Det er på tide at få genopfrisket fodboldkarrieren for en af de bedste angribere i dansk fodbold nogensinde. Vi snakker selvfølgelig om Ebbe Sand, som tog både Superligaen og Bundesligaen med storm, da han scorede mål på samlebånd. Meget er sket, siden Ebbe Sand stoppede sin aktive fodboldkarriere tilbage i 2006. Ebbe Sand havde en glorværdig fodboldkarriere, som vi om et øjeblik vil dykke nærmere ned i. Ebbe Sand har længe skullet finde sig til rette i en tilværelse udenfor grønsværen, og her har han prøvet lidt af hvert. I skrivende stund er han 49 år, og efter hans fodboldkarriere har hans CV fået nye nuancer.

 

Ebbe Sand en dansk fuldblodsangriber

Ebbe Sand i landsholdsregi

Ebbe Sand i Superligaen

Ebbe Sand i Bundesligaen og Schalke 04

Ebbe Sand i dag

 

Ebbe Sand i landsholdsregi

Et par måneder inden Ebbe Sand blev 26 år tilbage i 1998, fik den målfarlige angriber debut på det danske landshold. Sammenlignet med mange andre danske landsholdsspillere fik Ebbe Sand A-landsholdsdebut i en relativt sen fodboldalder. Selvom Ebbe Sand nok havde drømt om at få landsholdsdebut tidligere i sin karriere, var debuten ikke dårlig timet, for samme år deltog han allerede i sin første slutrunde, nemlig VM i Frankrig i 1998.

I sin ottende landskamp for Danmark scorede Ebbe Sand sit første landskampsmål. Det skete i ottendedelsfinalen mod Nigeria, hvor Danmark vandt 4-1. Der gik blot 16 sekunder, før Ebbe Sand scorede på en genial aflevering fra Michael Laudrup. Dette mål blev på daværende tidspunkt det hurtigste mål, en indskifter har lavet ved en VM-slutrunde.  Seks år senere i 2004 spillede Ebbe Sand sin 66. landskamp, og det blev desværre også hans sidste. Det blev til en kortvarig landsholdskarriere for en ellers fremragende angriber, som bidrog med imponerende 22 landsholdsmål.

ebbe sand

 

Ebbe Sand i Superligaen

Ebbe Sands begyndelse som professionel fodboldspiller er en unik historie og på mange måder et godt billede af, at heldet kommer til en, hvis man opsøger det.

Det var nemlig tilfældigt, at Ebbe Sand landede i Brøndby. Forinden havde han spillet i Hadsund, hvor han også havde været til prøvetræning i AaB, men de syntes ikke, Ebbe Sand var god nok. Civilkarrieren fik et større fokus, fordi det i første omgang ikke lykkedes med fodbolden. Ebbe Sand studerede derfor samtidig med, han spillede fodbold i Brøndby, og efter ca. et år i Brøndby fik han i 1993 debut i den bedste danske række. Samme år scorede han også sit første mål i landets bedste fodboldrække - et bet de fleste på daværende ikke havde set gå hjem.

odds fodbold på alle de de største fodboldkampe

I de første tre sæsoner befandt Ebbe Sand sig i en tilvænningsperiode, hvor han fik lidt spilletid. Dog fik han mere græs under fødderne med tiden. I sæsonen 95/96 blev Ebbe Sand førstevalg i angrebet, og som tak bidrog han med 12 mål og et dansk mesterskab, som Brøndby på daværende tidspunkt ikke havde vundet i seks år. Sammen Peter Møller scorede de samlet 27 mål. I 96/97 blev det til endnu et dansk mesterskab, men dog knap så mange mål som tidligere. Peter Møller løb med al opmærksomheden med sine 22 mål, hvor Ebbe Sand blot scorede syv.

I 97/98 var Peter Møller væk, og det betød, at Ebbe Sand skulle løfte en tung arv. Det formåede han så sandelig i den grad og mere til. I løbet af 33 superligakampe kvitterede Ebbe Sand med 28 mål i en sæson. I 21 år havde Ebbe Sand rekorden for flest mål scoret i en superligasæson. Brøndby og Ebbe Sand blev i 1998 danske mestre for tredje gang i træk. Det succesfulde år pyntede de også med en pokaltitel.

I sin Brøndby-tid spillede Ebbe Sand 188 kampe og scorede 84 mål.

ebbe sand mål

 

Ebbe Sand i Bundesligaen og Schalke 04

I 1999 blev Ebbe Sand solgt til Bundesliga-klubben Schalke 04, som hentede den danske landsholdsangriber for ca. 30 mio. kr.

I ca. syv år tørnede Ebbe Sand ud for Schalke 04, hvor det blev 282 kampe og 103 mål, krydret med 43 assists. Ebbe Sand er en Schalke-legende, og den status opnåede han relativt hurtigt, hvilket blandt andet skyldtes, at Ebbe Sand og Schalke var millimeter fra at blive tyske mestre i sæsonen 00/01, da de vandt deres sidste kamp i det sidste sekund. Ebbe Sand blev i den sæson Bundesligatopscorer med 22 mål. Ebbe Sand og Schalke kunne dog trøste sig ved at de blev pokalmester i 00/01, hvilket gentog sig 01/02.

Ebbe Sand var ikke blot et ikon i Schalke, men også i hele Bundesligaen. I 2006 besluttede han at lægge støvlerne på hylden i en alder 33/34 år.

ebbe sand

 

Ebbe Sand i dag

Ebbe kunne dog ikke slippe fodboldverden helt, efter han lagde støvlerne på hylden, så han valgte at træde til udenfor kridtstregerne, hvor han over et års tid var rundt omkring på forskellige poster i Silkeborg. I 2008 og frem til 2014 blev Ebbe Sand ansat som angrebstræner for det danske herrelandshold.

Schalke 04 var i ekstase, da de i 2015 kunne præsentere deres førstevalg på positionen som sportslig rådgiver, nemlig Ebbe Sand, og han efterlod Schalke 04 et bedre sted i 2018, hvor de havde bidt sig i toppen af Bundesligaen og Europa. Det må derfor have gjort ekstra ondt på Ebbe Sand at se Schalke 04 rykke ud af Bundesligaen i 2021 efter 30 sæsoner.

Ebbe Sand varetog kort rollen som sportsdirektør i Brøndby, og efter lidt betænkningstid vendte han tilbage i rollen som angrebstræner for det danske herrelandshold. I 2021 annoncerede Ebbe Sand dog, at han skulle prøve kræfter med en ny side af fodbolden, nemlig rollen som agent.

I skrivende stund, i 2022, arbejder Ebbe Sand for Elite Consulting, som huser fodboldspillere som Lasse Nielsen fra Malmö FF, Alexander Bah fra Slavia Prag, Jacob Lungi Sørensen i Norwich, Vito Mistrati fra Randers og Rasmus Thelander fra AaB. Det er en stærk profil, Elite Consulting har hentet ind som agent i form af en af de bedste angribere i fodbold, da han var aktiv.  

 

*Credits: artiklens billeder tilhører Associated Press

*Først publiceret: d. 21. april 2022*

Om forfatteren
Af
Lasse

Lasse er freelance sportsskribent og stor sportsentusiast, som primært specialiserer sig inden for fodbold og esport. Generelt interesserer han sig inden for alt slags sport, men i øjeblikket har han kastet sin kærlighed på esport, som bare vokser og vokser. 

I 6 år har han kommenteret +600 fodboldkampe, hvor det er blevet til utallige fodboldkampe i Bundesligaen, Serie A, Europa League, Champions League og Superligaen, så han besidder et bredt og dybt kendskab til flere fodboldligaer. 
 

Læs også

Hvad vil vi huske VM 2022 for?

Statistikker VM 2022 – afrunding

Nye VM-rekordholdere 2022

Optakt - VM-finalen 2022

Danskere på All Star-hold til slutrunder