé alligevel? Eller er det mon England og sin fars fodspor i Premier League, som tiltrækker Haaland mest?

Manchester City glippede Harry Kane denne sommer og mangler stadig en ægte topscoretype helt i front; Manchester United vil med garanti forsøge at forstærke sig igen næste sommer og Chelsea har tråde til Dortmund, så længe Thomas Tuchel står i spidsen for de forsvarende Champions League-mestre. Det samme kan siges om Liverpool og Jürgen Klopp, og måske skal Salah have en ny offensiv legekammerat? Som outsider må man heller ikke glemme Newcastle, som forventes at opruste massivt med en uudtømmelig tegnebog. Og hvem ved, om Haaland ser det som et spændende projekt at hjælpe det nye projekt på St. James Park.
Én ting er næsten sikkert: uanset hvor Erling Braut Haaland spiller næste sæson, er han garant for mål og assists.

 

*Credits: artiklens billeder tilhører Associated Press

*Først publiceret: d. 30. november 2021*

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Andreas Skov Olsen løn og karriere

Jens Stryger Larsen løn og karriere

Hvem bliver VM-topscorer 2022?

 

Hvem vinder VM 2022?

Hvem vinder gruppe H til VM 2022?